Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δείτε ποια συμπτώματα εγκυμονούν κινδύνους και πότε θα πρέπει να ζητήσετε την συμβουλή ειδικού.
Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Απώλεια βάρους χωρίς λόγο, «τσιμπήματα» σε πλάτη και αυχένα, πρησμένοι λεμφαδένες αίμα στα ούρα. Το σώμα προειδοποιεί και τα μηνύματα που στέλνει θα πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψη.

Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσουμε;

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους είναι πολλές, όπως οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος (έλκος, νόσοι παγκρέατος και ήπατος), ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, αλλά και η κατάθλιψη, η νευρική ανορεξία κ.λ.π. Αν διαπιστώσετε απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 5% σε μερικές εβδομάδες ή 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό.

Τα προεόρτια του εμφράγματος

Αν έχετε έντονους πόνους στο στήθος με εφίδρωση και ταχυπαλμίες, αν νοιώθετε «σφιξίματα» απότομα στην καρδιά, είστε χλωμοί, νοιώθετε μούδιασμα στο χέρι και ο πόνος «χτυπά» πλάτη, αυχένα και σαγόνι, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για κίνδυνο εμφράγματος.

Περισσότερα για το έμφραγμα εδώ. 

Επίμονος βήχας

Ο επίμονος βήχας που κρατά περισσότερο από 2 με 3 εβδομάδες και δεν οφείλεται σε αλλεργία ή λοίμωξη του άνω αναπνευστικού ή παράγει αίμα στα πτύελα χρειάζεται έλεγχο από τον γιατρό σας για καρκίνο στους πνεύμονες.

Αλλαγές στους λεμφαδένες

Αν αισθάνεστε σκληρούς λεμφαδένες στο λαιμό ή κάτω από τον βραχίονά σας θα πρέπει να δείτε άμεσα τον γιατρό σας. Οι πρησμένοι συμπαγείς λεμφαδένες συχνά είναι αποτέλεσμα μόλυνσης αλλά συνδέονται και με εμφάνιση λεμφώματος ή καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού ή του λαιμού.

Ταχυπαλμίες

Ακόμα και όταν δεν είστε ανήσυχοι ή δεν έχετε πιει καφέ η καρδιά σας χτυπά γρήγορα με 100 σφύξεις το λεπτό. Αν αυτό σας συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να ελέγξετε άμεσα την ταχυπαλμία σας στον γιατρό σας, καθώς ενδεχομένως να είναι παθολογική και να εγκυμονεί κινδύνους για την καρδιά.

Αίμα στα ούρα

Συχνές αιτίες αίματος στα ούρα είναι η πέτρα στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη ή ακόμα και κάποια μόλυνση του προστάτη. Αυτά τα προβλήματα συνήθως συνοδεύονται από πόνο ή έντονη δυσφορία. Το αίμα στα ούρα που δεν συνοδεύεται από πόνο μπορεί να συνδέεται με καρκίνο στα νεφρά, στον ουρητήρα, στην ουροδόχο κύστη ή στον προστάτη. Σε κάθε περίπτωση αν διαπιστώσετε αίμα στα ούρα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v