Τα σημάδια κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο οργανισμός μας στέλνει σήμα κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά, μέσα από ορισμένα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε. Δείτε ποια είναι αυτά.
Τα σημάδια κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Όσο επικίνδυνο είναι να πανικοβάλλεστε με το παραμικρό και να θεωρείτε πως πεθαίνετε επειδή το Google λέει ότι το κόκκινο σπυράκι στην άκρη της μύτης σας μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου, άλλο τόσο είναι το να αγνοείτε κάποια σήματα κινδύνου που σας στέλνει ο οργανισμός σας. Πώς θα ξέρετε ποια είναι αυτά; Τα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω, για να κάνουμε τη δύσκολη δουλειά για εσάς.

Πριν συνεχίσετε, κάντε μια επανάληψη στα προηγούμενα - Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
και 10 ανησυχητικά συμπτώματα μετά τα 30 

Δυσκολία στην αναπνοή

Το να μην μπορείτε ξαφνικά να αναπνεύσετε, ή να χρειάζεται να προσπαθήσετε για να πάρετε ανάσα, είναι ανησυχητικό –και προειδοποιητικό– σύμπτωμα για άσθμα, καρδιακά προβλήματα, κρίση πανικού. Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ύπαρξης θρόμβου στους πνεύμονες.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η κατά 5% απώλεια βάρους σε ένα μήνα ή κατά 10% σε ένα εξάμηνο ή σε ένα χρόνο μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων, όπως υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς, κατάθλιψης, ασθένειας του ήπατος, καρκίνου ή άλλης διαταραχής που επηρεάζει το πόσο καλά απορροφά ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά.

Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού

Το αίσθημα του κορεσμού σε συντομότερο διάστημα από το κανονικό μετά το φαγητό, η επίμονη ναυτία ή οι εμετοί για διάστημα μιας εβδομάδας μπορεί να μαρτυρούν γαστρικές διαταραχές, καρκίνο στο πάγκρεας, στο στομάχι ή τις ωοθήκες.

Ξαφνικοί έντονοι πονοκέφαλοι (ειδικά σε ανθρώπους άνω των 50 ετών)

Ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται απότομα σαν αστραπή, ή ο πονοκέφαλος που συνοδεύεται από πυρετό, δυσκαμψία στο λαιμό, εξάνθημα, σπασμούς, αλλαγές στην όραση, δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία, μούδιασμα, πόνο με το μάσημα, ή πνευματική σύγχυση πρέπει να σας οδηγήσει οπωσδήποτε στο γιατρό. Οι αιτίες που προκαλούν τα παραπάνω μπορεί να είναι εγκεφαλικό επεισόδιο, φλεγμονή αιμοφόρων αγγείων, μηνιγγίτιδα, όγκος στον εγκέφαλο, ανεύρυσμα ή εγκεφαλική αιμορραγία.

Αιμορραγία από τον πρωκτό

Αν και η πιο συνήθης αιτία αιμορραγίας στον πρωκτό είναι οι αιμορροΐδες, αν δεν ξαναείχατε ποτέ τέτοιο σύμπτωμα καλό θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό. Το κόκκινο ή σκούρο χρώμα αίματος στα κόπρανα ίσως είναι ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο γιατρός πιθανόν θα πραγματοποιήσει εξέταση στον πρωκτό και θα ζητήσει κολονοσκόπηση, ειδικά αν είστε πάνω από 50 ετών.

Κολπικά υγρά

Τα δύσοσμα κολπικά υγρά οφείλονται συνήθως σε κάποια μόλυνση, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου –ειδικά αν περιέχουν αίμα και εμφανίζονται μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να κανονίσετε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο αμέσως μόλις αντιληφθείτε την παρουσία τους.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v