ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο οργανισμός μας έχει αυτόν τον μοναδικό προστατευτικό μηχανισμό να μας προειδοποιεί όταν κάτι στην υγεία μας δεν πάει καλά. Το θέμα, βέβαια, είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε αυτά τα προειδοποιητικά συμπτώματα πριν να είναι αργά.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

(*) Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα 10 ανησυχητικά συμπτώματα μετά τα 30

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα των γιατρών να τονίζουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την αποφυγή κάποιων σοβαρών ασθενειών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι κάθε ασυνήθιστο σύμπτωμα προμηνύει κάτι ανησυχητικό, για παράδειγμα οι περισσότεροι πονοκέφαλοι προκύπτουν από υπερβολικό στρες, από πρόβλημα στα μάτια, από έλλειψη ύπνου, αφυδάτωση, αποτοξίνωση από την καφεΐνη ή από άλλες κοινότοπες αιτίες.

Από την άλλη, όμως, ένας ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος -ο χειρότερος που μπορεί να βιώσατε ποτέ- θα μπορούσε να σημαίνει μέχρι και αιμορραγία στον εγκέφαλο. Το να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε ένα τόσο σοβαρό σύμπτωμα και να καλέσετε άμεσα το 166, θα μπορούσε να σας σώσει την ζωή. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τις συμβουλές των γιατρών για τα οκτώ σοβαρότερα συμπτώματα και σας τα παρουσιάζουμε για να είστε πάντα σε εγρήγορση και να προλάβετε τα χειρότερα.

1. Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος.
Αν στα καλά καθούμενα σας πιάσει πονοκέφαλος που δείχνει να είναι ο χειρότερος που βιώσατε ποτέ, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πάθετε ανεύρυσμα, ότι δηλαδή μία κοιλότητα με αίμα στο κεφάλι σας διογκώνεται έξω από τα τοιχώματα της αρτηρίας του εγκεφάλου. Το χειρότερο με το ανεύρυσμα (επιστημονικά: υπαραχνοειδής αιμορραγία) είναι ότι εκδηλώνεται αιφνιδιαστικά, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, χωρίς κάποιο άλλο προειδοποιητικό σύμπτωμα και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν προδιάθεση, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, όπως η αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη και το κάπνισμα. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει, καλέστε άμεσα για βοήθεια.
Μάθετε περισσότερα για την Υπεραραχνοειδή αιμορραγία εδώ.

2. Παράλυση των χεριών ή των ποδιών, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ζαλάδα, διπλή όραση, δυσκολία στην άρθρωση, ή αδυναμία κυρίως στην μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος.
Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια εγκεφαλικού, δείχνουν ότι οι αρτηρίες που παρέχουν οξυγόνο στον εγκέφαλο έχουν μπλοκάρει ή κλείσει προκαλώντας τον θάνατο στους ιστούς του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με την περιοχή του εγκεφάλου που έχει το πρόβλημα. Αν έχει κλείσει μία μεγάλη αρτηρία, μπορεί να επηρεάσει μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου και έτσι το άτομο να έχει παράλυση σε μία πλευρά του σώματός του ή να χάσει κάποιες λειτουργίες του, όπως αυτή του λόγου, ενώ αν πρόκειται για μικρότερη επιφάνια η παράλυση μπορεί να περιοριστεί σε ένα χέρι ή ένα πόδι. Αν νιώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα καλέστε άμεσα το 166 γιατί απαιτείται θεραπευτική αγωγή μέσα στις πρώτες τρεις ώρες.
Μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου εδώ.

3. Πόνος στο στήθος ή δυσφορία, πόνος στο χέρι, το σαγόνι ή τον σβέρκο, ξεσπάσματα κρύου ιδρώτα, υπερβολική αδυναμία, ναυτία, τάσεις λιποθυμίας ή δυσκολία στην αναπνοή.
Αυτά είναι συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου. Αν νιώσετε κάποιο από τα παραπάνω καλέστε άμεσα το 166 και ζητήστε να σας μεταφέρουν στα επείγοντα με ασθενοφόρο. Οι γιατροί προτείνουν, παράλληλα, ο ασθενής να μασήσει μία ασπιρίνη (εφόσον δεν είναι αλλεργικός στην ασπιρίνη) για να αποφευχθεί η ζημιά στον μυ της καρδιάς. Φυσικά, δεν νιώθουν όλοι όσοι παθαίνουν καρδιακό πόνο στο στήθος ή πίεση ή αίσθηση δυσπεψίας. Ειδικά οι ηλικιωμένες γυναίκες, και άτομα με προβλήματα διαβήτη, μπορεί να πάθουν «ανώδυνα» καρδιακά. Αυτά τα άτομα είναι σημαντικό να προσέξουν συμπτώματα αδυναμίας, ξαφνικές ζαλάδες, δυνατές ταχυκαρδίες, δυσκολία στην αναπνοή, έντονο ιδρώτα, ναυτία και ζαλάδα.
Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα πριν το έμφραγμα εδώ.

4. Ευαισθησία και πόνος στο πίσω μέρος χαμηλά στο πόδι, πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή βήχας με αιμοπτύσεις.
Αυτά είναι συμπτώματα πιθανής θρόμβωσης στο πόδι, ειδικά αν σχετίζονται με την υπερβολικά καθιστική ζωή. Ο καθένας είναι επιρρεπής στην θρόμβωση, σύμφωνα με τους γιατρούς, και μάλιστα η συχνότητα που εμφανίζεται στους ανθρώπους είναι μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε. Το αίμα έχει περισσότερες πιθανότητες να συσσωρευτεί στα πόδια όταν καθόμαστε ή είμαστε ξαπλωμένοι πάρα πολλές ώρες, παρά όταν είμαστε όρθιοι και περπατάμε. Αν συμβεί αυτό μπορεί να νιώσετε την γάμπα σας πρησμένη, να πονάει ή να έχει ευαισθησία. Αυτό είναι κάτι που θα κρίνετε εσείς. Αν ξαφνικά νιώσετε έντονο πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, αυτό μπορεί να σημαίνει πως μέρος της θρόμβωσης έχει σπάσει και οδεύει, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στους πνεύμονές σας. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία σας, οπότε ζητήστε άμεσα βοήθεια.
Μάθετε περισσότερα για τον κίνδυνο για θρόμβωση από την καθιστική εργασία εδώ.

5. Αίμα στα ούρα χωρίς την συνοδεία πόνου.
Οποιαδήποτε στιγμή αντιληφθείτε αίμα στα ούρα σας, ακόμα κι αν δεν νιώθετε πόνο, καλέστε άμεσα τον γιατρό σας. Συχνές αιτίες αίματος στα ούρα είναι η πέτρα στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη ή ακόμα και κάποια μόλυνση του προστάτη. Αλλά αυτά τα προβλήματα συνήθως συνοδεύονται με πόνο ή δυσφορία και έτσι γίνονται ταχύτερα αντιληπτά, οδηγώντας το άτομο στον γιατρό. Αντίθετα, όταν κανείς δει στα ούρα του αίμα χωρίς να νιώθει πόνο και το αμελήσει, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο, γιατί μπορεί να συνδέεται με καρκίνο στα νεφρά, στον ουρητήρα, στην ουροδόχο κύστη ή στον προστάτη. Και όταν αυτοί οι καρκίνοι είναι ακόμα αρκετά μικροί και ιάσιμοι δεν προκαλούν πόνο. Γι’αυτό μην αμελήσετε ούτε στιγμή ένα τέτοιο σύμπτωμα.
Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του προστάτη και για τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη.

6. Συμπτώματα άσθματος που δεν βελτιώνονται ή χειροτερεύουν.
Οι κρίσεις άσθματος διακρίνονται για το αγκομαχητό και την δυσκολία στην αναπνοή. Όταν μία κρίση δεν βελτιώνεται ή όταν γίνεται χειρότερη ο ασθενής πρέπει να ζητήσει άμεση βοήθεια. Αν μία τέτοια κρίση δεν κουραριστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή καταπόνηση των μυών του στήθους, ακόμα και σε θάνατο. Κάποιοι άνθρωποι με επίμονο άσθμα διστάζουν να πάνε στα επείγοντα γιατί έχουν πάει πολλές φορές στο παρελθόν, ή γιατί χρειάζονται κάποιον να τους πάει εκεί επειδή εκείνη δεν μπορούν. Έτσι, αντί να ζητήσουν βοήθεια προσπαθούν να το ξεπεράσουν μόνοι τους. Παίρνουν μεγαλύτερες δόσεις από την συσκευή εισπνοών και πιστεύουν ότι έτσι θα το καταπολεμήσουν. Με την υπερπροσπάθεια, όμως, αυτήν, οι μύες του αναπνευστικού κουράζονται και ο αέρας που ανταποδίδεται από τους πνεύμονες μειώνεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό να πέφτουν και αυτά του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα να ανεβαίνουν και έτσι να επιβραδύνεται η λειτουργία του εγκεφάλου, δημιουργώντας ζαλάδες και ανικανότητα αναπνοής. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, το άτομο αυτό μετά από μερικές ώρες να σταματήσει να αναπνέει. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε είναι πόση ώρα διαρκεί η κρίση. Αν διαρκεί κάμποσες ώρες πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθείτε στα επείγοντα.
Μάθετε περισσότερα για το βρογχικό άσθμα εδώ.

7. Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Και δεν αναφερόμαστε σε περιόδους που βρίσκεστε σε δίαιτα, οπότε κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, αλλά αν συνεχίζετε να τρώτε φυσιολογικά και παρ’όλα αυτά χρειάζεται να σφίγγεται λίγο παραπάνω την ζώνη σας για να μην σας πέφτει το παντελόνι, είναι πιθανό να διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο. Και η απροσδόκητη αύξηση βάρους μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό, αφού μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο στις ωοθήκες, αλλά η απώλεια είναι ακόμα πιο ανησυχητική. Οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους είναι πολλές, όπως οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος (έλκος, νόσοι παγκρέατος και ήπατος), ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, αλλά και η κατάθλιψη, η νευρική ανορεξία κ.λ.π. Αν αθέλητα και ανεξήγητα διαπιστώσετε απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 5% σε μερικές εβδομάδες ή 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό, και σε πρώτη φάση έναν ενδοκρινολόγο.
Μάθετε περισσότερα για τον υπερθυρεοειδισμό εδώ.

8. Κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις.
Λίγοι άνθρωποι θα άντεχαν για πολύ έντονους πόνους στο στήθος ή το κεφάλι πριν επισκεφτούν κάποιον γιατρό, αλλά είναι πολύ αυτοί που πάσχουν από κατάθλιψη χωρίς καν να το γνωρίζουν. Και το χειρότερο είναι πως δεν γνωρίζουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Η κατάθλιψη, λοιπόν, μπορεί να αποδειχθεί ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, και το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι που την βιώνουν δεν ζητούν βοήθεια γιατί φοβούνται ότι θα τους περάσουν για τρελούς ή αδύναμους. Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι μία χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο, που κάνει την κατάθλιψη να αποτελεί μία κανονική ασθένεια, όπως κάθε άλλη. Κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η στεναχώρια, η κούραση, η απάθεια, το άγχος, οι διαταραχές του ύπνου και έλλειψη όρεξης. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.
Μάθετε περισσότερα για την κατάθλιψη εδώ.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2