Καρδιακή υγεία: Τα συμπτώματα που χτυπούν «καμπανάκι»

Είστε συνέχεια κουρασμένοι; Πρήζονται τα πόδια σας; Πονάτε πολύ στο περπάτημα; Δείτε ποια ύπουλα συμπτώματα μπορεί να κρύβουν καρδιακά προβλήματα.
Καρδιακή υγεία: Τα συμπτώματα που χτυπούν «καμπανάκι»
Η καρδιά μας έχει τον… τρόπο της να μας ειδοποιεί όταν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, όταν νιώθετε πόνο στο στήθος σας, τσιμπήματα ή την αίσθηση ενός αβάσταχτου βάρους στο ίδιο σημείο με παράλληλο πρόβλημα αναπνοής, τότε μάλλον θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Όμως, πέρα από τα προφανή αυτά συμπτώματα, υπάρχουν ορισμένα άλλα τα οποία υποβόσκουν και ενδεχομένως να πρέπει να τα κοιτάξετε και αυτά με τον καρδιολόγο.

Είστε υπερβολικά κουρασμένοι
Μην το μπερδεύετε με την κούραση λόγω έλλειψης ύπνου. Η κούραση που ενδεχομένως να συνδέεται με καρδιακό πρόβλημα, μοιάζει με εκείνη που νοιώθετε όταν είστε άρρωστοι με τη διαφορά ότι δεν φεύγει. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη οξυγόνου στο σώμα. Η καρδιά σας προσπαθεί και… ταλαιπωρείται για να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο σας το σώμα, γεγονός που ίσως κρύβει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να κοιτάξετε με τον γιατρό σας. Μην συμπεράνετε πάντως ότι μόνο από αυτό το σύμπτωμα κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας.

Τα πόδια σας πρήζονται
Το πρήξιμο στα πόδια συνδέεται με μια σειρά αιτιών όπως η εγκυμοσύνη, οι κιρσοί ή η υπερβολική ακινησία λόγω κάποιου μεγάλου ταξιδιού. Μπορεί όμως να αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, μιας χρόνιας κατάστασης κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα όπως θα έπρεπε. Επίσης, το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να εμφανιστεί αν η βαλβίδα της καρδιάς δεν κλείνει κανονικά ή μετά τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για την πίεση και τον διαβήτη. Το πρήξιμο στα πόδια το οποίο οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια, συνήθως συνοδεύεται από κόψιμο της αναπνοής ή/και κούραση.

Πονάτε υπερβολικά όταν περπατάτε
Αν οι μύες των ποδιών σας παθαίνουν κράμπες όταν ανεβαίνετε σκάλες, ή ανηφόρες ή όταν περπατάτε και επανέρχονται όταν ξεκουράζεστε μην το αποδώσετε αμέσως στην έλλειψη άσκησης ή την ηλικία. Μπορεί να είναι σύμπτωμα περιφερικής αρτηριακής νόσου, μιας πάθησης η οποία συσσωρεύει «πλάκες» λίπους στις αρτηρίες των ποδιών και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Αν έχετε την πάθηση αυτή, γνωστή ως PAD, τότε αυτόματα έχετε 50% πιθανότητες να εμφανίσετε απόφραξη σε μία από τις αρτηρίες της καρδιάς. Τα καλά νέα είναι ότι η PAD είναι θεραπεύσιμη.

Ζαλίζεστε ή νοιώθετε αδιαθεσία
Αν και πρόκειται για συμπτώματα τα οποία μπορεί να οφείλονται σε πολλά προβλήματα που δεν σχετίζονται με την καρδιά, οι έντονες ζαλάδες και η αδιαθεσία που επιμένει σε καθημερινή βάση είναι κάτι που πρέπει να πείτε στον γιατρό σας. Οι πιθανές αιτίες για τις επίμονες ζαλάδες μπορεί να είναι προβλήματα στα αυτιά, αναιμίες ή λιγότερο συχνά, καρδιακά προβλήματα όπως «μπλοκάρισμα» στις αρτηρίες ή ελαττωματικές βαλβίδες.

Έχετε δυσκολία στην αναπνοή, ακόμα και αν έχετε καλή φυσική κατάσταση
Σας πιάνει εύκολα βήχας και συριγμός, παρά το γεγονός ότι κάνετε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστική; Μπορεί να έχετε άσθμα ή αναιμία, όμως μπορεί να έχετε και ένα πρόβλημα το οποίο εστιάζεται στις βαλβίδες της καρδιάς και επηρεάζει την ικανότητά της να στέλνει αίμα στο σώμα. Η συσσώρευση υγρού στην αριστερή πλευρά της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει συριγμό, ο οποίος μοιάζει με εκείνον του άσθματος, επομένως αν ασκείστε συχνά και παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πάσχετε από κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά πάσα πιθανότητα δεν αποτελεί σημάδι προβλήματος για την καρδιά, όμως η ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα με την σωματική υγεία. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να εμφανίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα. Σε κάθε περίπτωση, δεν χάνετε κάτι να το κοιτάξετε: αποτελεί ακόμα έναν λόγο για να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό για την κατάστασή σας.

Σας ταλαιπωρούν ημικρανίες
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι συχνές ημικρανίες δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά. Σύμφωνα με στατιστικές, οι ημικρανίες ταλαιπωρούν το 12% του γενικού πληθυσμού, όμως το ποσοστό ανεβαίνει στο 40% σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Η εμφάνιση ημικρανιών με αύρα (προειδοποιητικά συμπτώματα πριν την ημικρανία) σχετίζεται με κάποιες ανωμαλίες στην καρδιά. Μια θεωρία αναφέρει ότι θα μπορούσαν και τα δύο – και οι ημικρανίες και οι καρδιακές ανωμαλίες – να οφείλονται σε ανισορροπίες στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v