Ζούμε 6 χρόνια παραπάνω σε σχέση με το 1990

Κατά 6 τουλάχιστον χρόνια αυξήθηκε παγκοσμίως το προσδόκιμο ζωής την τελευταία εικοσαετία χάρη στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιοπάθεια.
Ζούμε 6 χρόνια παραπάνω σε σχέση με το 1990
Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 6 χρόνια από το 1990, χάρη στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιοπάθεια σε πλούσιες χώρες, καθώς και των καλύτερων ποσοστών επιβίωσης από διάρροια, φυματίωση και ελονοσία, σε φτωχές χώρες.

Σε ανάλυση του Global Burden of Disease (GBD), ερευνητές δήλωσαν ωστόσο ότι ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται σχεδόν παντού στον κόσμο, μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η υποσαχάρια Αφρική. Εκεί οι θάνατοι από HIV/AIDS έχουν αφαιρέσει 5 χρόνια από το προσδόκιμο επιβίωσης από το 1990 ως σήμερα.

Ο ερευνητής καθηγητής του University of Washington, Christopher Murray, δήλωσε ότι η πρόοδος που παρατηρείται έναντι νόσων και τραυματισμών είναι καλή-έως και αξιοσημείωτη- αλλά μπορεί και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, προσθέτοντας ότι ορισμένες σημαντικές χρόνιες νόσοι έχουν παραμεληθεί και αυξάνονται σε σημασία ως απειλητικές για τη ζωή, όπως η κίρρωση του ήπατος, ο διαβήτης και η νεφρική νόσος.

Η τελευταία έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ορισμένες πιο φτωχές χώρες έχουν σημαντικά κέρδη στο προσδόκιμο επιβίωσης. Για παράδειγμα, άνθρωποι στο Νεπάλ, τη Ρουάντα, την Αιθιοπία, το Νίγηρα, τις Μαλδίβες το ανατολικό Τιμόρ και το Ιράν ζουν κατά μέσον όρο 12 χρόνια περισσότερο.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική πτώση στους παιδικούς θανάτους, τα τελευταία 23 χρόνια η ελονοσία, η διάρροια και αναπνευστικές λοιμώξεις- όπως η πνευμονία- αποτελούν τις 5 κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών, προκαλώντας το θάνατο 2 εκατομμυρίων παιδιών μεταξύ ενός και 59 μηνών κάθε χρόνο. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''The Lancet''.

Πηγή: Iatronet.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v