Ο ρατσισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ερευνητές ανακάλυψαν πως το αίσθημα όσων βιώνουν ρατσιστικές διακρίσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και να προκαλέσει αρτηριακά και νεφρολογικά προβλήματα.
Ο ρατσισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία
Το να κάνουν διακρίσεις εις βάρος σου εξαιτίας της φυλής και της καταγωγής σου μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην σωματική σου υγεία, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Μια ομάδα ερευνητών μελέτησε τα στοιχεία 1.574 κατοίκων της Βαλτιμόρης στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεγαλώνοντας με Υγεία σε Πολυπολιτισμικές Γειτονιές» και ανακάλυψε πως το 20% των συμμετεχόντων ένιωθαν πως είχαν βιώσει διακρίσεις εναντίον τους σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η ομάδα των συμμετεχόντων παρουσίασε μεγαλύτερη συστολική πίεση από όσους δήλωσαν πως βιώνουν μικρότερου βαθμού διακρίσεις.

Οι μελετητές παρακολούθησαν τους κατοίκους επί πέντε χρόνια, και εντόπισαν πως τα θύματα ρατσισμού παρουσίασαν επίσης χειρότερη εικόνα όσον αφορά την λειτουργία των νεφρών τους. Ακόμη κι όταν οι επιστήμονες προσάρμοσαν τα στοιχεία με βάση διαφορετικούς παραμέτρους, όπως ηλικία και τρόπος ζωής, το αποτέλεσμα παρέμεινε ίδιο για τις γυναίκες αφροαμερικανικών καταβολών.

«Οι στρεσογόνοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να έχουν πιθανή επίπτωση στη νεφρική λειτουργία μέσα από έναν αριθμό ορμονικών “μονοπατιών”», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης και βοηθός καθηγήτρια Ιατρικής στο John Hopkins University, dr. Deidra Crews. Η έκκριση ορμονών του στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και η υψηλή πίεση είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια ασθενειών των νεφρών.

Πηγή: Time 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v