Θα υπάρξει μόνιμη θεραπεία για τον διαβήτη;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν την αιτία πίσω από την εμφάνιση του διαβήτη και υποστηρίζουν ότι βρίσκονται κοντά στο να βρουν τη θεραπεία.
Θα υπάρξει μόνιμη θεραπεία για τον διαβήτη;
Μία από τις πιο δημοφιλείς νόσους, ο διαβήτης, ενδεχομένως να μπορέσει να θεραπευτεί μόνιμα, αφού βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τι είναι αυτό που κάνει τα κύτταρα να σταματούν να παράγουν ινσουλίνη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ βρήκαν ότι τόσο ο Διαβήτης τύπου 1 όσο και ο Τύπου 2 προκαλούνται από τον ίδιο μηχανισμό. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι και οι δύο μορφές της νόσου προκαλούνται όταν η ορμόνη αμυλίνη «περικυκλώνει» τα κύτταρα και τα εμποδίζει να παράγουν ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την μετακίνηση του σακχάρου από το αίμα στους μύες και στον λιπώδη ιστό για την παραγωγή ενέργειας. Όμως η μικρή παραγωγή ινσουλίνης οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας βλάβες στην καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα.

Ωστόσο, τα ευρήματα των επιστημόνων θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή φαρμάκων τα οποία θα σταματούν την συσσώρευση αμυλίνης εξ’ αρχής ή θα διαλύουν τους τοξικούς θρόμβους που ήδη υπάρχουν.

«Η αμυλίνη έχει μελετηθεί σε σχέση με τον Διαβήτη για πολλά χρόνια. Ο Διαβήτης Τύπου 1 και ο Τύπου 2 είναι πολύ διαφορετικές περιπτώσεις. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι προκαλεί τον Τύπου 1, αλλά έχουν προταθεί αρκετές αιτίες και η αμυλίνη είναι μια εξ’ αυτών. Επίσης ξέρουμε ότι στον Τύπου 2 υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως η εθνικότητα, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκία», λέει ο Dr. Alasdair Rankin επικεφαλής των μελετών για τον Διαβήτη στην Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v