Επιθετικά αλλά «αθώα» κουνούπια φέτος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτουν οι εντομολόγοι, φέτος τα κουνούπια στην Ελλάδα είναι άκρως επιθετικά αλλά ο κίνδυνος μόλυνσης από αυτά είναι μειωμένος.
Επιθετικά αλλά «αθώα» κουνούπια φέτος στην Ελλάδα
Άκρως επιθετικά αλλά όχι μολυσματικά χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τα κουνούπια φέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα. Οι «ιπτάμενοι» εχθροί του καλοκαιριού επιτίθενται ανενόχλητα και φέτος, με μια ειδοποιό διαφορά όμως σε σχέση με τα προηγούμενα τρία καλοκαίρια: τα φετινά κουνούπια προκαλούν μόνο ενόχληση και όχι μετάδοση ιών και μολυσματικών παραγόντων.

Τα βασικά είδη κουνουπιών που «κυκλοφορούν» φέτος στη χώρα μας είναι το κοινό κουνούπι (culex pipiens) το οποίο αποτελούσε και τον βασικό διαβιβαστή του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και τα ανωφελή κουνούπια (anopheles) που είναι οι κλασικοί «μεταφορείς» για τα πλασμώδια, που προκαλούν την ελονοσία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί περίπου 310 κρούσματα ελονοσίας, στην πλειοψηφία τους σε μετανάστες. Επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει ως περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο τον δήμο Ευρώτα στη Λακωνία και τον δήμο Σοφάδων στην Καρδίτσα.

Σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ από τα κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα, οι μετρήσεις που γίνονται καθημερινά σε ζώα-δείκτες, π.χ. κουνούπια, περιστέρια, άλογα, δείχνουν πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού, ενώ σε όλη τη χώρα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα σε ζώο ή άνθρωπο. Το γεγονός αυτό προκαλεί αισιοδοξία στους επιστήμονες, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή καθώς αυτό που επίσης χαρακτηρίζει τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι η μη προβλεψιμότητά του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v