Το "κακό προαίσθημα" υπάρχει επιστημονικά!

Την περιοχή στον εγκέφαλο που «νιώθει» όταν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό βρήκαν επιστήμονες του University College του Λονδίνου.
Το κακό προαίσθημα υπάρχει επιστημονικά!
Σίγουρα σας έχει συμβεί αρκετές φορές να έχετε ένα «κακό προαίσθημα» για κάτι - τη λεγόμενη "αραχνοαίσθηση".  Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια περιοχή του εγκεφάλου σας είναι «υπεύθυνη» γι’ αυτό; Και να είχατε αναρωτηθεί, μέχρι πρότινος, επιστημονική απάντηση δεν θα υπήρχε.

Όμως πριν από μερικές ημέρες, ερευνητές του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Ρόιζερ, κατάφεραν να εντοπίσουν την περιοχή αυτή.

Η περιοχή, την οποία οι νευροεπιστήμονες αποκαλούν ηνία, θεωρείται ότι παίζει ρόλο-κλειδί στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προβλέπουν τις άσχημες εμπειρίες και μαθαίνουν από αυτές. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο πιο πιθανό θεωρεί κάποιος ότι θα συμβεί κάτι για οποίο φοβάται ή έχει «κακό προαίσθημα», άσχετα από το αν όντως αυτό το «κάτι» συμβεί, τόσο περισσότερο η ηνία ενεργοποιείται. Το αποτέλεσμα;

Η συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή υπεραντιδρά, και το άτομο τείνει να εστιάζει κατά προτίμηση στα αρνητικά πράγματα παρά στα θετικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κατάλληλος «έλεγχος» της εν λόγω περιοχής, είτε φαρμακευτικά είτε με άλλους τρόπους, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. 
Δείτε την έρευνα εδώ.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v