Αντηλιακά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι δείκτης προστασίας χρειάζεται για τα πρώτα μπάνια; Αλλάζει αυτό μετά; Τι ισχύει με τα παιδικά αντηλιακά; Μπορώ να πάθω αλλεργία από το αντηλιακό;
Αντηλιακά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Τι είναι, επιτέλους, το SPF και σε τι διαφέρουν οι ενδείξεις UVA και UVB; Πόσο υψηλό δείκτη προστασίας χρειάζεστε μετά τα πρώτα μπάνια, και τι είναι προτιμότερο: Να μείνετε στη σκιά χωρίς αντηλιακό, ή να κάνετε ηλιοθεραπεία με υψηλό δείκτη προστασίας; Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα αντηλιακά –ακόμα και αυτές που δεν είχατε σκεφτεί να κάνετε.

Τι είναι, επιτέλους, ο περιβόητος δείκτης προστασίας (SPF);
Ο μαγικός αριθμός που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες δηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ’ ό,τι χωρίς αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί ερεθισμός, ήτοι να κοκκινίσει το δέρμα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το δείκτη 2 μπορεί κανείς να μείνει στον ήλιο διπλάσια ώρα απ’ ό,τι χωρίς αυτόν. Αν υπολογίσουμε, για παράδειγμα, ότι χωρίς αντηλιακό το δέρμα σας θα κοκκίνιζε σε δέκα συνεχόμενα λεπτά κάτω από τον ανελέητο μεσογειακό ήλιο, με την ενίσχυση του αντηλιακού αυτό θα γίνει σε είκοσι λεπτά. Ο δείκτης 30, από την άλλη, ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτινών που τη βλάπτουν.

Γιατί λένε ότι πρέπει να βάζω αντηλιακό 20 λεπτά πριν βγω στον ήλιο;
Γιατί τα συστατικά του αντηλιακού χρειάζονται λίγη ώρα για να απορροφηθούν από το δέρμα και να ξεκινήσουν να δρουν. Μπορεί βάζοντας αντηλιακό την στιγμή που φτάνετε στην παραλία να μην παθαίνετε εγκαύματα (επειδή το δέρμα μας έχει την φυσική άμυνα του εικοσαλέπτου που λέγαμε προηγουμένως) αλλά οι υπεριώδεις ακτίνες κάνουν και πάλι ζημιά στο δέρμα σας, σκοτώνοντας τα κύτταρα που βοηθούν στην ανανέωσή του, «γερνώντας» το πριν την ώρα του και αφήνοντάς το εκτεθειμένο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Απλώς, η ζημιά αυτή δεν είναι άμεσα ορατή.

Το ότι χρησιμοποιώ δείκτη προστασίας 50 σημαίνει ότι μπορώ να κάτσω με τις ώρες στον ήλιο ακόμα και ντάλα μεσημέρι, σωστά;
Όχι. Σημαίνει, κατ’ αρχάς, ότι χρησιμοποιείτε λάθος δείκτη προστασίας. Τα «50άρια» αντηλιακά απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες –άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες οι οποίες επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο και μικρά παιδιά. Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 30 είναι παραπάνω από αρκετός για τον μέσο λουόμενο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι μπορείτε να καθίσετε στον ήλιο όση ώρα θέλετε. Κανένα αντηλιακό δεν λειτουργεί ως απόλυτη ασπίδα, ούτε ενάντια στα εγκαύματα ούτε (πολύ περισσότερο) ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η απευθείας έκθεση στον ήλιο για πολλή ώρα θα πρέπει να αποφεύγεται από τις 12.00 έως τις 16.00, ακόμα και με ισχυρό αντηλιακό.

Τι είναι προτιμότερο: Να κάτσω στον ήλιο με υψηλό δείκτη ή στη σκιά χωρίς καθόλου αντηλιακό;
Οι ακτίνες του ήλιου έχουν την ιδιότητα να φτάνουν σ’ εμάς ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είμαστε προστατευμένοι στη σκιά. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια μέρα με συννεφιά, το 80% του ήλιου περνάει από τα σύννεφα. Η μόνη λύση, επομένως, είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με καλό δείκτη προστασίας και να αποφεύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία. Τώρα, για να απαντήσουμε στην ερώτηση, αν μας αναγκάζατε με ένα μαχαίρι στο λαιμό να επιλέξουμε ένα από τα δύο, προτιμότερο είναι να καθίσετε (για λίγο, ε!) στον ήλιο με 30άρι αντηλιακό, παρά στη σκιά χωρίς.

Τι απ’ όλα αυτά που ακούγονται για το baby oil ισχύει τελικά; Είναι βλαβερό για την επιδερμίδα αν χρησιμοποιείται κάτω από τον ήλιο;
Το baby oil δεν (επαναλαμβάνουμε: ΔΕΝ) παρέχει καμία απολύτως προστασία από τον ήλιο. Μπορεί να χαρίζει λάμψη και υγιή όψη στην επιδερμίδα, αλλά τα οφέλη του σταματούν εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι βλαβερό (το ότι «τραβάει» τις ακτίνες του ήλιου για να επιταχύνει το μαύρισμα είναι απλώς μύθος) οπότε αν σας αρέσει η γυαλάδα του μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιείτε μετά το αντηλιακό, και αφού αυτό έχει απορροφηθεί –θυμηθείτε τον κανόνα του 20λεπτου που λέγαμε. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την ενυδάτωση του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο.

Αν δεν κάνω καθόλου ηλιοθεραπεία στην παραλία και κολυμπάω όση ώρα είμαι στη θάλασσα, εξακολουθώ να χρειάζομαι αντηλιακό;
Οι πολυμήχανες ακτίνες του ήλιου φτάνουν σ’ εμάς και όταν κολυμπάμε. Το νερό, εξάλλου, δεν φιλτράρει τις ακτίνες του ήλιου. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν κινδυνεύετε να καείτε στο βαθμό που αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε ακίνητοι στην άμμο. Κινδυνεύετε, όμως, εξίσου από τις δερματοπάθειες, την γήρανση του δέρματος και τον καρκίνο του δέρματος. Χρειάζεστε, λοιπόν, απαραιτήτως αντηλιακό ακόμη και αν κολυμπάτε όλη την ώρα.

Δεν χρειάζομαι αντηλιακό μετά τα πρώτα μπάνια/ τώρα που μαύρισα, σωστά;
Λάθος. Μπορεί οι ανάγκες της επιδερμίδας σε αντηλιακή προστασία να είναι πολύ μεγαλύτερες στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το δέρμα είναι ακόμα λευκό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το καταργήσετε εντελώς από κάποιο (οποιοδήποτε) σημείο και μετά. Το μαυρισμένο δέρμα απορροφά το 90% των ακτινών Β, αλλά δεν απορροφά τις ακτίνες Α. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχετε μαυρίσει, ο κίνδυνος πρόωρης γήρανσης παραμένει. Μπορείτε απλώς να επιλέξετε αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας μετά τα πρώτα σας μπάνια.

Πρέπει οπωσδήποτε να έχω διαφορετικό αντηλιακό προσώπου και σώματος;
Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση και προορίζονται για να καλύψουν διαφορετικές επιφάνειες. Γι’ αυτό και στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες, ενώ για το σώμα τα περισσότερα αντηλιακά είναι σε μορφή γαλακτώματος. Ωστόσο, αν δεν έχετε αντηλιακή κρέμα προσώπου, είναι σίγουρα καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό για το σώμα από το να μη βάλετε καθόλου αντηλιακό.

Το αντηλιακό μου γράφει επάνω «αδιάβροχο» άρα δεν χρειάζεται να ξαναβάζω όποτε ιδρώνω ή βγαίνω από την θάλασσα.
Ακόμα και τα αντηλιακά που φέρουν την ένδειξη «αδιάβροχο», καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα, χάνουν τουλάχιστον το 50% της ισχύος τους. Γι’ αυτό, μην επαναπαύεστε. Επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό.

Υπάρχουν χημικές ουσίες στα αντηλιακά και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη χρήση τους;
Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλες ή ερεθισμό στο δέρμα. Το κακό είναι ότι το ερεθισμένο δέρμα είναι περισσότερο επιρρεπές στη ζημιά από τον ήλιο. Βέβαια, σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, δεν κυκλοφορούν στην αγορά αντηλιακά με χημικές ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την παρατεταμένη χρήση τους. Οι αλλεργίες καραδοκούν.

Όταν βγω στην αγορά για αντηλιακά, τι πρέπει να προσέξω, ώστε να είμαι βέβαιος ότι έχω κάνει τη σωστή επιλογή;
Ένα καλό αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από τη UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις σε ευδιάκριτο σημείο της συσκευασίας. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Το αντηλιακό που θα σας προστατεύσει πραγματικά πρέπει να περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι βιταμίνες Ε και C, καθώς και τα ενυδατικά συστατικά. Καθώς κάνετε την επιλογή, λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει αναλυτικά τα ψιλά γράμματα στα συστατικά του αντηλιακού προς αγορά και ότι ανάμεσά τους υπάρχουν οι παραπάνω αναφορές. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει το αντηλιακό που ενδείκνυται για τις ατομικές σας ανάγκες (λιπαρή ή ξηρή επιδερμίδα, ιδανικό για σπορ στην παραλία και πάει λέγοντας).

Αρκεί ο μεγάλος δείκτης ή πρέπει να προσέξω και τα συστατικά για το αντηλιακό του παιδιού μου;
Για τη βρεφική και παιδική ηλικία είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με SPF 30, που περιέχει μόνο φυσικά φίλτρα (οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου). Μεγάλη σημασία, όμως, έχει η συνεπής χρήση του. Μην παραλείπετε, λοιπόν, να βάζετε αντηλιακό στο παιδί κάθε φορά που αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Τα εγκαύματα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

Μπορώ να χρησιμοποιώ κι εγώ το αντηλιακό του παιδιού;
Φυσικά, αρκεί να είστε βέβαιοι ότι δεν πάσχετε από κάποια δερματοπάθεια που απαιτεί υψηλό SPF, μεγαλύτερο του προτεινόμενου για τα παιδιά.

Γιατί όταν χρησιμοποιώ κρεμώδη αντηλιακά το δέρμα μου μοιάζει σαν να ξεφλουδίζει;
Τα αντηλιακά αυτά, λόγω της σύστασής τους, δεν απορροφώνται από την επιδερμίδα. Αντίθετα, μένουν στην επιφάνεια και δημιουργούν μια μεμβράνη που κατά τη διάρκεια της ημέρας στεγνώνει, δίνοντας την εικόνα του ξεφλουδίσματος.

Υπάρχει περίπτωση κάποιο φυτικό αντηλιακό να μου προκαλέσει αλλεργία;
Οποιοδήποτε αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, αφού στην παρασκευή των σκευασμάτων χρησιμοποιούνται πολλές χημικές ουσίες.

Πηγή: Iatronet.gr
Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v