Διαλέγοντας αποσμητικό: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Ποια η διαφορά αποσμητικού και ανθιδρωτικού και τι θα πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή τους; Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τους «μαχητές» της κακοσμίας.
Διαλέγοντας αποσμητικό: Όσα χρειάζεται να ξέρετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα και ως γνωστόν σιγά σιγά αρχίζουμε να μπαίνουμε ολοένα και περισσότερο σε καταστάσεις έντονης εφίδρωσης. «Μαχητές» της κακοσμίας η οποία συνήθως συνοδεύει την εφίδρωση δεν είναι άλλοι από τα αποσμητικά.

Γιατί ιδρώνουμε;
Το έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα, όμως αν θέλετε μια… περίληψη, οι αδένες μας εκκρίνουν ιδρώτα για να διατηρούν την θερμοκρασία του σώματος στα σωστά επίπεδα, όταν «υπερθερμαινόμαστε». Σε σημεία, όμως, όπως οι μασχάλες, όπου ο ιδρώτας εγκλωβίζεται και υπάρχει σχετική υγρασία, είναι ευκολότερο να συγκεντρωθούν βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για την κακοσμία που έχουμε συνδέσει με τον ιδρώτα. Κάπου εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα αποσμητικά.

Τα είδη αποσμητικών και η λειτουργία τους
Ρίχνοντας μια ματιά στις συσκευασίες των προϊόντων κατά του ιδρώτα, βλέπουμε δύο είδη: τα deodorant και τα antiperspirant. Στην ουσία, ενώ χρησιμοποιούμε τον όρο «αποσμητικά» για όλα τα σχετικά προϊόντα, είναι σωστός μόνο για τα «deodorant», ενώ τα «antiperspirant» χαρακτηρίζονται πιο σωστά ανθιδρωτικά. Με άλλα λόγια, η πρώτη κατηγορία καταπολεμά την οσμή, ενώ η δεύτερη την προλαμβάνει, σταματώντας εν μέρει την εφίδρωση.

Τα αποσμητικά (deodorant) προϊόντα έχουν αντιμικροβιακή σύσταση. Τέτοια μπορεί να είναι το αλκοόλ, το οποίο κινητοποιεί μεν τους ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά σκοτώνει προσωρινά τα βακτήρια. Εκτός από το αλκοόλ, χρησιμοποιούνται και άλλες αντιμικροβιακές ουσίες, όπως το triclosan, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Τα ανθιδρωτικά προϊόντα (antiperspirant), είναι αποσμητικά τα οποία περιέχουν ουσίες που σταματούν ή μειώνουν την εφίδρωση, ώστε να μην υπάρχει η υγρασία που «έλκει» τα βακτήρια. Συνήθως, τέτοιες ουσίες είναι χημικές ενώσεις του αργιλίου, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τους ηλεκτρολύτες του ιδρώτα, δημιουργώντας ένα είδος gel, που φράσσει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Παράλληλα, τα άλατα του αργιλίου εμποδίζουν τον ιδρώτα να φτάσει στην επιφάνεια της επιδερμίδας με την στυπτική τους δράση.

Τι να επιλέξω;
Από τις αντιιδρωτικές ουσίες, τα άλατα αλουμινίου είναι αυτά που μπορεί να αποφράξουν τους πόρους του δέρματος ή να κάνουν ερεθισμούς. Αν έχετε λοιπόν, ιστορικό με ερεθισμό της μασχάλης καλό θα ήταν να αποφύγετε τα αποσμητικά με έντονο άρωμα και τα προϊόντα με άλατα αλουμινίου, επιλέγοντας αυτά που γράφουν «aluminium free».

Το ίδιο ισχύει και για όσα περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο φαίνεται να προκαλεί αρκετούς ερεθισμούς σε ευαίσθητες επιδερμίδες. Και πάλι, θα αναζητήσετε την ετικέτα “alcohol free” στο προϊόν.

Επίσης, όσον αφορά το είδος του αποσμητικού, αν έχετε την τάση να ιδρώνετε πολύ, τότε καλύτερα θα ήταν να επιλέξετε ένα αποσμητικό τύπου roll on, το οποίο διαρκεί περισσότερο από το αντίστοιχο σπρέι στην προστασία του δέρματος από την κακοσμία.

Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές «ήπιες» φαρμακευτικές επιλογές για όσους δεν θέλουν να επιλέξουν κάποιο από τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των super market.

Sebamed - Balsam Deodorant: Ειδικό για ευαίσθητες επιδερμίδες, χωρίς οινόπνευμα, χωρίς άλατα αλουμινίου και με Ph 5,5.
Isdin Ureadin Deo Roll On 24h: Αποσμητικό γαλάκτωμα με αντι-ιδρωτική δράση, χωρίς οινόπνευμα και χωρίς άλατα αλουμινίου.
Monoderma Idrosi: Ένα μη αποφρακτικό τζελ με αντιιδρωτική δράση για την υπερβολική εφίδρωση σε παλάμες, πέλματα, μέτωπο και μασχάλες. Είναι υποαλλεργικό και ιδιαίτερα φιλικό, ακόμα και στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.

Κάν’ το μόνος σου
Φυσικά υπάρχει πάντα η εναλλακτική του 100% φυσικού αποσμητικού, το οποίο μάλιστα μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας, εύκολα και γρήγορα. Πασπαλίστε ομοιόμορφα ένα καθαρό νωπό πανί με λίγη σόδα μαγειρικής και εφαρμόστε στις μασχάλες. Η σόδα δημιουργεί ένα περιβάλλον το οποίο «απωθεί» τα μικρόβια που προκαλούν κακοσμία και πέρα από την μαγειρική βοηθά και στην… αποσμητική.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v