Αλλεργίες άνοιξης: Γνωρίστε και προλάβετέ τις

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς αλλεργίες αυτήν την περίοδο και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Ένας … αντισταμινικός οδηγός επιβίωσης. 
Αλλεργίες άνοιξης: Γνωρίστε και προλάβετέ τις
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

«Θα’ναι σα να μπαίνει άνοιξη, θα’ ναι αλλεργίας κατάνυξη», θα μπορούσαμε να τραγουδάμε αυτήν την περίοδο, παραφράζοντας το θρυλικό κομμάτι της Σοφίας Βόσσου. Είναι γεγονός, ότι η Άνοιξη συνήθως συνοδεύεται με μια σειρά αλλεργικών αντιδράσεων του οργανισμού, οι οποίες ταλαιπωρούν κόσμο και κοσμάκη. 

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς και πώς μπορούμε να τις προλάβουμε; 

Το Top-4 των ανοιξιάτικων αλλεργιών 

Αλλεργική ρινίτιδα

Πού οφείλεται: Σε γύρεις, μύκητες, τριχώματα ζώων ή ακάρεα σκόνης Συμπτώματα: Μπούκωμα μύτης, φτέρνισμα, καταρροή και φαγούρα
Άλλα χαρακτηριστικά: Εμφανίζεται συνήθως στα τέλη Φεβρουαρίου, κορυφώνεται κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο, οπότε και ανθοφορούν πολλά «ένοχα» φυτά του αγρού, όπως η ελιά και το περδικάκι. Τα συμπτώματα ελαχιστοποιούνται τον Ιούνιο. Συχνά, συνοδεύεται (χωρίς να είναι απαραίτητο πάντα να συνυπάρχουν) από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, που οφείλεται στα αλλεργιογόνα του αέρα (γύρεις, ακάρεα σκόνης, μύκητες, επιθήλια ζώων), τα οποία επηρεάζουν τα μάτια, προκαλώντας κνησμό, ερυθρότητα και δάκρυα.

Αλλεργικό άσθμα
Πού οφείλεται: Πέρα από τα πιο πάνω φυτά και λοιπά αλλεργιογόνα (τα ακάρεα που βρίσκονται στην οικιακή σκόνη, η εποχιακή γύρη, τα πούπουλα, το τρίχωμα ζώων, οι σπόροι μυκήτων), μεγάλη σημασία παίζει στην συγκεκριμένη αλλεργική αντίδραση το οικογενειακό ιστορικό. Λοιμώξεις όπως αυτές των πνευμόνων και της ιγμορίτιδας επιβαρύνουν την κατάσταση. 

Ποια είναι τα συμπτώματα: Βήχας και δυσκολία στην αναπνοή
Άλλα χαρακτηριστικά: Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα (από καπνό τσιγάρου επί παραδείγματι) επιβαρύνουν την κατάσταση, ενώ η κορύφωση των συμπτωμάτων τοποθετείται επίσης στην «καρδιά» της Άνοιξης, από τον Απρίλιο ως τον Μάιο.

Κνίδωση
Πού οφείλεται: Σε τρόφιμα, διάφορα φάρμακα όπως η πενικιλλίνη και η ασπιρίνη, αλλά και σε γύρεις (πεύκου, ελιάς) κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και στην άμεση επαφή του δέρματος με γκαζόν, όταν για παράδειγμα ξαπλώνουμε σε χορτάρι.
Ποια είναι τα συμπτώματα: Το πλέον χαρακτηριστικό είναι η φαγούρα, η οποία συνοδεύεται από δερματικές «πλάκες» στο πρόσωπο και στα εξωτερικά ή εσωτερικά όργανά του.
Άλλα χαρακτηριστικά: Αν παρατηρήσουμε έντονο πρήξιμο, θα πρέπει να ανησυχήσουμε για αγγειοοίδημα, το οποίο είναι ουσιαστικά η διόγκωση βλεννογόνων, όπως τα χείλη, τα βλέφαρα, η γλώσσα και ο λάρυγγας – σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως την βοήθεια αλλεργιολόγου.

Αναφυλαξία
Πού οφείλεται: Πρόκειται για αλλεργικό σοκ που προκύπτει από την έντονη συστηματική αναφυλακτική αντίδραση του οργανισμού μετά από έκθεση σε αλλεργιογόνο, και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να απειλήσει μέχρι και τη ζωή μας.
Είδη και συμπτώματα: Κατά την περίοδο της Άνοιξης, οι συνηθέστεροι «ύποπτοι» αναφυλαξίας είναι η αλλεργία σε υμενόπτερα (όπως μέλισσες και σφήκες, στον οποίων το δηλητήρια μπορεί να υπάρξει αλλεργία) και η αλλεργία σε εποχικά τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα αυτή την περίοδο. Δύσπνοια, φαγούρα και γαστρεντερικές διαταραχές είναι ορισμένα από τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας.

Την… πάτησα, και τώρα;
Κατ’ αρχάς, αν ανησυχείτε για αλλεργίες, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε το κατά πόσο είστε αλλεργικοί μέσω ειδικών εξετάσεων. Όσο για την αντιμετώπιση, αυτή συνήθως συνίσταται στην χορήγηση ειδικών φαρμάκων και σπρέι, καθώς και στην (κατά το δυνατόν) αποχή από μέρη όπου παραμονεύουν οι γύρεις. Υπάρχει επίσης και η λύση της «απευαισθητοποίησης», η οποία είναι ανοσοθεραπεία με υπογλώσσιες σταγόνες που γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι του.

Πώς θα προφυλαχθώ;
Η πρόληψη και οι προφυλάξεις είναι ίσως η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να μείνετε μακριά από τις ανεπιθύμητες… «παρενέργειες» της Άνοιξης. Αποφύγετε να περπατάτε χωρίς παπούτσια ή με πέδιλα, καθώς επίσης και να χρησιμοποιείτε αρώματα ή αρωματικά γαλακτώματα τα οποία ενδέχεται να προσελκύσουν πάνω σας έντομα. Επίσης, αποφύγετε την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων όπως το κλάδεμα, το κόψιμο χόρτων, η αποκομιδή σκουπιδιών και πεσμένων φρούτων ιδιαιτέρως με γυμνά χέρια. 

Όσον αφορά την αλλεργική ρινίτιδα, κάποια μέτρα μετριασμού και πρόληψης είναι τα εξής:

* Αποφύγετε να εισπνέετε καπνό τσιγάρου και να εκτίθεστε στη γύρη
* Εξετάστε το ενδεχόμενο εγκατάστασης ειδικών κλιματιστικών συστημάτων για αλλεργικούς, τα οποία διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας την γύρη. Επίσης, αν έχετε κοινά κλιματιστικά, επιβάλλεται να τα συντηρείτε σωστά.
* Χρησιμοποιείτε καλύμματα στους καναπέδες και στα κρεβάτια κατά την διάρκεια της ημέρας και να τα αφαιρείτε κατά το βράδυ, μετά την επιστροφή σας από την εργασία.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v