Οι πιο συχνές παθήσεις των νεφρών

Είναι από τα πλέον βασικά ζωτικά μας όργανα, όμως αρκετές φορές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι πιο συχνές νεφρικές παθήσεις και πώς αντιμετωπίζονται.
Οι πιο συχνές παθήσεις των νεφρών
Αν ο οργανισμός μας είχε ένα… «φίλτρο», τότε αυτό θα ήταν χωρίς αμφιβολία οι νεφροί. Τα δύο αυτά άκρως σημαντικά όργανα, φαίνεται ότι κάθε μέρα καθαρίζουν περίπου 200(!) λίτρα αίματος με σκοπό την αποτοξίνωσή μας από τις βλαβερές και άχρηστες ουσίες.

Η απομάκρυνση των τοξινών και της περίσσειας νερού από το αίμα είναι μια από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών, οι οποίοι έτσι διατηρούν την ισορροπία των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D.

Όμως όπως και κάθε όργανο του σώματός μας που «δουλεύει» συνεχώς, έτσι και οι νεφροί εμφανίζουν προβλήματα τα οποία κωλύουν τη σωστή λειτουργία τους. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα πιο συχνά.

Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος αναπτύσσεται όταν οι νεφροί αδυνατούν, λιγότερο ή περισσότερο, να εκτελέσουν τις βασικές του λειτουργίες (καθαρισμός αίματος, παραγωγή ορμονών, ρύθμιση pH αίματος). Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία και νόσο της καρδιάς και των αγγείων. Διαβάστε περισσότερα για την Χρόνια Νεφρική Νόσο στο Iatronet.

Νεφρολιθίαση
Γνωστή και ως «πέτρα στα νεφρά», η νεφρολιθίαση εμφανίζεται όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η συγκέντρωση συγκεκριμένων συστατικών στα ούρα (συνήθως ασβεστίου και ουρικού οξέως) ξεπερνά κάποιο κρίσιμο όριο και σχηματίζονται κρύσταλλοι. Μάλιστα επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι εάν κάποιος σχηματίσει μια φορά πέτρα στα νεφρά, η πιθανότητα να ξαναεμφανιστούν παραμένει μεγάλη. Διαβάστε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την νεφρολιθίαση στο Iatronet.

Πυελονεφρίτιδα
Η πυελονεφρίτιδα αποτελεί μία μόλυνση – φλεγμονή των νεφρών και διακρίνεται στην οξεία πυελονεφρίτιδα και στην χρόνια πυελονεφρίτιδα. Η Οξεία πυελονεφρίτιδα χαρακτηρίζεται από οξεία φλεγμονή του νεφρού, η οποία προκαλείται από την είσοδο μικροβίων μέσω της ουρήθρας και τις ουροδόχου κύστης προς τον ουρητήρα και το νεφρό.

Η χρόνια πυελονεφρίτιδα, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται σε άτομα με άλλες συστηματικές νόσους, όπως η φαρμακευτική νεφροπάθεια και απόφραξη λόγω λίθων, οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν στην δημιουργία ουλών. Οι τελευταίες έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία και ατροφία του νεφρού. Διαβάστε περισσότερα για την πυελονεφρίτιδα στο Iatronet.

Ουρολοίμωξη
Η λέξη ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στη φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων από τα όργανα που χρησιμεύουν στην παραγωγή των ούρων, τη μεταφορά τους, την αποθήκευση και την απέκκρισή τους. Αυτά τα όργανα είναι οι νεφροί, οι ουρητήρες, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα. Η αιτία της φλεγμονής είναι τις περισσότερες φορές μικρόβια που εισέρχονται από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη, πολλαπλασιάζονται εκεί και προκαλούν τη φλεγμονή (κυστίτιδα). Στην περίπτωση που τα μικρόβια μεταφερθούν μέσω των ούρων στα νεφρά, τότε έχουμε πυελονεφρίτιδα (βλ. παραπάνω).

Διαβάστε περισσότερα για την ουρολοίμωξη εδώ.

Και μην ξεχνάτε το νέο φόρουμ «Το βήμα του Ασθενή» όπου η δική σας φωνή όσον αφορά την υγεία και την περίθαλψη, βρίσκει το δικό της βήμα στο ελληνικό διαδίκτυο και το Iatronet.gr. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v