Χρήστος Ντέλλος: «Η κρίση βλάπτει την καρδιά»

Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Τζάνειου μιλά για τους παράγοντες κινδύνου στην καρδιακή υγεία, τους τρόπους προστασίας και τις ανούσιες φαρμακευτικές υπερβολές.
Χρήστος Ντέλλος: «Η κρίση βλάπτει την καρδιά»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η οποία «εορτάζεται» την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, το Υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στην σημασία της πρόληψης προγραμματίζοντας κατά τόπους δωρεάν ελέγχους και ενημέρωση για την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη.

Ίσως το Υπουργείο δεν ήταν ανάγκη να κάνει τίποτα από τα παραπάνω. Θα μπορούσε πολύ απλά να σπαταλήσει πολύ πιο εποικοδομητικό χρόνο στο να απαγορέψει, για παράδειγμα, το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους (θυμάστε και εσείς αυτό το μέτρο… φάντασμα, έτσι;).

«Όλα αυτά τα χρόνια δεν πήραμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης για την καρδιακή υγεία. Γιατί από θεραπείες, δόξα τω Θεώ, είχαμε πολλές», λέει στην κάμερα του In2life ο κ. Χρήστος Ντέλλος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Τζάνειο Νοσοκομείο, τονίζοντας ότι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για την υγεία της καρδιάς σήμερα είναι η οικονομική κρίση και το αυξημένο στρες που την «συνοδεύει».

Όσον αφορά την πρόληψη, στέκεται στην αποτυχία της προσπάθειας για να καταργηθεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. «Αυτό θα ήταν ένα πραγματικά ισχυρό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων. Όμως δεν έγινε και είναι μεγάλο λάθος. Έχουν όλοι ευθύνες και η ιατρική κοινότητα, η οποία δεν επέμεινε. Μπορεί όμως να γίνει τώρα», λέει χαρακτηριστικά.

Για την συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων, η οποία δημιουργεί μια γενιά ασθενών με «δέκα φάρμακα στην τσάντα τους» λέει: «Τα πραγματικά ακριβά φάρμακα που χρειάζεται ο ασθενής είναι πάρα πολύ λίγα. Ό,τι καινούργιο βγαίνει δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι είναι καλύτερα από το παλιό, φτηνό και αποτελεσματικό φάρμακο. Και το γενόσημο».

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του κ. Ντέλλου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στους κυριότερους τρόπους θωράκισης της καρδιακής υγείας, τις υπερβολές στην συνταγογράφηση των φαρμάκων και την σημασία του υπολογισμού του κόστους θεραπείας σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v