15 πράγματα που δεν ξέρατε για την καρδιά σας

Πώς συνδέεται η καρδιά μας με το φεγγάρι; Τι σχέση έχει το γυναικείο μπούστο με την εξέλιξη της επιστήμης; Μάθετε… της καρδιάς μας τα παράξενα.
15 πράγματα που δεν ξέρατε για την καρδιά σας
Είναι ο πιο δυνατός μυς του σώματός μας. Καθημερινά χτυπά χιλιάδες φορές για χάρη μας και φροντίζει για την σωστή λειτουργία κάθε γωνιάς του σώματός μας. Η ανθρώπινη καρδιά είναι αναμφισβήτητα το ζωτικότερο των ζωτικών οργάνων. Γνωρίζουμε όμως τα πάντα γι’ αυτή; Παρακάτω συγκεντρώνουμε 15 ενδιαφέρουσες «άχρηστες» πληροφορίες… από καρδιάς που θα σας εκπλήξουν.

Μην ξεχνάτε όμως πως πέρα από τα «αξιοπερίεργα», υπάρχουν και τα «σημαντικά». Η υγεία της καρδιάς είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούμε εγκαίρως – γι’ αυτό θυμηθείτε εδώ τα tips για υγιή καρδιά σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, μάθετε αλήθειες σχετικά με την χοληστερίνη εδώ και μείνετε «συντονισμένοι», καθώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ετοιμάζουμε video-συνέντευξη με τον κ. Χρήστο Ντέλλο, Διευθυντή Καρδιολογικού τμήματος Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά.

*Το μέγεθος της καρδιάς
Για να μετρήσετε το μέγεθος της καρδιάς σας, σφίξτε την γροθιά σας. Για τους ενήλικες, η καρδιά ισούται με δύο γροθιές και για τα παιδιά με μία.

*Η καρδιά μας χτυπά περίπου 100.000 φορές τη μέρα
Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, θα χτυπήσει περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια φορές. Το αίμα που θα αντλήσει φτάνει το ένα εκατομμύριο βαρέλια – με άλλα λόγια, αν την ίδια δουλειά έκανε μια βρύση, θα έπρεπε να την κρατούσαμε… τέρμα ανοιχτή επί 45 χρόνια για να αντλήσει την ίδια ποσότητα αίματος.

*Η καρδιά μπορεί να χτυπά και εκτός του σώματός μας
Επειδή διαθέτει την δική της ανεξάρτητη ηλεκτρική ώθηση, μπορεί να συνεχίσει την «δουλειά» της και εκτός σώματος, αρκεί να της παρέχεται αρκετή ποσότητα οξυγόνου.

*Οι κερατοειδείς των ματιών είναι τα μόνα σημεία του σώματός μας που δεν αιματώνονται
Σε όλα τα υπόλοιπα 75 τρισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μας, η καρδιά φροντίζει αδιαλείπτως να φτάνει αίμα.

*Από πού προέρχεται το «τικ τακ»;
Ο ήχος από το… καρδιοχτύπι μας οφείλεται στις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς. Είναι ο ήχος που παράγουν όταν κλείνουν.

*Η καρδιά εγκαινιάζεται… μετά από τέσσερις εβδομάδες
Αυτό σημαίνει πως ο πρώτος χτύπος της καρδιάς μας σημειώνεται μετά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της εμβρυακής φάσης κατά την κύηση. Έκτοτε, δεν σταματά ούτε στιγμή, για όλη μας τη ζωή.

*Η γυναικεία καρδιά χτυπά πιο γρήγορα
Κατά μέσο όρο, η καρδιά ενός άνδρα χτυπά με 70 χτύπους ανά λεπτό, ενώ μιας γυναίκας με 78 χτύπους ανά λεπτό.

*Το αίμα ταξιδεύει με… υπερβολική ταχύτητα
Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε φάση ακινησίας, το αίμα χρειάζεται έξι δευτερόλεπτα για να φτάσει στους πνεύμονες και να επιστρέψει στην καρδιά, μόλις οκτώ δευτερόλεπτα για να φτάσει στον εγκέφαλο και πάλι πίσω και 16 δευτερόλεπτα για να ταξιδέψει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών μας και ξανά πίσω στην καρδιά.

*Η ενέργεια που παράγει η καρδιά μπορεί να μας φτάσει στο φεγγάρι
Καθημερινά, η καρδιά παράγει τόση ενέργεια όση χρειάζεται ένα φορτηγό για να διανύσει 32 χιλιόμετρα. Αν επιχειρήσουμε αναγωγή στην ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, αυτή είναι αρκετή για να φτάσουμε στο φεγγάρι και πάλι πίσω.

*Στην αρχαία Αίγυπτο, πίστευαν στην «ανεξαρτησία» της καρδιάς
Συγκεκριμένα, στον πρώιμο αιγυπτιακό πολιτισμό, ήταν διαδεδομένη η πεποίθηση πως η καρδιά έχει την δική της θέληση και μπορεί να κινείται μόνη της μέσα στο σώμα.

*Η σύνδεση της καρδιάς με τα συναισθήματα ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα
Συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης πίστευε πως μέσω των αιμοφόρων αγγείων, η καρδιά δεχόταν ερεθίσματα από τα περιφερειακά όργανα, εξού και η έννοια της «σκέψης» και της «συναίσθησης» μέσω της καρδιάς. Άλλωστε και ο Πλάτωνας υποστήριζε πως η λογική έχει ως έδρα το μυαλό, ενώ τα πάθη την «φλογερή» καρδιά.

*Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς πραγματοποιήθηκε το 1967
Ο καρδιολόγος Christiaan Bernard από την Νότιο Αφρική τοποθέτησε μια άλλη καρδιά στο σώμα ενός ασθενούς που ονομαζόταν Louis Washansky. Μπορεί ο τελευταίος να ξεψύχησε μετά από 18 ημέρες, αλλά αυτή θεωρείται η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς στην ιστορία.

*Το στηθοσκόπιο εφευρέθηκε για λόγους… διακριτικότητας
Ο γάλλος επιστήμων Rene Laennec το εφηύρε τον 19ο αιώνα, επειδή ένιωθε άβολα να τοποθετεί το αυτί του στο στήθος των θηλυκών ασθενών του.

*Η καρδιά και το… μπαλάκι του τένις
Πιάστε ένα μπαλάκι του τένις και σφίξτε το δυνατά μέσα στην παλάμη σας. Με αυτή την ισχύ σφίγγεται και η καρδιά σας για να αντλήσει αίμα.

*Το γέλιο ωφελεί την καρδιά
Έρευνες έχουν δείξει πως ο «καγχασμός» του γέλιου βοηθά το ενδοθύλιο (το στρώμα που καλύπτει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων) να χαλαρώσει, και ως εκ τούτου να αυξήσει την ροή του αίματος, μέχρι και για 45 λεπτά από την ώρα της… κρίσης γέλιου. Αντίθετα, πιθανή βλάβη στο ενδοθύλιο μπορεί να οδηγήσει σε στενά αγγεία και ως εκ τούτου σε εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v