Κάπνισμα: Γιατί παχαίνουμε όταν το κόψουμε;

Μια νέα έρευνα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους όσοι κόβουν το τσιγάρο και διατηρούν σταθερή την πρόσληψη θερμίδων, «βάζουν» κιλά.
Κάπνισμα: Γιατί παχαίνουμε όταν το κόψουμε;
Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των καπνιστών από την στιγμή που κόβουν την ανθυγιεινή τους συνήθεια παίρνουν κιλά, όμως μια πρόσφατη έρευνα έδειξε γιατί γίνεται αυτό. Και αυτό το «γιατί» διαφέρει αρκετά από αυτό που έχουμε στο νου μας, ότι δηλαδή παχαίνουν επειδή τρώνε περισσότερο λόγω νευρικότητας ή άλλων ψυχολογικών παραγόντων.

Σύμφωνα λοιπόν με μια μικρή μελέτη στην Ελβετία, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE, τα επιπλέον κιλά προέρχονται από αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου, οι οποίες αυξάνουν την πρόσληψη ενέργειας από τις τροφές.

Η εξήγηση που προσφέρει η ερευνητική ομάδα ήταν ότι διακοπή του καπνίσματος επέτρεψε σε ορισμένα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και να «κυριαρχήσουν» στο εντερικό οικοσύστημα.

Συγκεκριμένα, τα βακτήρια των ομάδων Proteobacteria και Bacteroidetes, υπεύθυνα για την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας από τροφές, αυξήθηκαν σε σχέση με τα βακτήρια Firmicutes και Actinobacteria.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες, ο ρόλος των μικροβίων στην αύξηση βάρους των πρώην καπνιστών θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες, οι οποίες θα μπορούσαν ίσως να αποκαλύψουν και τακτικές για τη σωστή ρύθμιση της μικροχλωρίδας.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v