Ελπίδα σε καρκινοπαθείς από νέα ανακάλυψη

Νέα επιστημονική ανακάλυψη δίνει ελπίδα ενάντια στις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, με χάπια που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό των ασθενών.
Ελπίδα σε καρκινοπαθείς από νέα ανακάλυψη
Εναντίον των βλαβερών παρενεργειών της χημειοθεραπείας και της χρήσης ακτινοβολίας σε ασθενείς έχουν στραφεί οι επιστήμονες, και απ΄ό,τι φαίνεται, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά. Ερευνητές υποστηρίζουν πως οι συνέπειες αυτών των θεραπειών μπορούν να καταπολεμηθούν με χάπια τα οποία θα προστατεύουν τον γαστρεντερικό σωλήνα των ασθενών.

Η ισχυρή ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία μπορεί να καταπολεμήσει τον μεταστατικό καρκίνο, αλλά τέτοιες επιθετικές προσεγγίσεις μπορούν να επιφέρουν μέχρι και θανατηφόρα ζημιά στους ασθενείς, καταστρέφοντας ευαίσθητα στρώματα ζωτικών οργάνων.

Πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη ωστόσο έδειξε πως δύο σχετικά απλά μόρια, με τα ονόματα R-spondin1 και Slit2, όταν συνδέονται με τα βλαστοκύτταρα του εντέρου μπορούν να τα προστατεύσουν από ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντικαρκινικών θεραπειών.

«Τώρα θα έχουμε έναν τρόπο για να ανέχεται ο ασθενής θανατηφόρες δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεταστατικός καρκίνος σε προχωρημένα στάδια θα μπορεί να εξουδετερώνεται με αυξημένες δόσεις θεραπείας», αναφέρει ο καθηγητής Jian-Guo Geng του Πανεπιστημίου του Michigan, που συμμετείχε στην έρευνα.

«Πιστεύουμε πως αυτό θα μπορούσε τελικά να θεραπεύσει τον μεταστατικό καρκίνο προχωρημένου σταδίου. Οι άνθρωποι δεν θα πεθαίνουν από καρκίνο, αν η πρόβλεψή μας είναι σωστή», είπε. Η ομάδα του εφάρμοσε την μέθοδο σε ποντίκια, το 50-70% των οποίων άντεξε θανατηφόρες δόσεις χημειοθεραπείας.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, χρειάζεται αρκετά ακόμη βήματα για να αποκτήσει ολοκληρωμένη μορφή προτού δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι βασικές αρχές της νέας μεθόδου ταιριάζουν με τα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα, κάτι που επιβεβαιώνει πως μπορεί να υπάρξει απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και αποτροπή έκκρισης βατηριακών τοξινών στο αίμα. «Το επόμενο βήμα μας είναι η 100% επιτυχία στην επιβίωση των ποντικιών στο εργαστήριο», ανέφερε ο καθηγητής Geng.

Ο καθηγητής Owen Sanson, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο Beatson έσπευσε να προλάβει τους πανηγυρισμούς: «Η έρευνα εφαρμόστηκε μόνο σε ποντίκια, κάτι που δεν μας δείχνει κατά πόσο θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία επίσης επηρεάζονται από βλαστοκύτταρα. Έτσι, μπορεί τα συγκεκριμένα ευρήματα να είναι ένας χρήσιμος μπούσουλας για το πού θα πρέπει να στραφούν οι προσπάθειές μας, αλλά η προσπάθεια έχει ακόμη πολύ δρόμο», είπε.

ΠηγήIndependent
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v