«Θεραπεύτηκε» παιδί που γεννήθηκε με τον ιό του AIDS

Ιατρική Ιστορία γράφτηκε στις ΗΠΑ, καθώς ένα δίχρονο παιδί που γεννήθηκε μολυσμένο με τον ιό HIV «θεραπεύτηκε λειτουργικά», κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται πλέον φαρμακευτική αγωγή.
«Θεραπεύτηκε» παιδί που γεννήθηκε με τον ιό του AIDS
Τα ψιλά γράμματα είναι πολλά, και οι ορισμοί πολύ αυστηροί για να αφαιρέσουμε τα εισαγωγικά από την λέξη «θεραπεία», αλλά μια ιατρική ομάδα στις ΗΠΑ έκανε αυτό ακριβώς: Ουσιαστικά θεράπευσε για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά ένα δίχρονο παιδάκι που γεννήθηκε με τον ιό HIV, το οποίο πλέον δεν χρειάζεται καν φαρμακευτική αγωγή.

Πλέον, το βρέφος έχει φυσιολογικό προσδόκιμο και ελάχιστες πιθανότητες να μπορεί να μολύνει άλλους ανθρώπους, δηλώνουν οι γιατροί. Παρ’ ότι η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Mississippi δεν έκανε σαφείς τους λόγους και τους τρόπους που λειτούργησε τόσο αποτελεσματικά η αγωγή που ακολούθησαν, οι ελπίδες για την εύρεση θεραπείας που θα βοηθήσει τους γιατρούς να θεραπεύσουν και άλλα τέτοια περιστατικά έχουν αναζωπυρωθεί.

Οι γιατροί δεν έχουν αποκαλύψει το όνομά ή το φύλο του παιδιού, αλλά δήλωσαν στο Συνέδριο σχετικά με τις Μολύνσεις από Ρετροϊούς στην Ατλάντα την περασμένη Κυριακή, πως γεννήθηκε και μεγαλώνει στην πολιτεία του Mississippi. Η Dr. Hannah Gay, που παρακολούθησε το περιστατικό και την θεραπεία του παιδιού στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Mississippi, δήλωσε στον Guardian πώς πρόκειται ουσιαστικά για μια «λειτουργική θεραπεία» - αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα τεστ για τον ιό HIV είναι πλέον αρνητικά, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να έχει μείνει απειροελάχιστη ποσότητα του ιού στο αίμα του. «Έναν χρόνο μετά, κατά τον οποίο δεν του δόθηκαν φάρμακα, το παιδί παρουσιάζει αρνητικά αποτελέσματα ακόμη και στα πιο ευαίσθητα τεστ», είπε η Dr. Gay.

Ο ιός είχε μεταδοθεί στο παιδί από την μητέρα του, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, είτε σε εμβρυακή φάση, είτε μέσω του θηλασμού, ενώ η θεραπεία άρχισε από την δεύτερη κιόλας ημέρα ζωής του βρέφους. Δυόμισι περίπου χρόνια μετά, οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για την υγεία όχι μόνο αυτού του βρέφους, αλλά και των υπόλοιπων με την ίδια μόλυνση. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται πως η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο σε βρέφη, καθώς σε αυτά ο ιός δεν έχει μολύνει ακόμη τα κύτταρα με την κωδική ονομασία CD4.

Πηγή: Guardian
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v