Αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους

Μεγάλη αύξηση στα εγκεφαλικά επεισόδια με θύματα ανθρώπους ηλικίας κάτω των 55 ετών διαπιστώνει έρευνα της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας, η οποία προειδοποιεί πως με την κατάλληλη πρόληψη τα εγκεφαλικά μπορούν να αποφευχθούν.
Αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους
Ένα στα πέντε θύματα εγκεφαλικού επεισοδίου είναι κάτω των 55 ετών, πράγμα που δείχνει αυξητική τάση στα εγκεφαλικά των νέων, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, και διαπίστωσαν ότι το 19% των θυμάτων εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν κάτω των 55 ετών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το 1993 αυτό το ποσοστό βρισκόταν μόλις στο 13%, και ότι τα συνολικά ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων (ανεξαρτήτου ηλικίας) δείχνουν να μειώνονται τα τελευταία χρόνια.

«Η τάση αυτή μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των παραγόντων κινδύνου όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η χοληστερίνη» δήλωσε η συγγραφέας της έρευνας, Dr. Brett Kissela.

Πέρα από την αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτές της ηλικίες, από 109 στους 100.000 ανθρώπους που ήταν το 1993 σε 176 στους 100.000 ανθρώπους το 2005, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μείωση στη μέση ηλικία εμφάνισης του επεισοδίου, από τα 71 χρόνια το 1993 στα 69 το 2005.

Παρομοίως, έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία έχουν διαπιστώσει μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων της τάξης του 40% τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η πτώση αυτή οφείλεται εν μέρει στη βελτίωση της πρόληψης, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής.

«Το εγκεφαλικό θεωρείται συνήθως πάθηση που αφορά τους μεγαλύτερους ανθρώπους, αλλά αυτή η έρευνα μας υπενθυμίζει ότι δεν είναι έτσι» δήλωσε ο Dr David Werring, νευρολόγος στο University College London. «Υπάρχουν πιθανότητες ο τρόπος διάγνωσης του εγκεφαλικού να εξηγεί την αύξηση στα ποσοστά αυτής της έρευνας. Αν, όμως, τα αποτελέσματα είναι σωστά, και αποδειχθεί ότι μπορούν να γενικευθούν σε άλλους πληθυσμούς, είναι πολύ σημαντικά, καθότι το εγκεφαλικό σε νεότερους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει περισσότερες ισόβιες αναπηρίες».

«Το εγκεφαλικό συμβαίνει στιγμιαία, αλλά οι συνέπειές του μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή» εξηγεί η Dr Clare Walton, του βρετανικού Συλλόγου για το Εγκεφαλικό. «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Σε πολλές περιπτώσεις, το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί και ο καθένας από εμάς μπορεί να μειώσει το ρίσκο, υιοθετώντας μερικές πολύ απλές υγιεινές συνήθειες. Για παράδειγμα, η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορούν να κάνουν θαύματα».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v