ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Αντισύλληψη και HIV: Υπάρχει τελικά σύνδεση;

Η αντισύλληψη δεν αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης από HIV για τις γυναίκες, λέει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, για να διαλύσει τους μύθους που κυκλοφορούσαν τελευταία για τον συσχετισμό τους. Ποτέ, ωστόσο, δεν ξεχνάμε τις… προφυλάξεις.

Αντισύλληψη και HIV: Υπάρχει τελικά σύνδεση;

Αυξάνουν τελικά οι μέθοδοι αντισύλληψης τις πιθανότητες μόλυνσης από HIV; Μια σειρά διφορούμενων μελετών είχαν μπερδέψει για τα καλά τις γυναίκες που θεωρούνται ευάλωτες στον ιό, γι’ αυτό και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προχώρησε στην δημοσίευση νέων γνωματεύσεων, με τις οποίες καταρρίπτει τους μύθους που κυκλοφόρησαν τελευταία.

Δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης αντισυλληπτικών και της αυξημένης πιθανότητας για μόλυνση από τον HIV, δήλωσαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου. Φυσικά, έσπευσαν να τονίσουν, συστήνεται η χρήση προφυλακτικών ως προληπτικό μέτρο στον αγώνα κατά του ιού που προκαλεί το AIDS.

Τι ισχύει επιτέλους;

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών μεθόδων θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό «ευαισθησίας» των γυναικών στον HIV. Μετά την προσεκτική αναθεώρηση των μελετών, όμως, το CDC αποφάσισε πως τα ευρήματα δεν συνδέουν αυτά τα δύο.

Για ενέσιμες μορφές αντισύλληψης, τα ευρήματα δεν ήταν σαφή, αλλά, εφόσον δεν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που να καταδεικνύουν το αντίθετο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών τις θεωρεί ασφαλείς.

«Οι γυναίκες που κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό ή που έχουν ήδη μολυνθεί από αυτόν, μπορούν να συνεχίσουν την χρήση όλων των ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης», δήλωσαν οι ιθύνοντες του Κέντρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε φτάσει σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Άλλη μια έρευνα που προκάλεσε σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε ασθενείς γυναίκες, υποστήριζε πως η λήψη ενέσιμων μορφών ορμονικών αντισυλληπτικών μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στον σύντροφο μιας γυναίκας που έχει μολυνθεί ήδη από τον ιό. Η απάντηση του CDC; Χρησιμοποιήστε απαραιτήτως προφυλακτικό, όπως και να ‘χει: «Όλες οι γυναίκες, αν δεν θέλουν μια εγκυμοσύνη, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης», είπε η ιατρική εκπρόσωπος του Κέντρου, Naomi Tepper. «Και επιπλέον, θα πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις ενάντια στον HIV και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2