Τα πολλά παυσίπονα ίσως προκαλούν πονοκέφαλο

Παραπάνω από ένα εκατομμύριο άτομα στην Αγγλία πάσχουν από σοβαρούς πονοκεφάλους, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι ασθενείς δεν έπαιρναν τόσα πολλά παυσίπονα. Δείτε τι λένε οι ειδικοί για τα… εθιστικά αυτά φάρμακα.
Τα πολλά παυσίπονα ίσως προκαλούν πονοκέφαλο
Η υπερβολή βλάπτει, πόσο μάλλον όταν αφορά την λήψη (ακίνδυνων;) φαρμάκων. Σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού ινστιτούτου υγείας NICE, ένα εκατομμύριο Βρετανοί υποφέρουν από ισχυρούς πονοκεφάλους οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί και οφείλονται στην υπερβολική δόση παυσίπονων. Μάλιστα, το ίδιο το ινστιτούτο, δημοσίευσε μια λίστα με τους βασικούς κανόνες αντιμετώπισης των πονοκεφάλων.

Οι πονοκέφαλοι που οφείλονται την υπερβολική δόση παυσίπονων, είναι ακριβώς οι ίδιοι με οποιονδήποτε κοινό πονοκέφαλο ή ημικρανία. Παρότι τα παυσίπονα είναι η «εύκολη λύση» των περισσότερων στον πονοκέφαλο, μπορεί να κάνουν τον άνθρωπο που υποφέρει να νιώσει ακόμη χειρότερα, παγιδεύοντάς τον σε ένα φαύλο κύκλο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Martin Underwood, επικεφαλής της επιτροπής του NICE, «Ο πονοκέφαλος γίνεται χειρότερος, οπότε παίρνεις ακόμη περισσότερα παυσίπονα και αυτό γίνεται ολοένα και χειρότερο και κάπως έτσι μπλέκεσαι σε έναν φαύλο κύκλο. Στην πραγματικότητα όμως είναι πάρα πολύ εύκολο να το αποφύγεις όλο αυτό».

Προς το παρόν πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο αριθμός των παυσίπονων που έχουν αυτή την επίδραση στον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι από αυτούς που ταλαιπωρούνται πάντως από αντίστοιχους πονοκεφάλους, ξεκίνησαν με το να έχουν καθημερινούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες, οι οποίοι μέρα με την μέρα χειροτέρευαν με την λήψη φαρμάκων.

Μελέτες σε διάφορες χώρες, δείχνουν ότι περίπου 1%-2% του πληθυσμού υποφέρουν από τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από φάρμακα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λέει ότι το νούμερο κινείται πιο κοντά στο 5%. Από την πλευρά του ο Manjit Matharu, νευρολόγος του Εθνικού Νοσοκομείου Νευρολογία και Νευροχειρουργικής της Βρετανίας, λέει: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Οι αριθμοί σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που εμφανίζουν πονοκεφάλους από υπερβολική δόση παυσίπονων είναι ένας στους 50, περίπου δηλαδή 1 εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν πονοκεφάλους σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση, επειδή χρησιμοποιούν παυσίπονα».

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v