ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

To… «ξεμούδιασμα» ωφελεί σοβαρά την υγεία

Η υπερκινητικότητα και οι μικρές, συχνές κινήσεις «ξεμουδιάσματος» κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούν να μας γλιτώσουν από προβλήματα υγείας, λένε οι ειδικοί, που συνδέουν τις νευρικές κινήσεις με την… εξουδετέρωση των συνεπειών της καθιστικής ζωής.

To… «ξεμούδιασμα» ωφελεί σοβαρά την υγεία

Κάθεστε επί ώρες στην καρέκλα του γραφείου σας, χωρίς το παραμικρό διάλειμμα; Φροντίστε κάθε 20 λεπτά να σηκώνεστε και να τεντώνετε τους μύες σας. Δεν μπορείτε να αποχωριστείτε την ένοχη συνήθεια της τηλεόρασης τα βράδια; Μπορείτε τουλάχιστον να εγκαταλείπετε τον καναπέ κατά την διάρκεια των διαφημίσεων. 
Δεν πρόκειται για δική μας εμμονή: Οι ειδικοί λένε πλέον πως όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε σε καθιστικές δραστηριότητες, τόσο πιο μικρή κινδυνεύει να γίνει η διάρκεια της ζωής σας, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες ενός καρδιακού επεισοδίου. Αντίθετα, αν «σπάτε» τον «καθιστικό σας χρόνο» με μικρές κινήσεις και δραστηριότητες όπως οι παραπάνω, οι αρνητικές συνέπειες εξουδετερώνονται.

Αυτό συμβαίνει ακόμη και για «νευρικές» κινήσεις ξεμουδιάσματος, όπως το τέντωμα των μυών, τα ελαφριά επιτόπια άλματα ή το βάδισμα για ένα με δύο λεπτά. Φυσικά, οι γιατροί δεν παύουν να συστήνουν 150 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα για να διατηρούμαστε υγιείς, αλλά πλέον παραδέχονται πως ακόμη και πιο ελαφριές μορφές κίνησης, που ίσως δεν μοιάζουν καν με «γυμναστική» είναι ωφέλιμες.

«Οι άνθρωποι παρακολουθούν τηλεόραση μέχρι και τέσσερις ώρες την ημέρα, και περνούν το 60-70% του χρόνου τους σε καθιστικές δραστηριότητες, εξαιτίας του τρόπου ζωής και των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων», σημειώνει ο Dr. Wilby Williamson, εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας. «Το να ελαττώνουμε τον χρόνο που καθόμαστε, μας βοηθά να καίμε πιο εύκολα τα λιπαρά και τα σάκχαρα, κάτι που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα ασθενειών του μεταβολισμού, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», συμπληρώνει.

Όπως συμπεραίνει ο ειδικός, οι παράγοντες κινδύνου αρχίζουν να αυξάνονται μετά τις δύο ώρες τηλεθέασης την ημέρα, και συμβουλεύει να κάνουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά από οθόνες πιο «ενεργητικό». 

Πηγή: Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2