Η αισιοδοξία προστατεύει από καρδιοπάθειες

Το να είναι κάποιος χαρούμενος και αισιόδοξος μπορεί να τον προστατεύσει από καρδιοπάθειες, λέει νέα αμερικανική έρευνα που συνδέει την καλή ψυχολογία με τον υγιέστερο τρόπο ζωής.
Η αισιοδοξία προστατεύει από καρδιοπάθειες
Οι χαρούμενοι, αισιόδοξοι άνθρωποι κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης του Πανεπιστημίου Harvard, η οποία ανασκόπησε τουλάχιστον 200 παλαιότερες έρευνες.

Και ενώ οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι γενικότερα υγιείς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αίσθηση και μόνο ότι είναι καλά μπορεί να τους βοηθήσει να μειώσουν δραματικά τους κινδύνους που επιφέρει η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

Άλλωστε, το στρες και η κατάθλιψη έχουν εδώ και χρόνια συνδεθεί με τις καρδιοπάθειες.

Οι έρευνες, τις οποίες ανασκόπησαν οι επιστήμονες, είχαν να κάνουν με δοκιμές που κατέγραφαν την ψυχολογία του ατόμου σε σχέση με την υγεία του μυοκαρδίου του. Αυτές αποκάλυπταν ότι παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η ικανοποίηση από την ζωή και η ευτυχία συνδέονται άμεσα με μειωμένο κίνδυνο για προβλήματα στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση, το αν είναι καπνιστής ή υπέρβαρος.

Ο κίνδυνος τέτοιων παθήσεων είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον κατά 50% μικρότερος ανάμεσα στα αισιόδοξα άτομα.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις»
Η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Julia Boehm, τονίζει ότι η δουλειά τους απλά προτείνει κάποια σχέση ανάμεσα στην καλή ζωή και τις καρδιοπάθειες, χωρίς όμως να περιλαμβάνει έμπρακτες αποδείξεις. Άλλωστε, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί αντικειμενικά πόσο αισιόδοξος είναι κάποιος, σε αντίθεση με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις καρδιοπάθειες και υπολογίζονται ευκολότερα, όπως η χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν πιο αισιόδοξοι είναι συνήθως αυτοί που ακολουθούν ένα υγιέστερο πρότυπο ζωής, που ασκούνται και τρώνε ισορροπημένα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτούνται περισσότερες έρευνες που να ασχολούνται ενδελεχώς με την επιρροή της ευτυχίας σε «θέματα καρδιάς». Ωστόσο, επιβεβαιώνεται ότι η καλή ψυχολογία μάς οδηγεί στο να ακολουθούμε υγιέστερο τρόπο ζωής και έτσι να προστατεύουμε περισσότερο την υγεία μας.

Πηγή: BBC.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v