Αλλεργίες: Η μάστιγα της Άνοιξης

Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου αποτελεί για πολλούς πραγματικό μαρτύριο, αφού η ολάνθιστη φύση προκαλεί έναν σωρό αλλεργίες που μπορούν να μας κάνουν την ζωή δύσκολη. Δείτε πώς θα τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και πώς θα αποφύγετε πιθανούς κινδύνους.
Αλλεργίες: Η μάστιγα της Άνοιξης
της Έλενας Μπούλια

Όσοι δεν έχουν βιώσει τα ανυπόφορα συμπτώματα της καταρροής σε συνδυασμό με φαγούρα σε μύτη, μάτια και λαιμό, με βουλωμένα ρουθούνια το βράδυ που πέφτεις για ύπνο και ένα κεφάλι να «βουίζει» όλη την ημέρα, δεν μπορούν να κατανοήσουν «τι τραβάνε» όσοι είναι αλλεργικοί στην… Άνοιξη και να τους συμπονέσουν.

Το μαρτύριο ξεκινά ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, ακόμα κι αν ο καιρός δεν παραπέμπει καθόλου σε μελισσούλες που μεταφέρουν αριστερά και δεξιά την γύρη, και κατά κανόνα επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, όπως λέει ο ειδικός αλλεργιολόγος κ. Γιάννης Γαλατάς, «όταν το αλλεργιογόνο εισέρχεται στον οργανισμό μας και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, παράγονται ουσίες που τελικά επιδρούν σε διάφορα όργανα του οργανισμού, π.χ. μάτια, δέρμα, αλλά και πνεύμονες».

Πώς εκδηλώνονται οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;
Αλλεργική ρινίτιδα:
Οφείλεται συνήθως σε διάφορες γύρεις, μύκητες, τριχώματα ζώων ή σε ακάρεα της οικιακής σκόνης και συνοδεύεται από μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα, ενώ συχνά συνυπάρχει με την επιπεφυκίτιδα.

Άσθμα: Χαρακτηρίζεται από βήχα και δυσκολία στην αναπνοή και μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε από τα παραπάνω αλλεργιογόνα. Είναι πιθανό, ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, να εμφανίσουν και λοιμώξεις στους πνεύμονες ή ιγμορίτιδα. Ο κ. Γαλατάς επισημαίνει ότι «ασθενείς που πάσχουν από άσθμα είναι ευαίσθητοι και σε άλλους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου αλλά και το στρες».

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής: Η επαφή του δέρματος με διάφορες χημικές ενώσεις, με ψεύτικα κοσμήματα, αλλά και με κάποια ζώα και γύρη των φυτών μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά εξανθήματα.

Κνίδωση: Δηλαδή φαγούρα, που προκαλείται από δερματικές «πλάκες» στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα, ακόμα και σε εσωτερικά όργανα. Αν αυτές οι «πλάκες» πρηστούν πολύ τότε μιλάμε για «αγγειοοίδημα» και πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό. Η κνίδωση την Άνοιξη μπορεί να προκληθεί από γύρεις (πεύκου και ελιάς) ή από το να ξαπλώσουμε στο γκαζόν και να φέρουμε το δέρμα μας σε επαφή μαζί τους.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παθήσεις, η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την ανοιξιάτικη αλλεργία. Σύμφωνα με την ειδική παθολόγο κ. Αναστασία Μοσχοβάκη, αυτά είναι τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων κάποιας μορφής αλλεργίας:

-Αποφύγετε χώρους με καπνό ή τσιγάρο.

-Καλύψτε τα στρώματα και τα μαξιλάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας με νάιλον καλύμματα, τα οποία θα αφαιρούνται προ του ύπνου. To πάτωμα του υπνοδωματίου δεν πρέπει να έχει μοκέτα (γενικά τα αλλεργικά άτομα πρέπει να αποφεύγουν τις μοκέτες).

-Να καθαρίζετε καλά και να απομακρύνετε τυχόν μούχλες σε νεροχύτες, κουρτίνες μπάνιου, σωλήνες κ.λ.π., ενώ ένα μη αλλεργικό άτομο πρέπει να ξεσκονίζει συχνά τον χώρο.

-Αποφεύγετε δραστηριότητες που αφορούν περιποίηση κήπου και χωραφιού, αποφεύγετε να εισπνέετε χρώματα και έντονες οσμές.

-Πλένετε τα σεντόνια με καυτό νερό μια φορά την εβδομάδα.

-Απομακρύνετε τα ζώα με τρίχωμα από το σπίτι, εκτός εάν λεπτομερής κλινικοεργαστηριακή εξέταση για διάγνωση αλλεργιών αποδείξει με σαφήνεια, ότι δεν αποτελούν πηγή συμπτωμάτων.

-Μην χρησιμοποιείτε λευκαντικά κατά το πλύσιμο και μην φοράτε κατάσαρκα μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα. Χρησιμοποιείτε βαμβακερά υφάσματα.

-Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, τα ψηλά υποδήματα και τις κολόνιες.

-Χρησιμοποιείτε άοσμα απορρυπαντικά.

-Χρησιμοποιείτε μόνο άοσμες ενυδατικές φαρμακευτικές κρέμες σώματος, που φυσικά είναι υποαλλεργικές. Μην χρησιμοποιείτε καυτό ή κρύο, αλλά χλιαρό νερό για να πλένεστε.

-Αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες, την υπερβολική υγρασία και την υπερβολική ξηρότητα περιβάλλοντος. Να υπάρχει σχετική υγρασία στον περιβάλλοντα χώρο όπου βρίσκεστε, μικρότερη από 50%.

-Αποφύγετε τις εστίες πρασίνου και την ύπαιθρο το πρωί (μεταξύ 7.00-11.00 π.μ.) λόγω υψηλής συγκέντρωσης γύρης.

-Χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου, για να περιορίσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα.

-Τα φίλτρα του κλιματιστικού σας, πρέπει να καθαρίζονται συχνά.

-Αποφεύγετε τα χνουδωτά παιχνίδια.

-Αν πάσχετε από άσθμα βρείτε τρόπους χειρισμού του στρες, π.χ. συμμετέχετε σε ευχάριστες δραστηριότητες και αποφύγετε δυσάρεστες συναντήσεις.

Τέλος, αν δεν είστε βέβαιοι για το πού μπορεί να οφείλεται η αλλεργία σας, ώστε να ξέρετε και τι ακριβώς πρέπει να αποφεύγετε, ο κ. Γαλατάς συμβουλεύει να κάνετε συγκεκριμένες εξετάσεις (RASTs, IgE) και αλλεργικά τεστ που, σε συνδυασμό με το ιστορικό σας, θα δώσουν σαφέστερη εικόνα.

Επιπλέον, ο αλλεργιολόγος ο οποίος θα πραγματοποιήσει τα παραπάνω τεστ, είναι αυτός που θα χορηγήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή για το εκάστοτε πρόβλημα, εφόσον κριθεί απαραίτητη (π.χ. αντιισταμινικά), και θα συμβουλεύσει για τα φάρμακα που ένας ασθενής με σοβαρές αλλεργίες πρέπει να έχει πάντα μαζί του, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. αυτό-ενέσιμη αδρεναλίνη).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v