Έξυπνη θεραπεία κατά του καρκίνου δίνει ελπίδες για το μέλλον

Θεραπευτική ουσία που μπορεί να «εκπαιδεύσει» το σώμα των καρκινοπαθών να εντοπίζει και να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα ανέπτυξαν επιστήμονες, οι οποίοι κατέγραψαν τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα στους ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε η νέα θεραπεία.
Έξυπνη θεραπεία κατά του καρκίνου δίνει ελπίδες για το μέλλον
Ένα βήμα κάθε φορά. Έτσι, με αργό τρόπο, που δεν παύει να δίνει σταθερές δόσεις ελπίδας και αισιοδοξίας συνεχίζονται οι εξελίξεις και οι ανακαλύψεις στο «μέτωπο» του επιστημονικού αγώνα κατά του καρκίνου. Τα τελευταία ελπιδοφόρα νέα περιλαμβάνουν την δημιουργία θεραπείας, η οποία εκπαιδεύει το ίδιο το σώμα όσων πάσχουν από καρκίνο να εντοπίζει και να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα. 
Η θεραπεία, η οποία βάζει στο στόχαστρο ένα μόριο που έχει εντοπιστεί στο 90% των καρκινικών ειδών, θα μπορούσε να καταλήξει σε μια ένεση– «πασπαρτού», η οποία θα επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών να μάχεται εναντίον των συχνότερων τύπων καρκίνου, περιλαμβανομένων του μαστού και του προστάτη. 

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι η ένεση μπορεί να πυροδοτήσει ανοσοποιητική απόκριση στους ασθενείς και να ελαττώσει τα επίπεδα της ασθένειας. Τώρα, οι επιστήμονες που ευθύνονται για την θεραπεία ελπίζουν να προχωρήσουν σε μαζικότερες δοκιμές σε ασθενείς ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της. 

Θεωρούν επίσης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πολεμήσει μικρού μεγέθους όγκους εφόσον εντοπιστούν σε αρχικό στάδιο, αλλά και για να προλάβουν την επανεμφάνιση και την εξάπλωση της ασθένειας σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις. 

Τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επειδή δεν αναγνωρίζονται ως απειλή, αφού οι όγκοι δεν σχηματίζονται από μικρόβια αλλά από τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού που δεν λειτουργούν σωστά. 

Οι επιστήμονες, ωστόσο, βρήκαν πως υπάρχει ένα μόριο, το MUC1, που συναντάται σε μεγάλη ποσότητα στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει όγκους. 

Η νέα αυτή θεραπευτική αγωγή που αναπτύχθηκε από την εταιρία Vaxil Biotheraputics σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, χρησιμοποιεί ένα μικρό μέρος αυτού του μορίου για να «εξοπλίσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. 

Η εταιρία δήλωσε σχετικά «Το ImMucin προκάλεσε συγκεκριμένη ανοσοποιητική απόκριση σε όλους τους ασθενείς, η οποία παρατηρήθηκε μετά από μόλις 2-4 δόσεις της ένεσης – το μάξιμουμ της ένεσης ήταν 12 δόσεις». 

Τα αποτελέσματα πρέπει πρώτα να δημοσιευθούν επισήμως και αναμένεται πως θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες μέχρι να κριθεί κατάλληλη ένεση, ώστε να γίνει διαθέσιμη στα επόμενα έξι χρόνια. 

Ως θεραπευτικό σκεύασμα, το ImMucin θα απευθύνεται στους ασθενείς που πάσχουν ήδη από καρκίνο, ώστε να βοηθά τον οργανισμό τους να πολεμά την ασθένεια και όχι για να προλαμβάνει την ασθένεια στους υγιείς ανθρώπους. 

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v