Έλεγχος για καρκίνο του δέρματος… στο κομμωτήριο

Οι κομμωτές μπορούν και θα έπρεπε να εκπαιδευτούν ώστε να εντοπίζουν σημάδια του καρκίνου του δέρματος στους πελάτες τους, λένε οι ειδικοί της υγείας, υποστηρίζοντας πως το κομμωτήριο θα μπορούσε να… προλάβει τον καρκίνο σε αρχικά στάδια. 
Έλεγχος για καρκίνο του δέρματος… στο κομμωτήριο
Αν σας έλεγε κάποιος πως είναι καλό να επισκέπτεστε τακτικά ένα ιατρικό κέντρο για να εξεταστείτε για καρκίνο του δέρματος, σίγουρα θα παραδεχόσασταν την αναγκαιότητα της συμβουλής, αλλά δύσκολα θα περνούσατε στην πράξη. Σκεφτείτε τώρα, αντί για το διαγνωστικό κέντρο, ο έλεγχος αυτός να μπορούσε να γίνει σε ένα μέρος που επισκέπτεστε ούτως ή άλλως αρκετές φορές τον χρόνο. Όπως το κομμωτήριό σας.
Ο καρκίνος του δέρματος αφορά χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο, στους οποίους διαγιγνώσκεται η ασθένεια κάθε χρόνο. Στην Βρετανία, για παράδειγμα, από όπου πηγάζει η επιστημονική πρόταση που θα διαβάσετε στην συνέχεια, ο καρκίνος του δέρματος εντοπίζεται σε 100.000 ανθρώπους ετησίως. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιλαμβάνονται την ύπαρξη της νόσου πολύ αργά, καθώς τα σημάδια περνούν απαρατήρητα.

Τέτοια σημάδια είναι οι περίεργες ελιές, η φαγούρα, η αιμορραγία και η μεταβολή στο χρώμα του δέρματος. Στις γυναίκες, τα σημάδια εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στα πόδια, ενώ στους άνδρες στην πλάτη. Ωστόσο, στο 1/5 των περιπτώσεων, ο καρκίνος επηρεάζει το κεφάλι και τον λαιμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνουν οι ειδικοί, οι κομμωτές θα μπορούσαν να προσφέρουν εξαιρετικής σημασίας έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων σημαδιών, αρκεί να έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα ώστε να τα αναγνωρίζουν.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος να έρχονται σε εμάς πολύ αργά, αλλά να χρησιμοποιούμε έρευνες και μεθόδους εντοπισμού ώστε να ελέγχονται εγκαίρως τα πιθανά μελανώματα στο κεφάλι και τον λαιμό, μεγιστοποιώντας τον ρόλο που διαδραματίζουν σε αυτή την διαδικασία οι κομμωτές», δήλωσαν Αμερικανοί γιατροί σε δημοσίευμά τους στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. 

Φυσικά, δεν αναμένεται από τους κομμωτές να κάνουν μια ολοκληρωμένη διάγνωση, αλλά να είναι σε θέση να εντοπίζουν προεξοχές ή ευαίσθητα σημεία και να τα επισημαίνουν στους πελάτες τους. 

Βέβαια, ως τώρα δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο πρόγραμμα εκπαίδευσης κομμωτών, αλλά οι μελέτες των ειδικών δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι επιτεύξιμο, ενώ σε σχετική έρευνα, η πλειοψηφία των κομμωτών είδε θετικά την πρόταση. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι «κομμωτικοί» έλεγχοι θα μπορούσαν να γίνουν εργασία «ρουτίνας» στα κομμωτήρια, μαζί με το κούρεμα και το χτένισμα. 

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v