Διαβήτης: Ενημερωθείτε και προφυλαχθείτε

Τι είναι ο διαβήτης και γιατί χιλιάδες Έλληνες αγνοούν ότι… ζουν μαζί του; Ενημερωθείτε για τους κινδύνους της σοβαρής πάθησης και μάθετε πώς θα προλάβετε και θα προφυλαχθείτε από την παγίδα του υψηλού σακχάρου.
Διαβήτης: Ενημερωθείτε και προφυλαχθείτε
του Γιώργου Κόκουβα

Στα μαθητικά μας χρόνια, ο μόνος διαβήτης που μας απασχολούσε ήταν το γνωστό γεωμετρικό όργανο με το οποίο σχηματίζαμε κύκλους. Επειδή όμως η ζωή… κάνει κύκλους, είναι σχεδόν εγκληματικό για την υγεία μας να συνεχίζουμε και μετά τα παιδικά μας χρόνια να αγνοούμε την ύπαρξη του «άλλου» διαβήτη, της συχνότατης πάθησης με την οποία ζει περίπου το 8% του πληθυσμού, αλλά 35.000 από αυτούς τους Έλληνες δεν γνωρίζει την ύπαρξή του.

Μετά τους παραπάνω αριθμούς, περιττεύει να πούμε πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά της πάθησης. Η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί γιατί η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι σωτήρια και μας ενημερώνει για τους τρόπους αντιμετώπισης του διαβήτη.

Τι είναι ο διαβήτης

«Πρόκειται για μια χρόνια νόσο που χαρακτηρίζεται από ανώμαλο μεταβολισμό του σακχάρου των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην δομή και στις καύσεις του», αναφέρει η κ. Μοσχοβάκη. Όπως λέει, «αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματος, δέρμα, αγγεία καρδιά, νεφρά, εγκέφαλο, είναι συχνά χωρίς συμπτώματα και απαιτεί για να διορθωθεί μία συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες και όχι για παράδειγμα ένα απλό περιορισμό στην κατανάλωση της ζάχαρης».

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του iatronet.gr για τον διαβήτη, βασική αιτία της διαταραχής αυτής είναι η κακή λειτουργία του παγκρέατος, αδένα ο οποίος εκτός των άλλων παράγει και εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνη. Η ορμόνη αυτή, η έκκριση της οποίας ρυθμίζεται από τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βοηθάει στην είσοδο, στη χρησιμοποίηση και στην εναποθήκευση του σακχάρου και άλλων ενεργειακών συστατικών στα κύτταρα.

Η διάγνωση του διαβήτη

Σύμφωνα με την ειδική παθολόγο, ένας άνθρωπος είναι διαβητικός, όταν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

*Όταν η τιμή του σακχάρου το πρωί –εφόσον δεν έχει προηγηθεί φαγητό κατά τις προηγούμενες 8-10 ώρες είναι πάνω από 125 mg/dl.
*Όταν κατά την διάρκεια ειδικής εξέτασης για ανοχή στην γλυκόζη, παρατηρείται άνοδος του σακχάρου του αίματος σε επίπεδα 200 mg/dl και πάνω, δύο ώρες μετά την χορήγηση ειδικού υγρού.
*Όταν τα επίπεδα σακχάρου σε τυχαία μέτρηση είναι 200 mg/dl και πάνω, ενώ παράλληλα υπάρχουν εμφανή συμπτώματα της πάθησης.

Οι μετρήσεις αυτές συνήθως χρειάζονται επανάληψη. Επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια, ενώ οι βλάβες προοδευτικά εξελίσσονται, είναι πολύ σημαντική η ετήσια ιατρική προληπτική εξέταση, κατά την οποία εντοπίζονται τόσο οι πάσχοντες διαβητικοί όσο και τα άτομα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη. Τα συμπτώματα του διαβήτη, εάν υπάρχουν, είναι η δίψα, τα πολλά ούρα, οι διαταραχές του βάρους, η πολυφαγία, η αδυναμία, το αίσθημα κόπωσης, ο κνησμός, οι διαταραχές όρασης, τα μυρμηγκιάσματα, οι συχνές κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις, εκδηλώσεις από βλάβες στα ζωτικά όργανα. Ο κακά θεραπευόμενος και ο μη θεραπευόμενος διαβήτης καταστρέφει τα μάτια, την καρδιά, τον νεφρό, τον εγκέφαλο, τα αγγεία, τα νεύρα, το ανδρικό γεννητικό σύστημα.

Αντιμετωπίζοντας τον διαβήτη

«Οι διαβητικοί δεν έχουν ενιαία θεραπευτική αντιμετώπιση», λέει η κ. Μοσχοβάκη και εξηγεί πως η άριστη αντιμετώπιση κινείται προς τρεις κατευθύνσεις: Διατήρηση της λυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης του σακχάρου) κάτω από το 7%, διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα κατάλληλα για τους διαβητικούς επίπεδα και διατήρηση της κακής (LDL) χοληστερόλης εντός αυστηρών ορίων, ώστε να μην επιδεινώνονται οι βλάβες που προκαλεί η πάθηση. Προς… γνώση και συμμόρφωση των διαβητικών, η ειδικός παραθέτει τον «Δεκάλογο του Διαβητικού» (περισσότερα για τον διαβήτη στο εξειδικευμένο ιστολόγιο της κ. Μοσχοβάκη). 

1. Να μην καπνίζετε: Οι βλάβες που προκαλεί το υψηλό σάκχαρο επιδεινώνονται από το κάπνισμα.
2. Σημαντικό είναι να χάσετε το πλεονάζον βάρος εάν είστε υπέρβαροι.
3. Όχι καθιστική ζωή.
4. Καλό είναι να τρώτε τουλάχιστον μία πράσινη σαλάτα την ημέρα.
5. Η διατροφή καλό είναι να μην είναι πλούσια σε λίπος και χοληστερόλη όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη. Η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στο βούτυρο, στα κρέατα, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στην κρέμα γάλακτος.
6. Όχι υπερκατανάλωση γλυκών.
7. Τα χαλασμένα δόντια και τα μικρόβια απορυθμίζουν το σάκχαρο. Συνιστάται καλός καθαρισμός δοντιών και ετήσια οδοντιατρική συντήρηση.
8. Ανάλογα με την περίπτωση, καθορίζονται εξατομικευμένα αγωγή και διατροφικά προγράμματα, τα οποία δεν πρέπει να αμελούνται.
9. Να μην αμελείτε τους προληπτικούς εμβολιασμούς για την προστασία από τις λοιμώξεις εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αντενδείξεις.
10. Να μην αμελείτε την τακτική ανά εξάμηνο προληπτική ιατρική παθολογική εξέταση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v