Υπάρχει επιλεκτική μνήμη (και τη θέλουμε;)

Οι αναμνήσεις που απωθούνται για πολύ καιρό σβήνονται τελικά από τη μνήμη μας. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες, που ερεύνησαν την πιθανότητα «Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» να μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Υπάρχει επιλεκτική μνήμη (και τη θέλουμε;)
Η επιλεκτική μνήμη δεν είναι σχήμα λόγου, υπάρχει στ’ αλήθεια. Όλοι οι άνθρωποι, μάλιστα, μπορούν να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους να ξεχνά τις ντροπιαστικές ή τις δυσάρεστες στιγμές. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αναμνήσεις που απωθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σβήνονται τελικά από τον εγκέφαλο.

Χρησιμοποιώντας μαγνητικό τομογράφο, οι ερευνητές εντόπισαν τα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν όταν οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα προσπαθούσαν να ξεχάσουν κάτι. Κατάφεραν, επίσης, να εντοπίσουν την ακριβή στιγμή που μια ανάμνηση «ξεχνιέται».

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η μακροχρόνια απώθηση μιας ανάμνησης είναι ένας αποτελεσματικότατος τρόπος να την σβήσουμε για πάντα. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή μετατραυματικό σοκ.

«Γνωρίζουμε ότι τα καταπιεσμένα ή απωθημένα συναισθήματα κάνουν συχνά την εμφάνισή τους ως ψυχοσωματικές αντιδράσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Gerd Thomas Waldhauser, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Lund, στην Telegraph. «Οι εθελοντές μας εκπαιδεύτηκαν να ξεχνούν ουδέτερες πληροφορίες σε ελεγχόμενο περιβάλλον εργαστηρίου. Η εκπαίδευση για να ξεχνάς ένα τραυματικό γεγονός θα ήταν πιο περίπλοκη».

«Η έρευνά μας δεν έδειξε μόνο ότι μπορούμε εκούσια να ξεχνάμε πράγματα. Οι μαγνητικές τομογραφίες «έπιασαν» επίσης την ακριβή στιγμή που μια ανάμνηση αναχαιτίζεται. Η αναχαίτιση χαλαρώνει μετά από λίγες ώρες, αλλά όσο πιο συχνά μια πληροφορία απωθείται, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να την ανασύρεις από τη μνήμη» προσέθεσε.

«Οι αναμνήσεις που απωθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακληθούν».

Πηγή: Telegraph.co.uk
Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v