Μνήμη: Απίστευτοι παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν
Μεγαλώνοντας αναπόφευκτα το σώμα μας χάνει κάποιες από τις βασικές του λειτουργίες, όχι απαραίτητα όμως και την νοητική. Υπάρχουν παράγοντες στον τρόπο ζωής μας που μπορούν να επηρεάσουν την καλή λειτουργία της μνήμης μας με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί.

* Υδατάνθρακες: Ακούγεται παράλογο, αλλά ο Fortanasce λέει ότι οι υδατάνθρακες είναι για μυαλό ό,τι τα τσιγάρα για τους πνεύμονες. Καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων, και δη άσπρου ψωμιού, επιβαρύνουμε την ινσουλίνη μας αναγκάζοντας έτσι το ρυθμιστικό της ένζυμο που βρίσκεται στον εγκέφαλό μας να υπερ-προσπαθεί να την απομακρύνει, αντί να «δουλεύει» για την καταπολέμηση της βήτα-αμυλοειδούς τοξικής πρωτεΐνης που προκαλεί Αλτσχάιμερ. Διατηρήστε, λοιπόν, χαμηλή την κατανάλωση υδατανθράκων στη διατροφή σας.
Οι παρενέργειες των αλλαγών στα οιστρογόνα σε κάποιες μεσήλικες γυναίκες μπορούν να δικαιολογήσουν την αφηρημάδα τους. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois στο Chicago έδειξε πρόσφατα για πρώτη φορά ότι όσο περισσότερες εξάψεις έχει μια γυναίκα (ως σύνδρομο της εμμηνόπαυσης) τόσο χειρότερη είναι η μνημονική της απόδοση.
Έκπληξη προκάλεσε μία ακόμα έρευνα που έδειξε πως η χρήση στατινών (βρίσκονται σε φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη) μπορεί να αποδειχθεί καλή για το μυαλό, ίσως λόγω της ικανότητας του φαρμάκου να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης στον εγκέφαλο, που, όπως είπαμε, συνδέονται με την άνοια. Οι γιατροί, μάλιστα, που εφάρμοσαν τη θεωρία, λένε πως η χρήση στατινών για πέντε με επτά χρόνια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για άνοια στο μισό. Αυτός φυσικά δεν είναι λόγος για να αρχίσει ένα άτομο που δεν έχει χοληστερίνη να παίρνει στατίνες. Δείχνει όμως πόσο πράγματα της καθημερινότητάς μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη μας χωρίς να το ξέρουμε.
Άτομα που βιώνουν συχνά κατάθλιψη και άγχος, επίσης, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ελαφρά νοητική βλάβη, σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του 




