20 μύθοι για την εγκυμοσύνη

Επιτρέπονται στις εγκύους τα ταξίδια με αεροπλάνο; Πρέπει να τρώνε για δύο οι μέλλουσες μητέρες; Οι βαφές μαλλιών βλάπτουν το μωρό; Ψάχνουμε την αλήθεια σε 20 ευρέως διαδεδομένα «πρέπει» και «μη» για τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης.
20 μύθοι για την εγκυμοσύνη
Η διάρκειας 9 μηνών προσμονή για την έλευση του νέου μέλους στην οικογένεια, συνοδεύεται από αναρίθμητα «πρέπει» και «μη» για τη μέλλουσα μαμά. Πόση αλήθεια κρύβεται, όμως, πίσω από αυτές τις εντολές που τηρούν ευλαβικά οι εγκυμονούσες; Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, ρίχνουμε φως σε 20 ευρέως διαδεδομένους μύθους για τους πιο «ενδιαφέροντες» μήνες στη ζωή μιας γυναίκας.

1. Η κρέμα από βούτυρο-κακάο προλαμβάνει τις ραγάδες
Λάθος.
Στην πραγματικότητα το βούτυρο-κακάο κάνει το γυναικείο δέρμα πιο ευαίσθητο, ενώ ένα ποσοστό γυναικών παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση στο συγκεκριμένο συστατικό.

2. Η έγκυος δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο το πρώτο και το τελευταίο τρίμηνο
Λάθος.
Τα αεροπορικά ταξίδια είναι εξίσου ασφαλή για τις εγκύους όσο και για όλους τους υπόλοιπους. Σε κάποιες εταιρείες, δεν επιτρέπεται το ταξίδι σε γυναίκες που βρίσκονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτό, όμως, οφείλεται περισσότερο στον φόβο για ενδεχόμενο τοκετό εν πτήσει.

3. Δεν επιτρέπεται η γάτα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Λάθος.
Παρ’ όλα αυτά, οι εγκυμονούσες πρέπει να αποφεύγουν να καθαρίζουν την άμμο υγιεινής, εξαιτίας του κινδύνου για μετάδοση τοξοπλάσμωσης.

4. Απαγορεύεται ο καπνιστός σολομός
Λάθος.
Ο σολομός, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε Ω-3 λιπαρά οξέα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή για τις εγκύους. Επιπλέον, επειδή είναι ψάρι του γλυκού νερού, οι πιθανότητες για δηλητηρίαση από ψευδάργυρο είναι ελάχιστες.

5. Απαγορεύεται το σούσι
Λάθος. Το σούσι επιτρέπεται εκτός από σκουμπρί, καρχαρία, πλακολεπιδόψαρο και ξιφία (που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο). Επίσης, η ποσότητα κατανάλωσης τόνου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 350 γρ. την εβδομάδα.

6. Δεν επιτρέπονται τα hot dog
Λάθος.
Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχει ψηθεί καλά το λουκάνικο.

7. Η έγκυος δεν πρέπει να πλησιάζει τα φρεσκοστιλβωμένα έπιπλα
Λάθος.
Υποτίθεται ότι οι οσμές των γυαλιστικών προϊόντων δεν κάνουν καλό στην έγκυο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

8. Η έγκυος δεν πρέπει να βάφει τα μαλλιά της
Λάθος. Η πεποίθηση ότι οι βαφές μαλλιών είναι βλαβερές για το έμβρυο, είναι μύθος.

9, 10, 11. Η έγκυος δεν μπορεί να κάνει σεξ / να σηκώνει τα χέρια της πάνω από το κεφάλι / να σκύβει ώστε να ακουμπά τα δάχτυλα των ποδιών
Λάθος.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει εκτός κι εάν εξαιτίας κάποιας ιατρικής πάθησης, το έχει απαγορεύσει ο γιατρός.

12. Η έγκυος δεν πρέπει να κάνει μπάνιο με ζεστό νερό
Εν μέρει αλήθεια.
Στην πραγματικότητα, οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν τη σάουνα, το τζακούζι και οτιδήποτε ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου.

13. Απαγορεύεται ο καφές
Λάθος.
Φυσικά και πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολή, αλλά ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα δεν βλάπτει το μωρό.

14. Απαγορεύεται το αλκοόλ
Αλήθεια με ερωτηματικό.
Αν και οι γιατροί συνιστούν την πλήρη αποχή από την κατανάλωση οινοπνευματωδών, τουλάχιστον μία μεγάλη βρετανική έρευνα έχει δείξει ότι δύο ποτά την εβδομάδα δεν βλάπτουν.

15. Οι έγκυοι δεν πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα.
Λάθος.
Οι έγκυοι μπορούν να κοιμούνται όπως τους βολεύει.

16. Η θέση του μωρού στη μήτρα «δείχνει» το φύλο του
Λάθος.
Όπως λάθος είναι και η αντίστοιχη πεποίθηση για το σχήμα της κοιλιάς. Κοιτώντας απέξω, απλώς δεν μπορείς να ξέρεις.

17. Το περπάτημα επισπεύδει τον τοκετό
Λάθος.
Μπορεί να κάνει την ετοιμόγεννη έγκυο να αισθάνεται καλύτερα, αλλά ένας περίπατος δεν πρόκειται να φέρει πιο γρήγορα το μωρό στον κόσμο.

18. Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο
Λάθος.
Η κυοφορία ενός μωρού απαιτεί επιπλέον 300 θερμίδες την ημέρα. Άρα, σύμφωνα με τα μαθηματικά, η εγκυμονούσα πρέπει να τρώει για έναν και 1/5.

19. Όσο πιο μεγάλο το μωρό, τόσο το καλύτερο
Λάθος.
Ένα μωρό ζυγίζει κατά μέσο όρο 3,4 κιλά. Τα μεγαλύτερα μωρά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αργότερα παθήσεις όπως διαβήτης και παχυσαρκία.

20. Μαύρη μπύρα για περισσότερο γάλα
Λάθος.
Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρας μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα να χαλαρώσει και άρα να διευκολύνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v