Γινόμαστε όλοι δωρητές οργάνων

Λύση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας μοσχευμάτων, επιχειρεί να δώσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει ότι όλοι οι Έλληνες είναι πιθανοί δότες οργάνων μετά θάνατον, εκτός κι αν έχουν δηλώσει γραπτώς την άρνησή τους. Διαβάστε τι ισχύει και τι προτείνεται.
Γινόμαστε όλοι δωρητές οργάνων
Αλλαγή του νομικού καθεστώτος που ισχύει μέχρι σήμερα στη δωρεά οργάνων, προτείνει το Υπουργείο Υγείας που θέλει με αυτόν τον τρόπο να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεπάρκειας μοσχευμάτων. Το νέο νομοσχέδιο θεωρεί όλους τους Έλληνες πιθανούς δότες μετά τον θάνατό τους, εκτός κι αν έχουν δηλώσει γραπτώς την άρνησή τους.

Οι αριθμοί που δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων είναι απογοητευτικοί: μόλις το 0,9% των Ελλήνων έχει καταγραφεί στο μητρώο δωρητών οργάνων, που μεταφράζεται σε 6,3 δότες ανά 1.000.000 πληθυσμού, ενώ η αναλογία θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 25 δότες ανά 1.000.000.

Τι ισχύει σήμερα
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε ενήλικος που θέλει να προσφέρει μετά τον θάνατό του όργανα ή ιστούς για θεραπευτικούς σκοπούς, μπορεί να δηλώσει την επιθυμία του προφορικά στους συγγενείς του ή γραπτώς, με μια δήλωση δωρητή οργάνων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ο οποίος αναλαμβάνει να τον καταγράψει στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί επίσης να εκφράσει κάποιος την άρνησή του. Η συναίνεση ή η άρνηση είναι πάντοτε ελεύθερα ανακλητή. Σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου, όπου το άτομο δεν έχει εκφράσει γραπτά τη συναίνεση ή την αντίθεσή του, η αφαίρεση οργάνων γίνεται μόνο εφόσον δεν αντιτίθενται σε αυτή οι συγγενείς του.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ακολουθώντας το ισπανικό μοντέλο, το Υπουργείο Υγείας προτείνει:
«Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο (“εικαζόμενη συναίνεση”)».

Όσοι δεν θέλουν να θεωρούνται εν δυνάμει δωρητές οργάνων, θα πρέπει να στείλουν στον ΕΟΜ δήλωσή τους, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αφαίρεση οργάνων μετά θάνατον.

Οι αλλαγές για τους ζώντες δότες
Μέχρι τώρα, η προσφορά οργάνου από ζώντα δότη γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει συγγενική σχέση με τον λήπτη. Το νομοσχέδιο προχωρά στην άρση αυτού του περιορισμού, αφού αναγνωρίζει την περίπτωση δωρεάς οργάνου σε λήπτη με τον οποίο δωρητής συνδέεται συναισθηματικά. Συγκεκριμένα, η αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη επιτρέπεται μόνον όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση:
α) στον/στην σύζυγό του
β) σε ασθενή με τον οποίο ο δότης συνδέεται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης
γ) σε συγγενή μέχρι και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή
δ) σε συγγενή μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αγχιστείας
ε) σε πρόσωπο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά

Η έκδοση σχετικής άδειας γίνεται αφού ελεγχθεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνου, της ψυχικής υγείας του δότη, του συναισθηματικού δεσμού του με τον υποψήφιο λήπτη και της ανιδιοτέλειας της προσφοράς.

Στην περίπτωση που σύζυγος ή συγγενής ατόμου που χρήζει μεταμόσχευσης, επιθυμούν να κάνουν δωρεά του αναγκαίου οργάνου, αλλά δεν υπάρχει ιστοσυμβατότητα, πραγματοποιείται η αφαίρεση του οργάνου και ο ασθενής προτάσσεται στην κατάταξη στο Εθνικό Μητρώο.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πρόταση του υπουργείου Υγείας; Είστε υπέρ ή κατά της δωρεάς οργάνων; Πιστεύετε ότι πρέπει να είναι καθαρά εθελοντική η συμφωνείτε με τις αλλαγές. 

Πηγή: Iatronet
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v