ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Καταρρίψτε 4 μύθους για τον ύπνο

Πόσο ύπνο χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος; Πώς αναπληρώνονται οι χαμένες ώρες; Πότε κοιμόμαστε πιο βαθιά και γιατί κάποιες φορές μας είναι δύσκολο να κλείσουμε τα μάτια; Οι απαντήσεις ίσως να μην είναι τόσο αυτονόητες…

Καταρρίψτε 4 μύθους για τον ύπνο

Πόσο ύπνο χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος; Πώς αναπληρώνονται οι χαμένες ώρες; Πότε κοιμόμαστε πιο βαθιά και γιατί κάποιες φορές μας είναι δύσκολο να κλείσουμε τα μάτια; Οι απαντήσεις ίσως να μην είναι τόσο αυτονόητες…

Ο μύθος: Όλοι οι ενήλικοι πρέπει να κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
Η αλήθεια: Η ερώτηση «πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε;» δεν έχει μόνο μία απάντηση. Είναι αλήθεια ότι ο μέσος ενήλικος κοιμάται περίπου 7-8 ώρες. Ωστόσο, η απαραίτητη ποσότητα ύπνου εξαρτάται από την ηλικία, διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται παραπάνω από 4 ώρες, ενώ άλλοι ξεκουράζονται στο κρεβάτι τους έως και 10 ώρες. Δεν υπάρχει «φυσιολογική» ποσότητα ύπνου. Το κλειδί είναι να βρούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας και όχι να σχηματίσουμε μια απατηλή ιδέα περί φυσιολογικού.
 
Ο μύθος: Πρέπει να αναπληρώνονται όλες οι χαμένες ώρες
Η αλήθεια: Αν κάποιο βράδυ ξενυχτήσατε, δεν χρειάζεται να αναπληρώσετε όλο τον χρόνο που στερηθήκατε. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ερευνητικές ενδείξεις, επαρκεί το ένα τρίτο των χαμένων ωρών. Επιπλέον, ο ύπνος τις επόμενες νύχτες είναι βαθύτερος και με καλύτερα αποτελέσματα.

Ο μύθος: Κοιμόμαστε πιο βαθιά όσο προχωρά η νύχτα
Η αλήθεια: Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο ανθρώπινος οργανισμός περνά από κύκλους διαφορετικών τύπων ύπνου, άλλους ελαφρύτερους και άλλους βαθύτερους. Η φύση έχει προνοήσει έτσι ώστε ο οργανισμός να ξεκουράζεται ακόμη κι αν ο ύπνος είναι σύντομος σε διάρκεια, εξ ου και μερικές φορές, λίγες ώρες ύπνου μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αναζωογονητικές.

Ο μύθος: Οι διαταραχές ύπνου υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά
Η αλήθεια: Η περιστασιακή δυσκολία στον ύπνο είναι πολύ συνηθισμένη. Όλοι oι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι προσωρινά και λύνονται από μόνα τους μόλις πάψει η αιτία που τα προκαλεί. Ωστόσο, περίπου 1 στους 10 υποφέρει από χρόνιες διαταραχές. Τα καλά νέα είναι ότι οι έρευνες δείχνουν πως ακόμη και οι πιο επίμονες μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: Guardian.co.uk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ο πιο σίγουρος τρόπος να τελειώσεις έναν πόλεμο είναι να ηττηθείς."

Τζωρτζ Όργουελ, Βρετανός συγγραφέας

  • 1885 – Πραγματοποιείται η πρώτη εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας στην Αϊόβα των ΗΠΑ.
    1892 – Γενιέται ο συγγραφέας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν.
    1911 – Πεθαίνει ο Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
    1958 – Καταπέφτει στη Γη μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς του το σοβιετικό διαστημόπλοιο Σπούτνικ 1.
    1974 – Ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, αρνείται να παραδώσει υλικό που ζητήθηκε με κλήτευση από την επιτροπή της Γερουσίας για το σκάνδαλο Watergate.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v