Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας σώζει εκατομμύρια παιδιά

Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας έχει αρχίσει ήδη να διανέμεται στην Αφρική. Σύντομα, κι άλλες χώρες του τρίτου κόσμου θα έχουν δικαίωμα στην ελπίδα, καθώς το καινούριο ιατρικό σκεύασμα υπολογίζεται πως θα σώσει στο άμεσο χρονικό διάστημα μισό εκατομμύριο παιδικές ζωές.
Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας σώζει εκατομμύρια παιδιά
Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδικές ψυχές σβήνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του πνευμονιόκοκκου, της ασθένειας που προκαλεί τους περισσότερους παιδικούς θανάτους ανά τον κόσμο. Αυτά τα δεδομένα έρχεται να αλλάξει ένα νέο εμβόλιο, που διατίθεται ήδη σε χώρες της Αφρικής και φιλοδοξεί να σώσει μισό εκατομμύριο παιδιά ετησίως.

Σύμφωνα με την Gavi Alliance, οργάνωση για την παγκόσμια υγεία, το εμβόλιο θα διατεθεί αρχικά σε 19 χώρες. Τα παιδιά της Κένυας και της Νικαράγουας έχουν ήδη λάβει την πρώτη από τις τρεις δόσεις του εμβολίου, ενώ θα ακολουθήσουν οι κάτοικοι της Σιέρα Λεόνε, της Υεμένης, της Ονδούρας και της Γουιάνας.

Πολλές ακόμη χώρες θα επωφεληθούν από το νέο εμβόλιο, αν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση. Η Gavi υποστηρίζει πως χρειάζονται περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως για να καλυφθεί το έλλειμμα στο κόστος των εμβολίων που οδηγούν στην ανοσία ενάντια στην θανατηφόρα ασθένεια.

Στο κέντρο υγείας του Ναϊρόμπι, ορδές γονέων έσπευσαν ήδη με τα παιδιά τους για να λάβουν την απαραίτητη πρώτη δόση. Μία μητέρα, της οποίας ο γιος πέθανε τον Νοέμβριο από την ασθένεια, ανακουφίζεται θωρακίζοντας την υγεία της μικρότερης κόρης της: «Ο γιος μου αρρώστησε το πρωί, και το απόγευμα είχε πεθάνει στο νοσοκομείο. Δεν θέλω να συμβεί το ίδιο στην Ταμάρα», λέει για την τριών μηνών κόρη της.

Πιο δίπλα, μία άλλη γυναίκα φέρνει τον μικρό της γιο, που αρρώστησε τα Χριστούγεννα, αλλά με την δράση αντιβιοτικών θεραπεύτηκε. Σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη που το παιδί της θα είναι προστατευμένο χάρη στο εμβόλιο.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Save the Children έχει αρχίσει ήδη την καμπάνια του με τίτλο «Κανένα παιδί δεν γεννιέται για να πεθάνει», επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το έλλειμμα των εμβολίων. «Υπερβολικά πολλά παιδιά πεθάνουν κάθε μέρα από ασθένειες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με ένα εμβόλιο», δηλώνει η εκπρόσωπος του οργανισμού Catherine Fitzgibbon.

Η τιμή του εμβολίου, που στην Ευρώπη βρίσκεται στα 45 ευρώ περίπου, διανέμεται στις αναπτυσσόμενες χώρες ελαφρώς πάνω από το κόστος, δηλαδή στα 3 ευρώ. Παράλληλα, ένα νέο εμβόλιο κατά του ιού της διαρροϊκής ασθένειας ετοιμάζεται στα ιατρικά εργαστήρια, το οποίο αν τύχει της κατάλληλης χρηματοδότησης αναμένεται να συμβάλλει, μαζί με το εμβόλιο κατά της πνευμονίας, στην μείωση των παιδικών θανάτων κατά ένα εκατομμύριο ετησίως.

Πηγή: BBC.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v