Ιατρική ανακάλυψη-σταθμός για την πρόληψη του ιού του AIDS

Μελέτη με πρωτοφανή αποτελέσματα δείχνει νέους δρόμους στην πρόληψη του ιού HIV για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η συχνή χρήση αντιρετροϊικού χαπιού φαίνεται πως ελαττώνει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό έως και 73%.
Ιατρική ανακάλυψη-σταθμός για την πρόληψη του ιού του AIDS
Η καθημερινή χρήση αντιρετροϊικών φαρμάκων -δηλαδή των ουσιών που καταπολεμούν τους ρετροϊούς, όπως ο HIV- μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό του AIDS, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία αλλάζει τα δεδομένα που ως σήμερα γνώριζε η επιστήμη για τον επικίνδυνο ιό.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο «New England Journal of Medicine», παρουσιάζει για πρώτη φορά την μέθοδο πρόληψης με χάπι για όσους ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου σε σχέση με την μετάδοση του ιού. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της μελέτης υποστηρίζουν πως το «Truvada», χάπι που αποτελεί συνδυασμό δυο αντιρετροϊικών φαρμάκων, και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση όσων πάσχουν από AIDS, μπορεί να προσφέρει στους ομοφυλόφιλους και στους αμφιφυλόφιλους –αυτοί συγκαταλέγονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου- προστασία ενάντια στην μετάδοση του ιού.

Μπορεί, λοιπόν, το AIDS να προληφθεί με ένα χάπι; Οι μελετητές προχώρησαν στο εξής πείραμα: Χώρισαν 2.499 άνδρες που ανήκουν στην ομάδα κινδύνου και επιλέχθηκαν τυχαία από χώρες όπως το Περού, την Ταϋλάνδη, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική, σε δύο group. Στους μισούς έδωσαν χάπια Truvada και τους συμβούλευσαν να τα καταναλώνουν καθημερινά για ένα έτος, ενώ στους άλλους μισούς έδωσαν ψευδοφάρμακα.

Μετά από έναν χρόνο μετρήσεων, τα αποτελέσματα έδειξαν πως το χάπι μείωσε την μεταξύ ανδρών μετάδοση του ιού κατά 44%, σε σχέση με την ομάδα που έπαιρνε το placebo (ψευδοχάπι). Μάλιστα, αυτό το ποσοστό αφορά όσους δεν έπαιρναν καθημερινά το Truvada. Όσοι ακολούθησαν πιστά το πρόγραμμα του αντιρετροϊικού χαπιού είδαν το ποσοστό μετάδοσης του HIV να πέφτει κατά 73%.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών νοσημάτων των ΗΠΑ, θεωρείται πως δίνει στατιστικά στοιχεία που αφορούν όχι μόνο τους ομοφυλόφιλους άνδρες, αλλά όλο τον πληθυσμό. «Η μελέτη έγινε σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες. Πρέπει να δούμε αν θα έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα στις γυναίκες και στους ετεροφυλόφιλους άνδρες, κάτι για το οποίο έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε πως θα γίνει», ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Anthony Fauci. Όπως είπε, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη πάνω στα στοιχεία που προέκυψαν, αλλά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ασφαλώς, τα στοιχεία της έρευνας δεν αποτελούν έναν άκριτο πανηγυρικό για την καταπολέμηση του ιού. Υπόψη των μελετητών τίθεται το γεγονός πως οι άνδρες της έρευνας χρησιμοποιούσαν και άλλες προληπτικές μεθόδους, όπως τα προφυλακτικά. Παράλληλα, οι επιστήμονες τους ενημέρωσαν πριν το πείραμα για το τι θεωρείται ασφαλές σεξ.

Άλλωστε, το κόστος του χαπιού Truvada είναι απαγορευτικό για τον μέσο άνθρωπο, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτή η καθημερινή κατανάλωσή του –η τιμή του στις ΗΠΑ, όπου κυκλοφόρησε, βρίσκεται στα 36 δολάρια ανά ημερήσια δόση.

Πάντως, οι επιστήμονες που έφεραν εις πέρας την μελέτη, υποστηρίζουν πως δεν προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες μεθόδους πρόληψης, αλλά να προσθέσουν άλλο ένα «όπλο» στην μάχη εναντίον του συνδρόμου. Η χρήση προφυλακτικών και οι σταθεροί ερωτικοί σύντροφοι είναι πάντα η πρώτη γραμμή άμυνας, σύμφωνα με τον Dr. Fauci.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί στα αισιόδοξα μηνύματα, που προκύπτουν από τις μετρήσεις των μολύνσεων από τον ιό την τελευταία δεκαετία. Η αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV δείχνει πως ο αριθμός των νέων φορέων έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό θανάτων από την ασθένεια του AIDS κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα δεδομένα δείχνουν μείωση των κρουσμάτων στην κεντρική Αφρική, την πιο βαριά «χτυπημένη» από τον ιό περιοχή του πλανήτη. Αύξηση των φορέων, όμως, παρουσιάζεται στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία.

Πηγή: bbc.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v