Έρευνα: Πώς προκαλείται ο ανθρώπινος φόβος

Μια ταραντούλα επιστρατεύτηκε σε επιστημονική έρευνα, η οποία αποκωδικοποίησε τον ανθρώπινο φόβο, εξηγώντας πώς δημιουργείται το αίσθημα στον εγκέφαλο και από ποιους παράγοντες εξαρτάται.
Έρευνα: Πώς προκαλείται ο ανθρώπινος φόβος
Άγγλοι επιστήμονες έθεσαν είκοσι εθελοντές στο «μαρτύριο» του φόβου, για να μελετήσουν τις διαδικασίες που πυροδοτούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Πέτρα του σκανδάλου», μία ταραντούλα, η οποία τοποθετήθηκε κοντά στα πόδια των εθελοντών και πλησίαζε ή απομακρυνόταν από αυτούς ανά διαστήματα.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες της Μονάδας Επιστημών του εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Cambridge κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών με το ειδικό μηχάνημα fMRI και μπόρεσαν να φτάσουν σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με την πηγή του φόβου.

Συγκεκριμένα, διαφορετικά τμήματα του δικτύου του φόβου στον εγκέφαλο φάνηκαν να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες και μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη θεραπείας για όσους πάσχουν από κλινικές φοβίες. Σύμφωνα με την έρευνα, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται διαφορετικά ανάλογα με την εγγύτητα του φοβικού αντικειμένου, την κατεύθυνση της κίνησής του και το πόσο τρομακτικό θεωρεί ο κάθε άνθρωπος ότι είναι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dean Mobbs, μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών σε τρία στάδια. Πρώτα, όταν η ταραντούλα τοποθετήθηκε σε ένα οριοθετημένο κουτί κοντά στα πόδια τους, στην συνέχεια, όταν το τρομακτικό έντομο βρισκόταν σε κοντινή ή πιο μακρινή απόσταση από αυτούς και τέλος, όταν η ταραντούλα άλλαζε κατευθύνσεις στην κίνησή της.

«Απ’ ό,τι φαίνεται, όταν η αράχνη βρίσκεται μακριά και αρχίζει να πλησιάζει, υπάρχει μεταφορά από τις περιοχές άγχους στις περιοχές πανικού», δήλωσε σχετικά ο κ. Mobbs. Αυτό που δεν γνώριζαν οι συμμετέχοντες είναι πως η ταραντούλα δεν ήταν πραγματική, αλλά μέρος ενός καλά κατασκευασμένου video.

Επίσης, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εκ των προτέρων πόσο τρομακτική θεωρούν μια ταραντούλα. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν δείξει μεγαλύτερο φόβο για το έντομο, μετά το πείραμα σχημάτισαν λανθασμένη εντύπωση για το μέγεθος του εντόμου, νομίζοντας πως είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα ήταν.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτή η «λάθος εκτίμηση» είναι το κλειδί και ίσως η πηγή στον σχηματισμό των φοβιών, όπως αυτές για συγκεκριμένα πράγματα, ζώα ή ακόμη και ανθρώπους. Όταν ο άνθρωπος επιβάλλει στον εγκέφαλό του μία διογκωμένη απειλή, τότε αυτός αντιδρά με δεδομένα μεγαλύτερου πανικού όσο το φοβικό αντικείμενο πλησιάζει.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του in2life για τις φοβίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε από ψυχολογικής άποψης.

Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v