Ασυνήθιστα pets: Πέντε «ζωντανές» μόδες

Σκύλοι, γάτες, χρυσόψαρα… συνηθισμένα πράγματα. Η φαντασία έχει εισβάλλει εδώ και δεκαετίες στον κόσμο των κατοικιδίων και ανά τον κόσμο τα πιο περίεργα και τρομακτικά πλάσματα έγιναν ιδιοκτησία περήφανων pet owners. Πάρτε μια ιδέα.
Ασυνήθιστα pets: Πέντε «ζωντανές» μόδες
Για πολλούς η αγορά ενός ζώου αντίκειται σε κάθε αίσθημα πραγματικής φιλοζωίας. Δεν θα διαφωνήσουμε. Αν όμως στην περίπτωση φερ’ ειπείν των σκύλων είναι εύκολο να υιοθετήσει κανείς ένα τετράποδο που έχει ανάγκη από σπίτι και στοργή,στην περίπτωση που κάποιος επιλέξεις να έχει τη συντροφιά ενός περισσότερο εξωτικού φίλου, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που τα iguana έγιναν ξαφνικά το hit των pet shop, και κατέκτησαν μικρούς και μεγάλους. Ανά τον κόσμο, βέβαια, εμφανίστηκαν μόδες πολύ πιο ευφάνταστες από την εξοικείωση με τις σαύρες, οι οποίες φαντάζουν κοινά καθημερινά ζωάκια μπροστά τους. Πάρτε μια ιδέα –ελπίζοντας να μη σας… βάζουμε ιδέες, καθώς η συμβίωση με πολλά από τα «αξιαγάπητα» ζώα που ακολουθούν εγκυμονεί κινδύνους.

«Κροκοδείλιοι» μύθοι
Από την εποχή που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τους κροκοδείλους του Νείλου σαν ιερά ζώα μέχρι την πρόσφατη μόδα των παπουτσιών Crocs –που ωστόσο μόνο το σύμβολό τους σχετίζεται με τα πελώρια ερπετά, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Τα ιερά αυτά ζώα μετατράπηκαν σε άγριο εφιάλτη σε τάφρους και ανθρωποπαγίδες, φτάνοντας τελικά τον 20ο αιώνα να γίνουν –στην Αμερική αρχικά- δημοφιλή κατοικίδια.

Ο αστικός μύθος θέλει τους Νεοϋορκέζους γονείς, οι οποίοι ταξίδευαν στην Φλώριδα, να φέρνουν αναμνηστικό «δωράκι» για τα παιδιά τους ένα μικρό κροκοδειλάκι. Το trend γενικεύτηκε, και σύντομα πολλά σπίτια του «Μεγάλου Μήλου» γέμισαν με τα μικρά ερπετά. Δεν άργησαν να μεγαλώσουν, όμως, και μόλις οι γονείς αντιλήφθηκαν τους κινδύνους ενός μεγάλου κροκοδείλου, ξεφορτώνονταν όπως-όπως τα κατοικίδια στις αποχετεύσεις τους. Έτσι, οι θρύλοι λένε πως στους υπονόμους της Νέας Υόρκης ζουν και βασιλεύουν μεγάλοι πληθυσμοί κροκοδείλων.

Οι αστικοί θρύλοι, βέβαια, δεν στάθηκαν ικανοί να πτοήσουν όσους όντως ήθελαν να κάνουν μέλος της οικογένειάς τους έναν συμπαθή κροκόδειλο. Στις μέρες μας πλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που πρεσβεύουν πως ο κροκόδειλος είναι ο καλύτερος φίλος τους. Χρειάζεται, όμως, μια ειδική δεξαμενή, προσοχή στις αρρώστιες, ειδική φροντίδα και από 200 ως 600 ευρώ για την απόκτησή του από ένα pet shop εξωτικών ζώων ή ένα online κατάστημα. Ακόμη και αν του ικανοποιήσετε όλα τα παραπάνω, ο κροκόδειλος δεν είναι το πλέον ακίνδυνο πλάσμα. Σε αυτή την σελίδα θα βρείτε οδηγίες αν θέλετε κι εσείς να αποκτήσετε το κατοικίδιο με το πιο ιδιαίτερο δέρμα. Δεν σας το συνιστούμε.

Πιράνχα
Η τελευταία λέξη της pet μόδας. Γοητευμένοι από την φονική φήμη των πιράνχα, αρκετοί κάτοικοι των περιοχών της Γης, οι οποίες φιλοξενούν στα γλυκά νερά τους τα φοβερά και τρομερά ψάρια, σκέφτηκαν να προσθέσουν ένα αξιοθέατο σε γυάλα μέσα στο σπίτι τους. Το αποκορύφωμα της δημοτικότητας των πιράνχα ως κατοικίδια έρχεται με την φετινή τρισδιάστατη κινηματογραφική ταινία «Piranha 3D», η οποία προσφέρει σπαρταριστό τρόμο στους θεατές. Παράλληλα, προσφέρει έναν λόγο σε όσους τρέμουν τα συγκεκριμένα πλάσματα να μισήσουν τους εκκεντρικούς ιδιοκτήτες των πιράνχα. Όσοι είδατε τα πιράνχα σε δράση στο συγκεκριμένο blockbuster, θα τα βάζατε μέσα στο σπίτι σας;

Ταραντούλα
Άλλο ένα έντομο που οι περισσότεροι τρέμουν στο άκουσμά του. Η ταραντούλα είναι ένα είδος δηλητηριώδους αράχνης, οι υποστηρικτές της οποίας την θεωρούν παρεξηγημένο ζωύφιο, καθώς δεν απειλεί τον άνθρωπο περισσότερο από μία μέλισσα. Γι’ αυτό λοιπόν, είπαν να διορθώσουν την προκατάληψη και την έκαναν οικόσιτο ζωάκι μέσα σε ειδική προθήκη.

Η ταραντούλα είναι ήσυχη, δεν απαιτεί πολύ χώρο και μπορείτε να την βρείτε σε exotic pet stores. Να θυμάστε όμως ότι συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες σε μέγεθος αράχνες –ένα είδος ταραντούλας μπορεί να φάει ολόκληρο πουλί- και ότι πολύ πιθανόν οι φίλοι σας να μην ξαναπατήσουν στο σπίτι σας, φοβούμενοι τον ιστό του νέου μέλους της παρέας σας. Μάθετε περισσότερα για το μυστηριώδες pet εδώ

Φίδια
Η μόδα των ερπετών καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες. Οι πιο χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι του είδους, τα φίδια, «σύρθηκαν» σε πολλά ελληνικά σπίτια τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, περνώντας στις χρυσές σελίδες των κατοικιδίων με τους πλέον περήφανους ιδιοκτήτες.

Τα είδη είναι πολλά, προσφέροντας ευρεία γκάμα επιλογής στους ενδιαφερόμενους. Τα πιο δημοφιλή είναι ο «πύθωνας-μπάλα», το «corn snake» και το «φίδι-βασιλιάς». Ωστόσο, τα φίδια μεγαλώνουν γρήγορα και, επιβεβαιώνοντας την φήμη τους, έρπουν ύπουλα και χάνονται εύκολα, για να τρομάξουν στη συνέχεια πολύ κόσμο που δεν έχει συνηθίσει στην ιδέα ενός οικόσιτου φιδιού. Διαβάστε τα αφιερώματα του in2life για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα κατοικίδια ερπετά και τους κανόνες φροντίδας τους κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη φράση.

Αρουραίοι
Οι γυναίκες ανεβαίνουν σε καρέκλες ουρλιάζοντας. Οι φάκες μπαίνουν σε χρήση φιλοξενώντας νόστιμο τυρί. Η κοινή γνώμη τους θεωρεί βρόμικα, ύπουλα τρωκτικά. Παρ’ όλα αυτά, οι αρουραίοι έχουν μπει κι αυτοί στο κλαμπ των κατοικιδίων, δίνοντας χαρά σε αυτούς που τους ταΐζουν, περιμένοντας για αντάλλαγμα το ευχαριστημένο κούνημα της μουσούδας τους. Η «τρέλα» με τους κατοικίδιους αρουραίους υπολογίζεται πως έφτασε σε νέα επίπεδα μετά την επιτυχία του animation της Pixar «Ratatouille», ταινία που έκανε τα ευμεγέθη τρωκτικά συμπαθή στο κοινό και δη στα μικρά παιδιά.

Οι αρουραίοι ζουν δύο με τρία χρόνια και θεωρούνται εκ των πιο κοινωνικών ζώων, γι’ αυτό είναι πιο ευτυχισμένοι όταν μεγαλώνουν κατά ομάδες των δύο ή και περισσότερων. Ως νυκτόβια τρωκτικά, θα αποτελέσουν ιδανική παρέα για τους ξενύχτηδες και όσους πάσχουν από αϋπνίες. Συχνά, οι κατοικίδιοι αρουραίοι αποκαλούνται «φανταχτεροί» και είναι χρώματος καφετί ή μαύροι. Μάθετε περισσότερα εδώ

Αν επιμένετε στην «τετριμμένη» κατοικίδια λύση του σκύλου –δεν σας αδικούμε-, υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση επιλογές για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε εκκεντρικότητα και πρωτοτυπία. Δείτε το αφιέρωμα του in2life στα… στιλάτα σκυλιά και να είστε σίγουροι ότι δεν θα περνάτε απαρατήρητοι στις βόλτες σας στο πάρκο.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v