ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τι βάρος πρέπει να έχω;

Ποιο είναι το ιδανικό νούμερο που πρέπει να δείχνει η ζυγαριά σας; Ανακαλύψτε το ιδανικό σας βάρος και θέστε τον σωστό στόχο στην μάχη των κιλών.

Τι βάρος πρέπει να έχω;

Τα περιττά κιλά αποτελούν μόνιμη εστία γκρίνιας στις περισσότερες γυναικοπαρέες, αλλά απασχολούν, πιο διακριτικά, και τους άνδρες οι οποίοι δεν καλοβλέπουν την «κοιλίτσα» που αποκτούν με τις ατασθαλίες τους, όσο ψύχραιμοι κι αν θέλουν να δείχνουν.

Από την άλλη, υπάρχει και το άλλο άκρο, το οποίο οι παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων κοιτούν με μισό μάτι: Τα λιπόσαρκα άτομα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, προσπαθούν με το ζόρι να βάλουν μερικά γραμμάρια, τρώγοντας τα πάντα, τη στιγμή που οι λιχούδηδες αυτού του πλανήτη θα σκότωναν για μια τούρτα σοκολάτας άνευ θερμιδικού φορτίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο μεγάλος απών παράγοντας είναι η ισορροπία. Το σώμα μας πρέπει να έχει το σωστό βάρος ώστε ο οργανισμός μας να λειτουργεί ομαλά, καθώς όλα λειτουργούν σαν αλυσίδα. Με την κατάλληλη διατροφή, το σώμα μας διατηρεί το κατάλληλο βάρος, διατηρώντας τον σωστό μεταβολισμό, χαρίζοντας τελικά την ευεξία στην ζωή μας.

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο βάρος; Ο μαγικός αριθμός που πρέπει να δείχνει η ζυγαριά εξαρτάται από το φύλο και το ύψος του κάθε ανθρώπου κατά κύριο λόγο. Το σώμα του καθενός είναι μοναδικό και αυτό συνεπάγεται πολλές ιδιαιτερότητες, εξαιτίας των οποίων μόνο ενδεικτικά μπορεί να υπολογιστεί ένα ιδανικό νούμερο. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να είναι πολύ λεπτός, αλλά να έχει πολύ βαριά οστά, ή μύες. Η ηλικία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο ως παράγοντας διαφοροποίησης.

Ωστόσο, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεστε από άποψη βάρους και να υπολογίσετε περίπου τον αριθμό των κιλών που «αντέχει» ο οργανισμός σας. Τα επίπεδα βάρους μας συνδέονται άμεσα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος με τη σειρά του είναι η συσχέτιση βάρους και ύψους. Πρακτικώς, αν διαιρέσετε το βάρος σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα, θα προκύψει ένας αριθμός, ο οποίος:
- Αν είναι από 19,5 ως 24,9 για τους άνδρες ή 18,5 ως 23,5 για τις γυναίκες, το βάρος σας είναι μια χαρά και απλώς πρέπει να το διατηρήσετε στα ίδια επίπεδα.
- Αν είναι κάτω από 19,5 για τους άνδρες ή κάτω από 18,5 για τις γυναίκες, μάλλον δεν τρέφεστε αρκετά και ανήκετε στην κατηγορία των λιπόσαρκων.
- Αν είναι από 25 ως 29,9 για τους άνδρες ή από 23,6 ως 28,6 για τις γυναίκες, η σωματική σας κατάσταση σάς κατατάσσει στους υπέρβαρους, που σημαίνει πως πρέπει να ξεφορτωθείτε μερικά περιττά κιλά.
- Αν είναι πάνω από 30 ή 28,7 αντίστοιχα, χρειάζεται να αναθεωρήσετε ριζικά τον τρόπο ζωής σας, καθώς ανήκετε στις υψηλές κατηγορίες παχυσαρκίας.

Επειδή, όμως, η αφαίρεση κιλών προηγείται των ασκήσεων πολλαπλασιασμού και διαίρεσης, κάνουμε την ζωή σας πιο εύκολη, υπολογίζοντας για εσάς τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας εδώ και το ιδανικό σας βάρος εδώ με τα εύχρηστα εργαλεία του iatronet.gr.

Υπολογίστε, λοιπόν, το ιδανικό σας βάρος και έτσι θα ξέρετε πόσα κιλά θα πρέπει να χάσετε ή να βάλετε αντίστοιχα. Προφανώς, το να βάζουμε ως στόχο το σκελετωμένο κορμί των μοντέλων δεν είναι το ενδεδειγμένο πρότυπο, καθώς από ένα σημείο και μετά μιλάμε για σημαντικά προβλήματα υγείας και ανορεξίας. Από την άλλη, το γνωστό ρητό «τα πάχη μου-τα κάλλη μου», όσο κι αν μας βολεύει, πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του σώματός μας για εξισορροπημένη διατροφή.

Αυτή περιλαμβάνει την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας και την καύση της κατάλληλης ποσότητας των θερμίδων, η οποία συνεπάγεται την διατήρηση του σωστού βάρους. Οι θερμίδες φυσικά καίγονται με την σωματική άσκηση, καθώς οφείλετε να κινείστε αρκετά, ώστε να μην ατροφήσουν οι μύες σας και να μην συσσωρεύεται λίπος στο σώμα σας.

Η λέξη-κλειδί είναι το μέτρο. «Παν μέτρον άριστον» έλεγαν οι πρόγονοί μας, και οφείλουμε να τους ακούσουμε, εφαρμόζοντας το ρητό τους και στην διατροφή μας: Ούτε οι εξαντλητικές δίαιτες συμβάλλουν στην υγεία μας ούτε η αδιαφορία για την ένδειξη της ζυγαριάς που αυξάνεται συνιστά την σωστή αντίδραση.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά."

Φρήντριχ Νίτσε

  • 1642 – Μια Ολλανδική εξερευνητική εκστρατεία με αρχηγό τον Άμπελ Τάσμαν προσέγγισε την σημερινή Τασμανία στην Αυστραλία.
    1859 - Εκδίδεται στην Αγγλία το έργο του Κάρολου Δαρβίνου η Η καταγωγή των ειδών και η πρώτη εκτύπωση εξαντλείται την πρώτη ημέρα.
    1877 - Εκδίδεται το φιλοζωικό μυθιστόρημα της Άννα Σιούελ, Η Μαύρη Καλλονή, ένα από τα περισσότερο ευπώλητα βιβλία όλων των εποχών.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2