ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ανίχνευση καρκίνου με απλές εξετάσεις αίματος

Μία σπουδαία τεχνολογική εξέλιξη στην απλή εξέταση αίματος δημιουργεί ελπίδες για έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου, πριν καν δημιουργηθεί όγκος, και θεραπεία με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Ανίχνευση καρκίνου με απλές εξετάσεις αίματος

Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο πριν ακόμα σχηματιστεί όγκος, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Η ανακάλυψη αυτή, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στην Μ. Βρετανία επίσημα στις αρχές του επόμενου έτους, περιγράφεται ως «σημαντική εξέλιξη» στον τρόπο διάγνωσης του καρκίνου.

Η εξέταση αυτή είναι η πρώτη που αναγνωρίζει με ακρίβεια τα σημάδια που "εκπέμπονται" από το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου όταν ο καρκίνος εξελίσσεται. Η έρευνα δείχνει ότι τέτοια σημάδια μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και πέντε χρόνια πριν βρεθεί κάποιος όγκος, προετοιμάζοντας τους γιατρούς να επέμβουν όταν ακόμα ο καρκίνος βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν την εξέταση, η οποία επινοήθηκε αρχικά για καρκίνο του πνεύμονα, ως ένα μέσο να αντιμετωπίσουν τα «κακά» νούμερα της χώρας τους όσον αφορά στην έγκαιρη διάγνωση και την επιβίωση από την ασθένεια. Ο εντοπισμός του καρκίνου στους πνεύμονες, το πάγκρεας και τον φάρυγγα γίνεται συχνά τόσο αργά που λειτουργεί απλά ως επιβεβαίωση ενός επικείμενου θανάτου.

Τα φυσικά συμπτώματα -αυτά που υποδεικνύουν συνήθως την ανάγκη για θεραπεία- συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι να αναπτυχθεί ο καρκίνος κατά δύο τρίτα, τουλάχιστον. Στην περίπτωση του καρκίνου στους πνεύμονες, ο όγκος μπορεί να έχει φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας τένις μέχρι να τον αντιληφθεί ο ασθενής. Ακόμα και οι πιο έγκαιρες αξονικές αναγνωρίζουν τον καρκίνο αφού τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαιρεθεί 20 φορές –ο θάνατος έρχεται όταν έχουν διαιρεθεί μετά από 40 φορές.

Η δημιουργία της εξέτασης
Η νέα αυτή εξέταση αίματος αναπτύχθηκε μετά από 15 χρόνια έρευνας από κλινικούς ιατρούς στο Νότινγχαμ και στο Κάνσας και πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα αυτόν τον μήνα στην Αμερική. Αρχικά θα βοηθήσει τους καπνιστές να ελέγξουν, παράλληλα με τις συμβατικές αξονικές εξετάσεις, αν κινδυνεύουν από καρκίνο του πνεύμονα. Η εταιρία, η οποία μεσολάβησε για την δημιουργία της νέας αυτής τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, ονομάζεται Oncimmune. Ο ρόλος της εξέτασης θα είναι να εντοπίζει πρωτεϊνικό υλικό με την ονομασία αντιγόνο, το οποίο παράγεται από ανώμαλα καρκινικά κύτταρα. Αυτό το υλικό αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει, παράγοντας μεγάλες ποσότητες αυτοαντιστωμάτων.

Παρατηρώντας αυτή την δραστηριότητα και αναγνωρίζοντας του συνδυασμούς των αντιγόνων, οι οποίοι σηματοδοτούν την παρουσία κάποιου συγκεκριμένου καρκίνου, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία αναπαραγωγική εξέταση, η οποία το μόνο που χρειάζεται από τον ασθενή είναι 10ml αίματος.

Οι γιατροί αισιοδοξούν
Ο καθηγητής John Robertson, ειδικός στον καρκίνο του μαστού και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η εξέταση αυτή πρόκειται σύντομα να καλύπτει και τον καρκίνο του μαστού, ενώ με την σπουδαία αυτή τεχνολογική εξέλιξη προβλέπεται να βελτιωθεί τουλάχιστον κατά 90% ο εντοπισμός των καρκίνων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «αρχίζουμε να κατανοούμε την καρκινογένεση με έναν πρωτόγνωρο τρόπο –βλέπουμε ποιες πρωτεΐνες είναι λάθος, πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό. Είναι σαν ο ίδιος μας ο οργανισμός να φωνάζει ‘έχω καρκίνο!’ πολύ πριν ο καρκίνος μπορέσει να εντοπιστεί».

Η έρευνα έχει προς το παρόν συμπεριλάβει περισσότερα από 8.000 άτομα στη Μ. Βρετανία και την Αμερική. Οι πρώτες επίσημες παρουσιάσεις της τεχνολογικής αυτής εξέλιξης πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινότητας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο, την επόμενη εβδομάδα. Ο Geoffrey Hamilton-Fairley, διευθύνων πρόεδρος της Oncimmune, δήλωσε ότι η εξέταση, η οποία θα έχει το όνομα EarlyCDT-Lung, θα είναι διαθέσιμη από τις αρχές του 2011 στη Μ. Βρετανία, ενώ αρχικά θα παρέχεται μόνο από ιδιωτικούς φορείς σε κόστους αντίστοιχο με αυτό που έχει οριστεί για την Αμερική (περίπου 360 ευρώ).

E.M.
Πηγή:
Timesonline.co.uk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v