Ντουταστερίδη: «Ασπίδα» κατά του καρκίνου του προστάτη;

Το φάρμακο ντουταστερίδη, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη στους άνδρες, μπορεί να μειώσει αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Ντουταστερίδη: «Ασπίδα» κατά του καρκίνου του προστάτη;
Η ντουταστερίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη, είναι πολύ πιθανό να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα τεσσάρων χρόνων, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 6.500 άνδρες.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, οι άνδρες που έλαβαν το συγκεκριμένο φάρμακο, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με αυτούς που πήραν το placebo. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.

Παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2003, είχε δείξει ότι ένα συγγενές φάρμακο, η φιναστερίδη, είχε επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Και τα δύο αυτά φάρμακα, συνταγογραφούνται σε ασθενείς με υπετροφία προστάτη, μια επώδυνη πάθηση η οποία συνοδεύεται από συχνή και επίπονη ούρηση.

Η πρόσφατη έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, εξέτασε άνδρες μεταξύ 50 και 75 χρονών, οι οποίοι ναι μεν είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, με αυξημένες τιμές PSA (καρκινικός δείκτης του προστάτη), αλλά δεν είχαν ακόμα διαγνωστεί με κάτι ανησυχητικό.

Ακολούθησαν καθημερινή θεραπεία με ντουταστερίδη ή placebo. Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι 659 από αυτούς που έπαιρναν το φάρμακο και οι 858 από αυτούς που έπαιρναν το placebo διαγνώστηκαν με καρκίνο στον προστάτη. Σε όσους είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, το φάρμακο ελάττωσε τον κίνδυνο διάγνωσης κατά 31,4%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πλειονότητα των καρκινικών όγκων που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας,-οι οποίοι μάλιστα έτειναν να γίνουν αρκετά επιθετικοί- πιθανότατα να προϋπήρχαν, απλά ήταν πολύ μικροί ώστε να ανιχνευθούν. Κάτι τέτοιο, όπως λένε, δείχνει ότι το φάρμακο μπορεί να συρρικνώσει τους πρώιμους όγκους ή ακόμα και να τους εμποδίσει να αναπτυχθούν.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Gerald Andriole, χειρούργος ουρολόγος και καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Washington, είπε πως το φάρμακο μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε χιλιάδες άνδρες. «Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι άνδρες θα μπορούν να αποφύγουν άσκοπες θεραπείες, οι οποίες και κοστίζουν και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία», λέει.

Παρ’ όλα αυτά, όπως παραδέχεται και η Dr. Helen Rippon, επικεφαλής του τομέα έρευνας στο Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη (The Prostate Cancer Charity), οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους στα επόμενα χρόνια και θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες για να αποδειχθεί κατά πόσο η ντουταστερίδη μπορεί να έχει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμα οφέλη για τους άνδρες.

Πηγή: BBC news
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v