Check Up: Κάλλιο το προλαμβάνειν...

...παρά το θεραπεύειν, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν δίκιο. Ήδη διανύουμε τα μέσα του Σεπτέμβρη και ήγγικεν η ώρα του καθιερωμένου ετήσιου τσεκ απ για όλους μας. Μάθετε σε ποιές κλινικές μπορείτε να το κάνετε και πόσο θα σας κοστίσει.
Check Up: Κάλλιο το προλαμβάνειν...
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σύμφωνα με έρευνα του iatronet που έγινε στους επισκέπτες του, ένας στους επτά δεν είχε κάνει ποτέ του ιατρικό προληπτικό έλεγχο. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το συγκεκριμένο δείγμα είναι όντως αντιπροσωπευτικό της γενικότερης "τάσης" όσον αφορά το γνωστό σε όλους μας τσεκ απ, αλλά όπως και να έχει εκφράζει μια αλήθεια. Οι Έλληνες συνήθως παίρνουν αψήφιστα τους προληπτικούς αιματολογικούς ελέγχους και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών θεωρεί πως δεν τους είναι καν απαραίτητοι ("Εγώ; Να κάνω τσεκ απ; Αφού νιώθω μια χαρά!"). Χωρίς αμφιβολία όμως, το τσεκ απ μπορεί να οδηγήσει στην διάγνωση επικίνδυνων παθήσεων και να βοηθήσει άρα στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους προτού τα πράγματα χειροτερέψουν. Εννοείται πως δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε στο άλλο άκρο για να θωρακίσουμε την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις μήνα παρά μήνα, ούτε να ζείτε με τον φόβο της αρρώστιας. Αρκεί να "στριμώξετε" μια φορά τον χρόνο (ή και δύο) στο πρόγραμμά σας έναν συστηματικό προληπτικό έλεγχο.

Τι θα περιλαμβάνει αυτός; Θεωρητικά οι εξετάσεις που μπορεί να κάνει ένας άντρας και μια γυναίκα είναι δεκάδες. Επειδή όμως κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το κόστος του τσεκ απ στα ύψη, εφαρμόζεται μια "βασική" εξέταση, η οποία περιλαμβάνει:

* Γενική αίματος
* ΤΚΕ (Καθίζηση)
* Γενική ούρων
* Ουρία
* Σάκχαρον
* Ουρικό οξύ
* Χοληστερίνη
* Τριγλυκερίδια
* Ολικά λιπίδια
* HDL (καλή χοληστερίνη)
* LDL (κακή χοληστερίνη).


Οι εξετάσεις αυτές γίνονται στο αίμα και τα ούρα και είναι απαραίτητο να συνδυάζονται με τεστ Παπ για τις γυναίκες (μια φορά τον χρόνο), καθώς και έλεγχο του προστάτη και του παχέο εντέρου για τους άντρες μετά τα 40. Στα extra του προληπτικού ελέγχου περιλαμβάνονται και ακτινογραφίες θώρακος, τρίπλεξ, ηλεκτροκαρδιογράφημα, επίσκεψη σε παθολόγο καρδιολόγο κτλ., τα οποία συνήθως χρεώνονται επιπλέον από αρκετές κλινικές ή ενσωματώνονται σε πακέτα εξετάσεων. Πάντα να έχετε υπόψη πως δεν πρέπει να καταναλώσετε τίποτα το πρωί της ημέρας που θα γίνει η εξέταση, ενώ το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα χωρίς ζωικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα πρώτα πρωινά ούρα πρέπει να συλλεχτούν σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη (θα βρείτε στα φαρμακεία), ενώ αν σκοπεύετε να κάνετε και τεστ κοπώσεως φορέστε ελαφριά ρούχα. Επικοινωνήσαμε με τα ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα της Αττικής που μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις παραπάνω εξετάσεις και μάθαμε τις τιμές για τα βασικά τσεκ απ.


Στην Ευρωκλινική Αθηνών το γενικό τσεκ απ για τους άντρες κοστίζει 118€ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίσκεψη σε καρδιολόγο, παθολόγο και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η πλήρης αιματολογική εξέταση θα σας κοστίσει 181€. Για τις γυναίκες το απλό τσεκ απ κοστίζει 125€ και περιλαμβάνει και τεστ ΠΑΠ, ενώ η πλήρης αιματολογική εξέταση 215€.  Στην Κεντρική Κλινική Αθηνών το γενικό τσεκ απ για άντρες και γυναίκες κοστίζει 86€. Για τους άντρες ο πλήρης αιματολογικός έλεγχος κοστίζει 442€ (με εξέταση προστάτη) και για της γυναίκες 422€ μαζί με μαστογραφία. Βγάζοντας όμως την κάρτα εξωτερικών ιατρείων (20€ ετησίως) επωφελείστε από μειωμένες τιμές στις παραπάνω αιματολογικές εξετάσεις (199 και 168 ευρώ αντίστοιχα). Στην Euromedica το βασικό τσεκ απ κοστίζει 98€ και για τα δύο φύλα.

Στο νοσοκομείο Υγεία το απλό τσεκ απ για άντρες και γυναίκες κοστίζει 130€, ενώ το πλήρες για τις γυναίκες περιλαμβάνει επιπλέον μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ και κοστίζει 203€. Το αντίστοιχο για τους άντρες κοστίζει 185€. Στα τεστ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, εξετάσεις αίματος και ούρων, ακτινογραφία θώρακος, οφθαλμολογική εξέταση, τεστ κοπώσεως, επίσκεψη σε καρδιολόγο και σε παθολόγο. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το τσεκ απ για τις γυναίκες κοστίζει 210€ με πλήρη αιματολογικό έλεγχο και 240 με επιπλέον τεστ ΠΑΠ. Για τους άντρες 195€ το βασικό συν 50€ η εξέταση προστάτη. Στο Μητέρα η απλή γενική αίματος κοστίζει 25€ ενώ ο πλήρης αιματολογικός 175€ και για τα δύο φύλα.

Στο νοσοκομείο Mediterraneo ή γενική αίματος για άντρες και γυναίκες κοστίζει 33€ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σάκχαρο, ουρία και ουρικό οξύ και τριγλυκερίδια. Για τον άντρα τώρα υπάρχει εξέταση με 100€ που έχει επιπλέον εξέταση κρεατινίνης και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Για την γυναίκα ο πλήρης αιματολογικός έλεγχος κοστίζει 160€ και περιλαμβάνει τεστ παπ και μαστογραφία. Στο Ιασώ το βασικό τσεκ απ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ακτινογραφία, σπιρομέτρηση, οφθαλμολογική εξέταση, γενική ούρων και Τ.Κ.Ε και κοστίζει 165€ για τους άντρες και 175€ για τις γυναίκες (+ μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ, υπέρηχο μαστών και ψηλάφηση).

Στο Μετροπόλιταν υπάρχουν δέκα διαθέσιμα τσεκ απ που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Το γενικό τσεκ απ κοστίζει 150€ για άνδρες και 168€ για γυναίκες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ΩΡΛ εξέταση, οφθαλμολογική εξέταση, πανοραμική οδόντων, PSA, Γυναικολογικές εξετάσεις και πλήρη αιματολογική εξέταση. Υπάρχει και δεύτερο γενικό τσεκ απ που περιλαμβάνει καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική εξέταση και αιματολογικό έλεγχο και κοστίζει 87€ για τους άνδρες και 100€ για τις γυναίκες. Στην Βιοιατρική το τσεκ απ Biomed 1 που περίλαμβάνει γενική αίματος, ούρων, χοληστερίνη, σάκχαρο και τριγλυκερίδια κοστίζει 81€ για άνδρες και γυναίκες. Το πιο εξειδικευμένο τσεκ απ Biomed 4 περιλαμβάνει επιπλέον ΤΚΕ, σίδηρο, κρεατινίνη, Κάλιο, Νάτριο, σπιρομέτρηση, ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική εξέταση, τεστ κοπώσεως, οφθαλμολογική εξέταση, τεστ Παπ κ.α και κοστίζει 563€ για τις γυναίκες και 513€ για τους άνδρες. Αναλυτικά όλα τα τσεκ απ της Βιοιατρικής μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v