Τα 8 ποτήρια νερό και άλλοι ιατρικοί μύθοι

Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Αποφεύγετε το διάβασμα με χαμηλό φωτισμό για να μην κάνετε κακό στην όρασή σας; Πιστεύετε ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του μυαλού μας; Καιρός να αναθεωρήσετε: τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μεγάλης έρευνας καταρίπτουν αυτούς και μερικούς ακόμη ιατρικούς μύθους.
Τα 8 ποτήρια νερό και άλλοι ιατρικοί μύθοι
Η γαλοπούλα σας νυστάζει. Ο χαμηλός φωτισμός χαλάει τα μάτια σας. Να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτοί είναι μερικοί ιατρικοί μύθοι τους οποίους πιστεύουν ακόμη και μερικοί Ιατροί, σύμφωνα με το British Medical Journal .

Ερευνητές από το Indiana University School of Medicine συνέταξαν μια λίστα με τις πιο κοινές ιατρικές δοξασίες που έχουν υιοθετηθεί από μερικούς Ιατρούς και το κοινό. Συμπεριέλαβαν δηλώσεις που είχαν ακούσει να υποστηρίζονται από Ιατρούς σε πολλαπλές περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν μια λίστα επτά σημείων με μύθους για την ιατρική και την υγεία οι οποίοι επαναλαμβάνονται ευρέως από τους Ιατρούς και τα ΜΜΕ και οι οποίοι είτε είναι αναληθείς είτε στερούνται επιστημονικών στοιχείων για να στηριχθούν.

Οι συγγραφείς της μελέτης Δρ. Rachel C. Vreeman και Δρ. Aaron E . Carroll είπαν ότι ενώ όλοι οι Ιατροί αντιλαμβάνονται ότι η καλή ιατρική απαιτεί την διαρκή εκμάθηση νέων πραγμάτων, μερικοί συχνά λησμονούν να αναθεωρήσουν τις ιατρικές τους πεποιθήσεις.

Οι επτά μύθοι στους οποίους κατέληξαν είναι:

1. Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει αυτήν τη συμβουλή παρόλο που βρήκαν πολλές αβάσιμες υποδείξεις στον τύπο.

Η πηγή πρέπει να είναι ένα άρθρο του 1945 από το National Research Council (τμήμα του National Academy of Sciences των ΗΠΑ) το οποίο σημείωνε ότι μια «καλή ένδειξη» κατανάλωσης νερού για ενήλικες είναι τα 2,5 λίτρα ημερησίως, παρόλο που η τελευταία πρόταση σημείωνε ότι αρκετή ποσότητα από αυτήν περιέχεται ήδη στις τροφές που καταναλώνουμε.

«Εάν η τελευταία σημαντική πρόταση παραληφθεί, η δήλωση μπορεί να ερμηνευτεί ως οδηγία για κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερό την ημέρα» σημειώνουν οι Δρ. Vreeman και Δρ. Carroll . «Υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι συνήθως γίνεται επαρκής εισαγωγή νερού στον οργανισμό από την τυπική καθημερινή κατανάλωση χυμών, γάλατος ακόμη και καφεϊνούχων ποτών.»

2. Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του μυαλού μας

Η θεωρία για την χρήση του μυαλού μας κατά 10% υπάρχει για σχεδόν ένα αιώνα σημειώνουν οι συγγραφείς. Μερικές φορές η συγκεκριμένη πεποίθηση χρεώνεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, παρόλα αυτά δεν έχει καταγραφεί καμία σχετική αναφορά ή δήλωση. Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν αναφορές για τον μύθο ακόμη και στο 1907 και σημειώνουν ότι επαναλαμβάνεται συχνά από ανθρώπους για να τονίσουν την σημασία της αυτό-βελτίωσης.

Παρόλα αυτά οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αποδείξεις από έρευνες σε ανθρώπους με νοητική υστέρηση, εικονογραφικές και μεταβολικές έρευνες και άλλες εγκεφαλικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο από το 10% του μυαλού τους. «Διάφορες εικονογραφικές έρευνες του εγκεφάλου δείχνουν ότι κανένα τμήμα του εγκεφάλου δεν μένει απολύτως ήσυχο ή ανενεργό» γράφουν οι συγγραφείς. «Λεπτομερής μελέτη του εγκεφάλου απέτυχε να υποδείξει κάποιο «μη ενεργό» 90%.»

3. Τα μαλλιά και τα νύχια εξακολουθούν να μεγαλώνουν και μετά θάνατον

Αυτή η αξίωση επαναλαμβάνεται σε ταινίες και εκπομπές αλλά δεν είναι αληθής. Τα μαλλιά και τα νύχια για να μεγαλώσουν απαιτούν ένα «πολύπλοκο ορμονικό συντονισμό» ο οποίος σταματά μετά τον θάνατο.

4. Το ξύρισμα των τριχών τα κάνει να μεγαλώνουν πιο γρήγορα, πιο σκούρα ή πιο τραχιά

Η συγκεκριμένη δοξασία επαναλαμβάνεται από τα ΜΜΕ και ενισχύεται όταν τα κοντά γένια εμφανίζονται μετά το ξύρισμα. Μια κλινική μελέτη του 1928 έδειξε ότι το ξύρισμα δεν έχει επίπτωση στο μεγάλωμα των τριχών, ένα εύρημα που επιβεβαιώνεται και από πιο σύγχρονες μελέτες. Όταν οι τρίχες ξανά-μεγαλώνουν μετά το ξύρισμα φαντάζουν πιο τραχείς διότι δεν έχουν την λεία κεφαλή που έχουν οι μη-ξυρισμένες τρίχες. Φαίνονται πιο σκούρες διότι δεν έχουν επηρεαστεί από τον ήλιο όπως οι μη-ξυρισμένες.

5. Το διάβασμα με αμυδρό φως χαλάει την όραση

Η ιδέα ότι το αμυδρό φως χαλάει την όραση έχει τις ρίζες της στον πόνο των ματιών, λένε οι συγγραφείς της μελέτης. Ο κακός φωτισμός δυσκολεύει την εστίαση του ματιού, οδηγεί σε λιγότερα βλεφαρίσματα των ματιών και κατ’ επέκταση στην ξηροφθαλμία. Επομένως το διάβασμα με χαμηλό φωτισμό είναι «άβολο» αλλά δεν δημιουργεί μόνιμη ζημιά στα μάτια.

6. Η κατανάλωση γαλοπούλας μας νυστάζει

Αυτός ο μύθος στηρίζεται στο γεγονός ότι η γαλοπούλα περιέχει tryptophan, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στις πρωτεΐνες και επηρεάζει τον ύπνο και την διάθεση. Παρόλα αυτά η ποσότητα που περιέχει η γαλοπούλα δεν είναι περισσότερη από άλλες τροφές όπως το κοτόπουλο ή το μοσχάρι και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις και λιγότερη ανά γραμμάριο από άλλες όπως το χοιρινό ή το τυρί. Ο μύθος προφανώς πηγάζει από το γεγονός ότι όλοι μας αισθανόμαστε υπνηλία μετά από ένα μεγάλο γεύμα καθώς το σώμα καταναλώνει ενέργεια για την πέψη και η ροή του αίματος και η οξυγόνωση του εγκεφάλου μειώνονται.

7. Τα κινητά τηλέφωνα δημιουργούν αξιοσημείωτες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές στα νοσοκομεία

Διάφορες αναφορές επιμένουν ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν λανθασμένους συναγερμούς στις οθόνες μηχανημάτων και δυσλειτουργίες σε αντλίες ενστάλαξης. Μετά από δημοσίευση ιατρικής έκδοσης όπου καταδείκνυε περισσότερες από 100 αναφορές πιθανών ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών σε ιατρικά μηχανήματα πριν το 1993 η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο πάνω στο θέμα, το οποίο οδήγησε στη απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από αρκετά νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει τον συγκεκριμένο μύθο. Το 2005 στην Mayo Clinic, διεξήχθησαν 510 δοκιμές σε 16 ιατρικά μηχανήματα και έξι κινητά τηλέφωνα και κατέδειξαν ένα ποσοστό 1,2% ως κλινικά σημαντικές παρεμβολές. Μια μελέτη του 2007 διεξήγαγε 300 δοκιμές σε 75 δωμάτια θεραπείας και δεν βρήκε κανένα είδος παρεμβολών. Αντιθέτως μια μεγάλη έρευνα σε αναισθησιολόγους έδειξε ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους ιατρούς σχετίζεται με την κατά 22% μείωση ιατρικών λαθών που οφείλονται σε καθυστερήσεις επικοινωνίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v