Απαλλαγείτε από το πρωτοχρονιάτικο hangover

”Δε θα ξαναπιώ ποτέ”! Κρατήστε τον... πατροπαράδοτο όρκο για τη λίστα με τις υποσχέσεις του νέου έτους και διαβάστε τα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να νικήσετε το παραδοσιακό, πρωτοχρονιάτικο hangover... μέχρι την επόμενη φορά.
Απαλλαγείτε από το πρωτοχρονιάτικο hangover

της Ηρώς Κουνάδη

Δυόμισι χιλιετίες επιστημονικών ερευνών, εκατομμύρια βραδιές οινοποσίας και κατανάλωσης λοιπών αλκοολούχων από καταβολής πολιτισμού, εκατοντάδες παγκόσμιες μελέτες για το αλκοόλ και τις παρενέργειες του στον ανθρώπινο οργανισμό και η θεραπεία για το hangover ακόμη δεν έχει βρεθεί.

Πριν καταφύγετε σε όρκους αιώνιας αποχής –που ούτως ή άλλως θα καταπατήσετε το πολύ σε πέντε μέρες– όσοι από εσάς δεν ανήκετε στο τυχερό 25% του πληθυσμού που, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες μελέτες, μυστηριωδώς δεν υποφέρει από το σύνδρομο της επόμενης μέρας, διαβάστε ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να επιστρατεύσετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πατροπαράδοτη, πρωτοχρονιάτικη, υπέρμετρη κατανάλωση αλκοολούχων για να μετριάσετε τα συμπτώματα.

* Η κυριότερη αιτία της αδιαθεσίας της επόμενης ημέρας είναι, ως γνωστόν, η αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ. Αποτρέψτε την, πίνοντας πολύ νερό ανάμεσα στα ποτά –η ”επίσημη” συνταγή λέει δύο ποτήρια νερό για κάθε ποτό–, δύο ποτήρια πριν ξαπλώσετε και μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας. Πίνετε νερό πριν διψάσετε –το αίσθημα της δίψας είναι ο ”συναγερμός” της αφυδάτωσης που έχει ήδη υποστεί ο οργανισμός.

* Οι τρεις χρυσοί κανόνες για την πρόληψη του hangover υπαγορεύουν: ποτέ δεν πίνουμε με άδειο στομάχι, ποτέ δεν μπερδεύουμε διαφορετικά ποτά, προτιμάμε special, ακριβότερα αποστάγματα έναντι των φθηνών οινοπνευμάτων. Όλοι τους ξέρουμε, όλοι τους ξεχνάμε την κρίσιμη στιγμή. Αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, είναι ήδη αργά. Προχωρήστε στην επόμενη συμβουλή.

* Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται και γράφονται για τους ”χίλιους τρόπους αντιμετώπισης του hangover”, η αποτελεσματικότερη μέθοδος είναι αυτή του ύπνου. Ήτοι, ξυπνάτε για να συνειδητοποιήσετε πόσο άσχημα νιώθετε, σηκώνεστε από το κρεβάτι, πίνετε δύο μεγάλα ποτήρια νερό, επιστρέφετε και ξανακοιμάστε. Επαναλαμβάνετε όσες φορές χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν κάνατε το λάθος να κανονίσετε εορταστικό γεύμα με την οικογένεια, συνάθροιση της παρέας για επιτραπέζια ή, ακόμη χειρότερα, ραντεβού για καφέ και βόλτα, και δεν μπορείτε να το ακυρώσετε, συνεχίστε στην επόμενη παράγραφο.

* Θεωρητικά, μία ασπιρίνη πριν πάτε για ύπνο μετριάζει τον πονοκέφαλο. Πρακτικά, οι πολυβιταμίνες, ή ακόμη καλύτερα τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αμέσως μόλις ξυπνήσετε είναι πολύ αποτελεσματικότερα. Αναπληρώνοντας τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει χάσει ο οργανισμός εξαιτίας της αφυδάτωσης, επιταχύνετε τη διαδικασία ανάρρωσης.

* Η άσκηση, επίσης, βοηθά σημαντικά, καθώς αποβάλλει, μέσω της εφίδρωσης, τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό και συμβάλλει στη γενικότερη τόνωση του σώματος. Μπορείτε, λοιπόν, να καταφύγετε σε απλές, ελαφριές ασκήσεις, όπως περπάτημα ή ποδήλατο, προσέχοντας πάντα να αποφεύγετε τις υπερβολές και να πίνετε πολύ νερό.

* Προσοχή στα γεύματα της επόμενης μέρας. Η ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη πως το γεμάτο στομάχι είναι αντίδοτο στη χθεσινοβραδινή υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι μόνο εν μέρει σωστή, καθώς αν το ”βαρύνετε” με λίπη και γαλακτοκομικά θα έχετε αποτελέσματα αντίθετα των επιθυμητών. Ένα ελαφρύ γεύμα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες λαχανικών, είναι η καλύτερη επιλογή. Οι υδατάνθρακες βοηθούν επίσης, ενώ η ντομάτα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους των κατά συρροή θυμάτων του hangover. Μια μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας –χωρίς βούτυρο– μπορεί, επομένως, να αποδειχθεί σωτήρια.

* Μία κούπα καφέ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Περισσότερες μάλλον θα τη χειροτερέψουν. Η καφεΐνη διεγείρει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην, έστω και προσωρινή, απαραίτητη αύξηση ενέργειας. Θεωρητικά, το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα energy drinks, όπως το Lucozade ή το Red Bull, τα οποία, όμως, ως αναψυκτικά, μάλλον θα ενοχλήσουν το ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σας. Η καλύτερη λύση είναι το τσάι, με λεμόνι ή χωρίς, που επιφέρει περίπου τα ίδια αποτελέσματα με τον καφέ, χωρίς να χειροτερεύει την αφυδάτωση του οργανισμού.

* Η μέθοδος στα αποτελέσματα της οποίας ορκίζονται όσοι την έχουν δοκιμάσει είναι η… ομοιοπαθητική. Ένα –όχι περισσότερα!– ποτηράκι αλκοόλ ακόμα ανεβάζει την πίεση του αίματος και σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα το επόμενο πρωί. Στην περίπτωση αυτή, αποφύγετε καλύτερα τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σαμπάνια, και προτιμήστε κάτι πιο ήπιο. Εξαιρετικά δημοφιλές για το πρωινό του hangover είναι το κοκτέιλ Bloody Mary –βότκα, χυμός τομάτας, πιπέρι, αλάτι και λίγο Tabasco.

Καλή χρονιά με λιγότερα hangovers!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v