Οι εφιάλτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ιδίως στους άντρες

Οι άνδρες μέσης ηλικίας που βλέπουν εφιάλτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, μεγαλώνοντας, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική μελέτη.
Οι εφιάλτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ιδίως στους άντρες
Αν είσαι άντρας μέσης ηλικίας και βλέπεις συχνά εφιάλτες τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσεις άνοια, με βάση τα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σε μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Παλαιότερες έρευνες είχαν καταδείξει ότι κάτι αντίστοιχο ίσχυε και στους ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον.

Οι ερευνητές του Κέντρου για την Υγεία του Ανθρωπίνου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δημοσίευσαν την μελέτη τους στο ιατρικό περιοδικό "eClinicalMedicine", όπου κι ανέφεραν ότι «οι εφιάλτες μπορεί να γίνουν πολύ συχνοί αρκετά χρόνια ή και ακόμη δεκαετίες προτού εκδηλωθούν τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της άνοιας, όπως τα προβλήματα μνήμης και λειτουργίας του νου».

«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι τα αγχωτικά όνειρα ή οι εφιάλτες μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής εξασθένησης σε υγιείς ενήλικες στον γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι σημαντικό επειδή είναι πολλοί λίγοι οι δείκτες κινδύνου για άνοια στην πρώιμη μέση ηλικία. Μολονότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη που θα επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, πιστεύουμε ότι τα κακά όνειρα μπορούν να αποτελέσουν έναν χρήσιμο τρόπο για να εντοπίζουμε τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου για εμφάνιση άνοιας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αμπιντέμι Οτάικου.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως για την παραπάνω μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία 605 ανθρώπων 35 έως 64 ετών και 2.600 ηλικίας άνω των 79 ετών, κανένας εκ των οποίων  δεν είχε διαγνωσμένη άνοια στην αρχή της έρευνας, η οποία διήρκεσε κατά μέσο όρο εννέα έτη για την πρώτη νεότερη ομάδα και πέντε έτη για τη δεύτερη.

Με βάση τα αποτελέσματα καταδείχθηκε πως οι μεσήλικες (35-64) που βλέπουν εφιάλτες σε εβδομαδιαία βάση, έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση (τον πρόδρομο της άνοιας δηλαδή) μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ για τους πιο ηλικιωμένους με συχνούς εφιάλτες η πιθανότητα για διάγνωση άνοιας είναι διπλάσια.

Αντίστοιχα αποδείχθηκε ότι η συσχέτιση εφιαλτών-άνοιας βρέθηκε να είναι πιο έντονη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Παράλληλα μέσω της έρευνας διαπιστώθηκε πως  οι ηλικιωμένοι άνδρες με εφιάλτες τουλάχιστον μια φορά κάθε εβδομάδα, έχουν πενταπλάσια πιθανότητα για εμφάνιση άνοιας από ό,τι οι ηλικιωμένοι άνδρες χωρίς εφιάλτες. Στις συνομήλικες γυναίκες με εφιάλτες ωστόσο ο κίνδυνος αυξάνεται μόνο κατά 41%.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v