Ξεπέρασαν τις 18.000 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων - Τα περισσότερα στην Ευρώπη

Τι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σχετικά με την διασπορά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, ποια είναι τα συμπτώματα και γιατί θα… αλλάξει όνομα.
Ξεπέρασαν τις 18.000 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων - Τα περισσότερα στην Ευρώπη
Περισσότερα από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε 78 συνολικά χώρες, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ κήρυξε το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων παγκόσμια έκτακτη ανάγκη το περασμένο Σάββατο.

Μέχρι στιγμής, το 98% των περιπτώσεων εκτός των χωρών της Αφρικής (όπου ο ιός είναι ενδημικός) έχει αναφερθεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, προέτρεψε αυτήν την ομάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των νέων σεξουαλικών συντρόφων, και να ανταλλάσσει πάντα στοιχεία επικοινωνίας με τυχόν νέους συντρόφους.

«Πρόκειται για ένα ξέσπασμα που μπορεί να σταματήσει... Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης», είπε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη. «Αυτό σημαίνει να κάνετε ασφαλείς επιλογές για τον εαυτό σας και τους άλλους».

Η ευλογιά των πιθήκων βρίσκεται σε διαδικασία μετονομασίας, για να αποφευχθεί η εργαλιοποίηση του ονόματος ή η χρήση του με ρατσιστικό τρόπο, δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών συνιστά τον εμβολιασμό σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και σε άνδρες που κάνουν σεξ με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Προειδοποίησε ότι χρειάζονται αρκετές εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου για να προστατευτεί κανείς πλήρως, επομένως θα πρέπει μέχρι τότε να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις.

Περίπου το 10% των ασθενών έχουν νοσηλευτεί στην παρούσα φάση και πέντε έχουν πεθάνει, όλοι τους στην Αφρική, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένα παραμελημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε μέρη της Αφρικής για δεκαετίες. Κρούσματα έξω από τις χώρες στις οποίες είναι ενδημική καταγράφηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο.

Γενικά η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί ήπια έως μέτρια συμπτώματα, όπως πυρετό, κόπωση και επώδυνες δερματικές βλάβες που υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο Τέντρος είπε ότι υπάρχουν περίπου 16 εκατομμύρια δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου διαθέσιμες, αλλά μόνο χύμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπουν σε φιαλίδια.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες με αποθέματα να μοιράζονται το εμβόλιο όσο η προσφορά είναι περιορισμένη, πρόσθεσε. Υπολογίζει ότι θα χρειαστούν μεταξύ 5 και 10 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για την προστασία όλων των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Πηγή: Reuters 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v