Όσοι βάζουν επιπλέον αλάτι στο φαγητό ζουν λιγότερο

Μια νέα βρετανική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε εκείνους που συνηθίζουν να προσθέτουν έξτρα αλάτι στα γεύματά τους.
Όσοι βάζουν επιπλέον αλάτι στο φαγητό ζουν λιγότερο

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που τσιμπάνε το γεύμα τους στο αλάτι προσθέτοντας επιπλέον ποσότητα, καλό είναι να διαβάσεις μια ενδιαφέρουσα βρετανική έρευνα, η οποία θα σου κάνει την καρδιά περιβόλι.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 500.000 ατόμων μέσης ηλικίας με τους επιστήμονες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη του αλατιού στο έτοιμο φαγητό μπορεί να αφαιρέσει έως και δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και 1,5 χρόνο για τις γυναίκες.

Εδώ αξίζει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα αφορά αποκλειστικά το αλάτι που προστίθεται μετά το μαγείρεμα και όχι κατά τη διάρκεια αυτού.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για εννέα χρόνια. Σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν σπάνια ή καθόλου αλάτι, όσοι αλάτιζαν το φαγητό τους είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

 «Εξ όσων γνωρίζω, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου» τόνισε σε ο καθηγητής Lu Qi της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας. «Ακόμη και μια μέτρια μείωση της πρόσληψης νατρίου, με την προσθήκη λιγότερου ή καθόλου αλατιού στα τρόφιμα στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία» πρόσθεσε.

Από την άλλη η καθηγήτρια Annika Rosengren, ανώτερη ερευνήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, υπογράμμισε ότι το αλάτι δεν μπορεί να  αφαιρεθεί εντελώς από τη διατροφή, όπως συμβαίνει με άλλα επιβλαβή προϊόντα σαν το τσιγάρο.

«Μέχρι στιγμής, αυτό που φαίνεται να δείχνουν τα συλλογικά στοιχεία για το αλάτι είναι ότι οι υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν φυσιολογικά επίπεδα συνηθισμένου αλατιού δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά για την πρόσληψή του» διευκρίνισε η ίδια.

Παράλληλα αναφερόμενοι σε όσους πάσχουν από καρδιακή νόσο εξήγησε πως «Η μη προσθήκη επιπλέον αλατιού, στα ήδη παρασκευασμένα τρόφιμα, είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό».

Mε πληροφορίες από Guardian

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v