Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας "Φώφη Γεννηματά"

Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία.
Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας Φώφη Γεννηματά
Την έναρξη του προγράμματος "Φώφη Γεννηματά" για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με σχέδιο το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1,3 εκατ. γυναίκες και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισημαίνει.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του.

«Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε.

Σε λειτουργία ήδη βρίσκεται η πλατφόρμα mastografia.gov.gr για όσες γυναίκες 50 ως 69 ετών ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, ενώ από σήμερα ξεκινά και η αποστολή των πρώτων sms.

Ποια είναι η διαδικασία

Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Το Πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες - δικαιούχους.

Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος).

Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος).

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός εκτιμά πως η υλοποίηση ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι αναμφισβήτητα θετικό βήμα, γιατί η κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας αποτελεί ένα δομικό έλλειμα στο σύστημα Υγείας της χώρας.

Σημειώνει, όμως, τα εξής:

"Το αναγκαίο αυτό βήμα όμως δεν γίνεται στο κενό. Ούτε ισχύει ότι για πρώτη φορά θα γίνονται δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας είναι γνωστό ότι έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Και είναι γνωστό, επίσης, ότι στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας 'κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 - 50 ετών και  κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου' (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018).

Ένα Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, για να είναι Εθνικό, πρέπει να είναι καθολικό (και όχι να αφορά μόνο ηλικίες 50 - 69 ετών), να έχει συνέχεια, να μη βρεθεί στο κενό όταν λήξει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για τον Καρκίνο που θα καλύπτει με δημόσιους πόρους όλο το φάσμα των υπηρεσιών, από την πρωτογενή πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση, μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και τη φροντίδα τελικού  σταδίου.

Τέτοιο σχέδιο έχει θεσμικά την αρμοδιότητα να εκπονήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρως απαξιώσει».

Από τη μεριά της η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου, με ανάρτησή της στο Twitter, αναφέρει πως την πρόταση για δωρεάν μαστογραφία την είχε κάνει το 2016 η Φώφη Γεννηματά και τώρα ο πρωθυπουργός την τροποποιεί λίγο και "την πουλάει για δική του".



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v