Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Ένας άνδρας που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία είναι το πρώτο επίσημο κρούσμα της νόσου στη χώρα μας.
Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα
Χθες 8 Ιουνίου δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με την ευλογιά των πιθήκων από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Μιλώντας στο iatronet.gr ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας - λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, επισημαίνει πως κάθε λοιμώδης αρρώστια που μεταδίδεται αερογενώς είναι σαφέστατα περισσότερο επικίνδυνη από κάποια άλλη που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Διευκρινίζει ωστόσο, ότι η αερογενής μετάδοση δεν φαίνεται να είναι το μεγάλο όπλο αυτού του ιού. "Αν ήταν έτσι, σήμερα θα μιλούσαμε για πάρα μα πάρα πολλά κρούσματα", αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "για τα περισσότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα υπάρχει έντονη υπόνοια - όχι ακόμη βεβαιότητα 100% - ότι κυρίως διασπείρεται με τα βιολογικά υγρά".

Τα πρώτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

Πυρετός

Κεφαλαλγία

Μυαλγίες

Οσφυαλγία

Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)

Ρίγος

Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν). Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr, AΠΕ, Βήμα

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v