ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Οι εφιάλτες σε ηλικιωμένους «δείχνουν» Πάρκινσον

Πρώιμο σημάδι Πάρκινσον ίσως είναι οι εφιάλτες σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα που έρχεται να ταράξει τα νερά.

Οι εφιάλτες σε ηλικιωμένους «δείχνουν» Πάρκινσον

Άσχημα όνειρα και εφιάλτες ίσως είναι πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτό τον συσχετισμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρα Αμπιντέμι Οτάικου του Κέντρου Υγείας του Ανθρωπίνου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «eClinical Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 3.818 ανθρώπους σε βάθος 12ετίας. Όσοι ανέφεραν ότι έβλεπαν άσχημα όνειρα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο διαγνώστηκαν με Πάρκινσον.

Στο τέλος της έρευνας, 91 άνθρωποι είχαν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έβλεπαν συχνά άσχημα όνειρα είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έβλεπαν τέτοια όνειρα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον βλέπουν συχνότερα εφιάλτες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όμως είναι η πρώτη φορά που τα άσχημα όνειρα χρησιμοποιούνται εκ των προτέρων ως προγνωστικός δείκτης για τη νόσο.

«Μολονότι μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμο να γίνει νωρίς η διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, υπάρχουν πολύ λίγοι δείκτες κινδύνου και πολλοί από αυτούς απαιτούν ακριβές εξετάσεις στο νοσοκομείο ή δεν είναι εξειδικευμένοι όπως είναι η ύπαρξη διαβήτη. Αν και πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα πάνω στη σημασία των άσχημων ονείρων και των εφιαλτών, φαίνεται πως όσοι αρχίζουν ξαφνικά να εμφανίζουν αλλαγές στα όνειρά τους στην τρίτη ηλικία, χωρίς προφανή αιτία, θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό», δήλωσε ο δρ. Οτάικου.

Οι εφιάλτες, σύμφωνα με την μελέτη, είναι πιθανό να προηγούνται κατά λίγα χρόνια των πιο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων του Πάρκινσον –τρέμουλο, ακαμψία, βραδύτητα κινήσεων κλπ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα όνειρα μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου και άρα να αξιοποιηθούν ευρύτερα από τη νευροεπιστημονική έρευνα.

Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνηθεί καλύτερα η πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στα όνειρα και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v