ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Kόπωση και διαταραχές ύπνου στις long covid παρενέργειες

Το 50% όσων έχουν συμπτώματα μακρόχρονης Covid-19 αντιμετωπίζουν διαταραχές στον ύπνο τους, ενώ το ποσοστό όσων νιώθουν σοβαρή κόπωση αγγίζει σχεδόν το 100%.

Kόπωση και διαταραχές ύπνου στις long covid παρενέργειες

Πολλοί επιστήμονες ασχολούνται ενδελεχώς με τους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα μακρόχρονης Covid-19, εξετάζοντας τις παρενέργειες αυτών.

Μια νέα αμερικανική μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας και κατέδειξε ότι περίπου οι μισοί ασθενείς με συμπτώματα μακρόχρονης Covid-19 εμφανίζουν μέτρια έως σοβαρή διαταραχή του ύπνου τους. Αντίστοιχα η μελέτη έδειξε πως σχεδόν όλοι νιώθουν μέτρια έως σοβαρή κόπωση.

Η ανακοίνωση της μελέτης που εκπονήθηκε από τους ερευνητές της Κλινικής Κλίβελαντ, με επικεφαλής τη δρα Σίνθια Πένα Ορμπέα, έγινε στο αμερικανικό συνέδριο "Sleep 2022" σχετικά με τον ύπνο. Παράλληλα υπήρξε και σχετική δημοσίευση της στο περιοδικό "Sleep", όπου ανέλυσαν στοιχεία για 962 άτομα με μακρά Covid-19 κατά την περίοδο Φεβρουαρίου 2021-Απριλίου 2022.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τουλάχιστον οι δύο στους τρεις (67%) ασθενείς ανέφεραν μέτρια κόπωση και το 22% σοβαρή κόπωση για αρκετό καιρό (εβδομάδες ή μήνες) μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό. Το 8% ανέφεραν επίσης επίμονες σοβαρές διαταραχές του ύπνου τους, ενώ το 41% μέτριες διαταραχές ύπνου (δυσκολία να αποκοιμηθούν, αϋπνία, ξύπνημα μέσα στη νύχτα ή πολύ νωρίς, κακή ποιότητα ύπνου κ.α.).

Αντίστοιχα διαπιστώθηκε ότι μεγαλύτερη πιθανότητα για διαταραχές ύπνου μετά από Covid-19 έχουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, καθώς και εκείνοι με προϋπάρχουσα αγχώδη διαταραχή.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v