Επιστήμονες ανέστειλαν τη γήρανση σε ποντίκια

Κάτι από Μπέντζαμιν Μπάτον θυμίζουν τα πειράματα που έκαναν επιστήμονες του Χάρβαρντ σε ποντίκια, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Επιστήμονες ανέστειλαν τη γήρανση σε ποντίκια
Στο εργαστήριο του μοριακού βιολόγου Ντέιβιντ Σινκλέρ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τα ηλικιωμένα ποντίκια αποκτούν ξανά τη νιότη τους.

 Χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες που μπορούν να μετατρέψουν ένα ενήλικο κύτταρο σε βλαστοκύτταρο, ο Σινκλέρ και η ομάδα του έχουν επαναφέρει τα γηρασμένα κύτταρα σε ποντίκια σε παλαιότερες εκδοχές του εαυτού τους.

Στην πρώτη ανακάλυψη της ομάδας του, που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2020, τα ηλικιωμένα ποντίκια με κακή όραση και κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή μπόρεσαν ξαφνικά να ξαναδούν, με όραση που κατά καιρούς συναγωνιζόταν τους απογόνους τους.

"Είναι μια μόνιμη επαναφορά, θα μπορούσαμε να πούμε, και πιστεύουμε ότι αυτή η καθολική διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα για να επαναφέρει την νεαρή ηλικία μας", δήλωσε ο Σινκλέρ ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια μελετώντας τρόπους για να αντιστρέψει την φθορά του χρόνου.

«Εάν αντιστρέψουμε τη γήρανση, αυτές οι ασθένειες θα εξαλειφθούν. Έχουμε την τεχνολογία σήμερα για να είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε ηλικίες των 100 ετών, χωρίς να ανησυχούμε ότι θα πάθουμε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις στα 80 και Αλτσχάιμερ στα 90», είπε ο Σινκλέρ σε μια εκδήλωση υγείας και ευεξίας που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το CNN.

«Αυτός είναι ο κόσμος που έρχεται. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτό. Για τους περισσότερους από εμάς, θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας", είπε ο Σινκλέρ στο κοινό.

«Η έρευνά του δείχνει ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τις γήρανση και να είμαστε νέοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τώρα θέλει να αλλάξει τον κόσμο και να κάνει τη γήρανση ασθένεια», δήλωσε η Whitney Casey, μια επενδυτής που συνεργάζεται με τον Σινκλέρ.

Ενώ η σύγχρονη ιατρική αντιμετωπίζει την ασθένεια, δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη αιτία, «η οποία για τις περισσότερες ασθένειες είναι η ίδια η γήρανση», αναφέρει. «Γνωρίζουμε ότι όταν αντιστρέφουμε την ηλικία ενός οργάνου όπως ο εγκέφαλος σε ένα ποντίκι, οι ασθένειες της γήρανσης υποχωρούν. Η μνήμη επανέρχεται, δεν υπάρχει πλέον άνοια».

«Πιστεύω ότι στο μέλλον, η καθυστέρηση και η αναστροφή της γήρανσης θα είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία των ασθενειών που μαστίζουν τους περισσότερους από εμάς», πρόσθεσε.

Στο εργαστήριο του Σινκλέρ, δύο ποντίκια κάθονται δίπλα-δίπλα. Η μία είναι η εικόνα της νιότης, η άλλη γκρίζα και αδύναμη. Ωστόσο, είναι αδέρφια, από την ίδια γέννα, μόνο που το ένα έχει τροποποιηθεί γενετικά για να γεράσει πιο γρήγορα.

Εάν μπορούσε να γίνει αυτό, ρώτησε ο Σινκλέρ την ομάδα του, θα μπορούσε να επιτευχθεί και το αντίστροφο; Ο Ιάπωνας βιοϊατρικός ερευνητής Dr. Shinya Yamanaka είχε ήδη επαναπρογραμματίσει τα κύτταρα του ανθρώπινου ενήλικου δέρματος ώστε να συμπεριφέρονται σαν εμβρυϊκά ή πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, ικανά να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο στο σώμα. Η ανακάλυψη του 2007 έδωσε στον επιστήμονα το βραβείο Νόμπελ και τα «προκαλούμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα» του έγιναν γνωστά ως «παράγοντες Yamanaka».

Ο γενετιστής του εργαστηρίου του Σινκλέρ Yuancheng Lu επέλεξε τρεις από τους τέσσερις αυτούς παράγοντες και τους πρόσθεσε γενετικά σε έναν αβλαβή ιό. Ο ιός σχεδιάστηκε για να παρέχει τους αναζωογονητικούς παράγοντες Yamanaka σε κατεστραμμένα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού ενός ηλικιωμένου ποντικού. Μετά την ένεση του ιού στο μάτι, τα πολυδύναμα γονίδια ενεργοποιήθηκαν στη συνέχεια δίνοντας στο ποντίκι ένα αντιβιοτικό.

«Το αντιβιοτικό είναι απλώς ένα εργαλείο. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε χημική ουσία, απλώς ένας τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι τα τρία γονίδια είναι ενεργοποιημένα», είπε ο Σινκλέρ «Κανονικά είναι ενεργοποιημένα μόνο σε πολύ νεαρά αναπτυσσόμενα έμβρυα και μετά σβήνουν καθώς γερνάμε».

Οι κατεστραμμένοι νευρώνες στα μάτια των ποντικών στους οποίους έγινε ένεση με τα τρία κύτταρα αναζωογονήθηκαν. Από τότε που πραγματοποιήθηκε εκείνη η αρχική μελέτη, ο Σινκλέρ είπε ότι το εργαστήριό του έχει αντιστρέψει τη γήρανση στους μυς και τους εγκεφάλους των ποντικών και τώρα εργάζεται για την αναζωογόνηση ολόκληρου του σώματος ενός ποντικιού.

«Κατά κάποιο τρόπο τα κύτταρα γνωρίζουν ότι το σώμα μπορεί να επαναφέρει τον εαυτό του και εξακολουθούν να γνωρίζουν ποια γονίδια πρέπει να ενεργοποιηθούν», είπε ο Σινκλέρ. «Πιστεύουμε ότι αξιοποιούμε ένα αρχαίο σύστημα αναγέννησης που χρησιμοποιούν ορισμένα ζώα. Όταν για παράδειγμα, κόβεις το άκρο από μια σαλαμάνδρα, αυτό ξαναφυτρώνει. Η ουρά ενός ψαριού θα μεγαλώσει ξανά, ένα δάχτυλο ενός ποντικιού θα μεγαλώσει ξανά».

Αν και οι αλλαγές έχουν κρατήσει για μήνες στα ποντίκια, τα ανανεωμένα κύτταρα δεν παγώνουν στο χρόνο και δεν γερνούν ποτέ (όπως, για παράδειγμα, οι βρικόλακες ή οι υπερήρωες), είπε ο Σινκλέρ. «Είναι τόσο μόνιμο όσο είναι η γήρανση. Είναι μια επαναφορά και μετά βλέπουμε τα ποντίκια να γερνούν ξανά, οπότε απλώς επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία».

«Πιστεύουμε ότι βρήκαμε τον κύριο διακόπτη ελέγχου, έναν τρόπο να γυρίσουμε το ρολόι προς τα πίσω», πρόσθεσε. «Το σώμα θα ξυπνήσει τότε, θα θυμηθεί πώς να συμπεριφερθεί, θα θυμηθεί πώς να αναγεννηθεί και θα είναι ξανά νέο, ακόμα κι αν είσαι ήδη μεγάλος και έχεις κάποια ασθένεια».

Πηγή: CNN

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v